tirsdag 15. mai 2012

LÅVETAKET

Vi er i gang med låvetaket på gården vår
Dette har vi drevet med på gården siden sist. Vi har bygget stillas på den ene siden av låven. En stund nå har vi jo "sanket" gammel teglstein og de ligger i fine bunker i det nygrønne gresset. Så gøy! Nå føler vi at det begynner å skje litt på gården vår. Skulle jo gjerne ha begynt på selve innhuset, men låvetaket er så prikært dårlig at vi må gjøre det først. Det tjærede planketaket ser nogenlunde bra ut egentlig, men desverre er det ikke det. Det "drysser regelrett av" i vinden. Skruene er alt for korte og plankene er skjøtet. Ja, kort fortalt må vi legge nytt så fort vi kan. Og vi kan! I løpet av helgen fikk Thomas tatt av alle plankene på denne siden og nå står jobben med å legge ny papp, sløyfer og lekter før den fiiiiine og gamle teglsteinen skal på plass. Da kommer låven til å bli så fin! Vi har funnet ut at låven har hatt flere typer tak i tidligere tider. Blant annet spon og rød tegl. Nå fører vi den tilbake så godt vi kan.

8 kommentarer:

 1. Så fint det blir! I Vest-Telemark var det vanlig med spon. Du finner gjerne spon under bølgeblikk og andre moderne varianter. Men - på 1990-tallet ble det, gjennom konservatorhold, satt igang produksjon av spon. I denne sponen var fibrene i treverket kuttet, og de råtnet fort. Det er en kunst å lage skikkelig spon der lengeretningen i treet er beholdt.
  Spon er bra, og gammel telgsten er også fint. Så heldige disse bygningene er som har fått dere som verger - Liv

  SvarSlett
 2. Hei Liv! Så morro å se at det har begynt å skje litt.
  Sikkert litt gøyere å begynne på hovedhuset, men man må ta det som "brenner" først.
  Vi vurderer også å legge gamle tegelstein på låvetaket. Nå ligger det gamle rustne plater, men de gjør sin nytte inntil videre..
  Gleder meg SÅ til forsettelsen på den nydelige gården deres!
  -Astri på Lensmannsgården-

  SvarSlett
 3. Hei Liv!
  Gleder meg til å se hvordan det blir! Da vi var i Voss i fjor, og på Mølstertunet, så vi hvordan de hadde brukt store skiferplater som takstein i gamle dager - det var utrolig at taket tålte den store vekten! Det hadde guiden heller ingen forklaring på! Se hos meg her http://cathskreativehjorne.blogspot.com/2011/11/snap-shot.html

  Ønsker dere en flott 17. mai og lykke til med taket! Blir sikkert fint med den gamle taksteinen!

  Klem Cahtrine :-)

  SvarSlett
 4. Dere er så flinke, Liv! Det er så moro å følge med deg på bloggen her. Er selv Telemarks-jente (dog bosatt i Akershus nå) og kjenner jeg blir skikkelig stolt av fylket vårt. Flott at dere tar vare på de gamle tradisjonene.
  Hilsen Belinda :)

  SvarSlett
 5. Så fint det blir!!

  Flott at dere legger gammel takstein også :)
  Vi har begynt på låvetaket vårt, skikkelig dårlig stand det også, renner rett inn når det regner.. Men der er grunnflata 800 kvadrartmeter, så skal vi rekke over alt, må vi bare legge plater.. :/ litt synd det egentlig, men det er dessverre enda fler tak som burde skiftes.. Man blir aldri arbeidsledig i alle fall! :)

  SvarSlett
 6. Dere er bare sååå flinke!
  God dag till dig!
  Klem Irene

  SvarSlett
 7. Hei!
  Så utrolig flinke og effektive dere er:) Blir spennende å se alt dette ferdig:)
  Fortsatt god kveld

  Klem Merete

  SvarSlett
 8. Det låvetaket blir riktig noe "å se opp til"!!
  Dere er dyktige!
  Ha en beste kveld.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett