mandag 12. mars 2012

OM JEG BARE KUNNE...

 Endelig stoppet vi opp for å ta bilder av dette utrolig vakre huset. Det ligger langs veien oppover i Telemark og vi har kjørt forbi det mange ganger. Det ligger i en slak skråning øverst på et jorde. Huset er som dere ser, ikke bebodd... Det er nok en god stund siden noen bodde her og derfor er huset så inntakt stilmessig. Ingen har pusset opp etterhvert som stilen har endret seg i tiårene som har gått.

Empireperioden var på tidlig 1800-tallet. Dette huset har helt klart epiriske tegn både over vinduene og over døren. Vinduene har dessuten små ruter fordi det den gang var vanskelig å blåse for store glassflater. Da ble det heller mange små. Noe vi kanskje ser på som vakkert nå, var rent praktisk den gang.

Huset har en vakker utsikt over Nordsjø og det må jo ha vært fint å sitte her og ta morgenkaffen...

 Litt lenger borte på jorde ligger de nå bebodde bygningene. Det hvite innhuset er i samme stil som dette vakre gamle. Utedoen står (nesten) like hel litt i utkanten av tomten. Selv en så enkel og værbitt bygning er herlig syns jeg. 

Lurer på om jeg sparer på gamle hus slik jeg sparte på glansbilder da jeg var liten. Altså på bilder av gamle hus da. Jeg skulle gjerne eid dem også. Pusset dem opp og leid dem ut eller solgt dem. I alle fall sørget for at det lyste i de vakre empire-vindusglassene igjen. Om jeg bare kunne... 

Men først og fremst må nok vi ta hånd om gården vi har kjøpt. Vi var der i går og nå kribler det både i fingre og føtter. Vi er klare for å ta fatt. Men først må vi bare kjøpe oss en traktor. Med graver. (Det skal i første omgang en del grunnarbeid til.) Hihi. Nå blir vi skikkelig bønder ;O) Vi leter hver dag på Finn og satser på at vi straks er i mål. Jippi!!

27 kommentarer:

 1. Har det på samme måten,hjertet mitt gråter for alle vakre gamle hus som står og forfaller.Vakretil tross for dårlige tilstander,vakre for det de engang har vært.Haade bare enda flere tenkt det samme,og de ansvarlige tatt seg av dem.Sukk:(
  Dette huset var helt fantastisk rett og slett,nyyydelige bilder du har tatt!!!! Jeg får alltid så lyst å lure meg inn også jeg....
  God uke,lykke til med traktorjakten;)
  Toveklem:)

  SvarSlett
 2. Kjenner de der følelsene ja:) Akkurat som om jeg har utviklet en ekstra sensibilitet for det som står tomt og er "reist fra" - jeg "ser" livet som har foregått der og lager meg forestillinger..... Bor jo på landet sjøl, og tomme hus er det nok av på landsbygda, gubben her i huset sukker når jeg begynner å drømme om enda flere hus vi skulle ha pussa opp......:) Nå er det vel ikke først og fremst å skrape maling jeg brenner for, mer dette med å skape LIV...... Klem og fin traktorletedag til deg:)

  SvarSlett
 3. Utrolig vakker bygning, om enn forfalt nå, så har dette vært et fint hus en gang :-))Som deg er jeg veldig glad i gamle bygninger og koser meg når vi er på lange bilturer og jeg kan betrakte alle de gamle husene.. Bare så synd at mange av de er helt forfalne og ubeboelige.. En skam, syns jeg og veldig trist, at ingen har tatt vare på de i tidens løp.Det er jo ofte for seint nå. Skal man gjøre noe med de husene nå, blir det jo nesten som å sette opp nytt hus.Nesten så man får lyst til å vite historien til slike hus.
  Traktor ja sa du, det har vi nok av her på gården, alle mulige sorter. En gammel traktorgraver har vi også; kjekt å ha på en gård ja ! Traktor må dere ha, kommer ikke utenom det, nå som dere er bønder :-))Skjønner godt at dere gleder dere til å ta fatt på arbeidet; sååå spennende !! Er så glad for at du vil dele oppussing/ rehabilitering med oss. Gleder meg til å følge med ! Helt fenomenalt at dere går på en sånn jobb. Dere redder jo gården :-)) Og jeg veeet det blir fint :-)) Lykke til ! Klem

  SvarSlett
 4. Hei Liv!
  Ja, tenke på alle gårder og bygninger som står og forfaller - det er jo kjemepsynd! Dette huset var sikkert enormt flott en gang, og man kan liksom se for seg damer i fine krinolinekjoler og herrer i flosshatter som gikk ut og inn av de doble dørene, og hvordan de inntok ettermiddagskaffen i hagen med fantastisk utikt utover Telemark! Ja, drømme kan man alltids!

  Ønsker deg en fin ny uke!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 5. Otroligt Basic: så vackert

  Kram/Marion

  SvarSlett
 6. For et vakkert gammelt hus!
  Jeg blir så lei meg og en annelse sint når jeg ser slike gamle skatter bare blir stående å forfalle:(
  Det skulle vært en lov mot dette, merkelig at det ikke er det?! De som eier slike hus skulle vært forplikta til å ta vare på de...!

  Ha en fin uke!
  Klem Line E.

  SvarSlett
 7. Ja..om man bare kunne... *sukk*

  Ha en fin vårdag, Liv!

  Klem fra Fru K

  SvarSlett
 8. Det var ett flott hus ja - fint med den grønne fargen rundt vinduene, sammen med den grå værbitte fargen:))
  Det er synd at de som eier et slik hus ikke vedlikeholder det:))

  Du får drømme deg bort med å se på bilder av fine hus....
  En fin mandag til deg:))

  SvarSlett
 9. Utrolig leit med alle bygninger som står og forfaller.. Jeg har hatt det på samme måte siden jeg var lita, ville gjerne pusse opp alle gamle og forlatte hus heromkring :)

  Men nå har dere gård ja, så blir nok å henge fingra i! Stillas var en VELDIG god investering vi har gjort :) Tak som skal fikses, vegger som skal males osv. Vi ga ca 30 000 for vårt, angrer ikke ett sekund!

  Lykke til med traktorkjøp :) Vi ser også på traktor nå :) vanskelig å vite hva man skal kjøpe... :P

  SvarSlett
 10. Så koselig å se bilde av akkurat dette huset!!.. Jeg ser på det hver gang vi kjører oppover til hytta:)).. Det er bare så koselig, men selvfølgelig trist at det står der og forfaller!

  Hadde selv et gammelt bestemorhus som vi ikke maktet å restaurere, men vi gav bort huset til en som tok det nøysommelig ned, og satte det opp igjen et annet sted. Nå er bestemorhuset blitt bakstehus, og det er så fint at det har gjennoppstått :)

  Lykke til med traktorkjøp!:)... og jeg venter i spenning på å se flere bilder fra gården deres:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott gjort! Det er ikke alltid like lett å selge ut hus som har vært i familien og det knytter seg masse minner til. Og ikke minst følelser... Der er vanskelig. Men så fantastisk at nå kan huset få stå i mange år til. Og andre får glede av det. Det er jo mye bedre det, enn å la bygninger stå å rotne på rot.... Og minnene de kan jo ingen ta fra oss. De blir ikke med på hussalget. Så jeg syns det er så bra når folk gjør som du!

   Takk for kommentaren!

   Slett
 11. For et nydelig lite hus! Dessverre står det jo så mange slike oppussingsobjekter rundt omkring og skriker etter nye eiere som kan få liv i huset igjen.

  SvarSlett
 12. Desverre er det mange fine slike bygg som bare forfaller....

  Håper dere finner en traktor snart da :)

  Vi pusser opp på gården vi og, og i helgen fant jeg noen små skatter i uthuset.

  SvarSlett
 13. ...wonderfull pictures!!!

  Hugs Anja

  SvarSlett
 14. Utrolig nydelig stil på det huset!

  SvarSlett
 15. Men så vackert hus och ställe! Hoppas innerligt att någon hinner dit för att rädda det som finns kvar, innan naturen tar över det.
  /Cia

  SvarSlett
 16. Har ofte tenkt at jeg skulle stoppe og ta bildet av dette huset! Det er så synd å se at det står der så forlatt og forfalt. Det må jo ha vært skikkelig flott engang

  SvarSlett
 17. Jeg skjønner hva du mener, og når jeg ser sånne hus er det med blandede følelser, ja.
  Huset er jo nydelig, tross forfallet, men tenk om noen hadde tatt tak litt tidligere - hvor fint det kunne vært da...
  Vel, vi får nøye oss med de husene vi har i første omgang, og håpe at vi kan inspirere andre til å forbarme seg over falleferdige hus når de ser de flotte resultatene (ja, for det blir det til slutt ;o))
  Lykke til med traktorjakten!

  klem Mona

  SvarSlett
 18. Oh, it breaks my heart to see such a gorgeous house in ruins, Life. It has so much potential to be a beautiful place to call home. And with a view of the North Sea??? It doesn't get any better than that. :)

  xoxo laurie

  SvarSlett
  Svar
  1. I`m afraid that THIS Nordsjøen is a much smaller "sea" than the North Sea ;O)
   Same name, but not the same place...

   :)

   Slett
 19. Vi har en felles interesse der,- å bevare gamle hus:) Dette var nydelig, og jeg håper noen tar vare på det!

  Ønsker deg en fortsatt fin uke:)

  SvarSlett
 20. Flotte bilder! Blir også veldig sjarmert av disse gamle byggene.

  SvarSlett
 21. Det är en stor synd att det finns massor av vackra gamla hus på landsbygden som människorna har övergivit. Nu ruttnar de bort fast de gott kunde glädja folk i flera generationer framöver. Jag har aldrig förstått varför det är så svårt att sälja dessa hus om ägaren själv inte längre kan eller vill ha dem bebodda. Istället får de ruineras. Det är precis likadant här i Finland!

  Hoppas att detta fina hus hittar någon som vill ta hand om det!

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvarSlett
 22. Hei:) Dette huset har jeg også kjørt forbi mang en gang og tittet på. Det fins uendelig mange vakre hus/gårder som bare står og forfaller. Men det er nok mange grunner til det....
  Jeg har mange slike *småhus* i mitt hjerte som jeg gjerne skulle ha fikset opp og brukt til noe og en gang spurte jeg"noen" om et slikt hus(eller hytte) for å finne ut hvem som eide dette forfallne huset og da fikk jeg et svar om hvem men at der ikke finnes papirer på hvem som eier og derfor skaper dette problemer for disse menneskene som "sitter" med huset. Tør ikke å gå mere inn på dette da jeg ikke kjenner så mye til dette men vet at der finnes mange hus/ gårder som er "papirløse". Trist, men slik var det nok mye mere av før i tiden. Nå i dag er vi nok flinkere til å holde orden på slikt. Heldigvis!

  SvarSlett
 23. Jag njuter av dina fina bilder av både er gamla gård och andra hus ni stöter på.
  Det finns sååå.. många hus att rädda fortfarande både i Norge och här hos oss i Sverige. Trots att vi ännu inte är klara med Odensvi så kliar det i fringrarna att ta sig an nästa....
  Njut av våren och er fantastiska utsikt.

  SvarSlett