mandag 23. juni 2014

da vi kom til nå 3

Da vi kom stod hele frukthagen oppspist. Det hadde gått fine hester her og de hadde vært kjappe og effektive med beskjæringen. Jeg kunne i alle fall ikke tyde hva slags frukttrær som egentlig befant seg i lia her oppe.

Det første vi gjorde var å rydde. Naturlig og ekte hestegjødsel fikk ligge hist og her og da våren kom begynte det å spire. Hva ville dukke opp av jorden? Vi ante ikke...

For å få terrenget her ørlite flatere, satte jeg i gang med håndkraft. Muren manglet en stein her og der og jeg fant store steiner på eiendommen for å gjøre den hel igjen. Frukttrærne ble igjen beskjært. Denne gangen med viten og vilje av menneskehender og ikke hestetenner ;O)

Så begynte det å gro. En stor og gammel rabarbra kom opp rett bak den frodige ripsbusken. Frukttrærne fikk igjen grønne blader og jeg ble inspirert til å sette i jord flere matnyttige vekster. Det ble gressløk, salat og løpestikke.

Det ble en forsmak på en livsstil vi ønsker oss i fjor sommer. Da kunne jeg hente salat og gressløk fra hagen. Samt høste rabarbra og ikke minst rips.Veldig moro!

Vi satte for mer eller mindre estetikkens skyld et lite gjerde som skiller hagen fra jordet. Planen er å bygge et større/lengre gjerde som rammer inn hele frukthagen på denne siden av tunet. Gjøre det som var så vanlig tidligere: Gjerde inn hagen slik at både husdyr og mer vilt ikke fikk tilgang på godsakene på busker og trær. 

Foreløpig er det altså bare for gøy. Vi låner forløpig ut jordet vårt til en lokal bonde. Kjempe godt at han passer på det når vi har så mye annet å holde fingrene i.

Frukthagen har blitt en koselig hage syns jeg. Her har jeg også plantet et staudebed som jeg håper blir både stort og frodig etterhvert. Jeg har valgt gamle og robuste blomster som jeg altså håper blir skikkelig store. Duftsjasmin har også fått plass her nede og jeg gleder meg inderlig til de blir store. Frukttrærne har enda ikke båret frukt. Vi har ikke hatt så mye tid til å undersøke rundt dette, så vi får finne ut mer etterhvert. Foreløpig lar vi bare naturen ordne opp og de blir i alle fall grønnere og grønnere for hver sesong.

Det er så godt å sitte her og se utover fjell og vann. Nyte stillheten og høre et og annet insekt som summer forbi. Her nede i frukthagen vil jeg ha fire kurvstoler ved et rundt bord. Ser for at det vil bli så landlig og fint under en duftende sjasmin og i de ellers så grønne omgivelsene. Foreløpig står det bare to stoler her og venter på selskap. Vi fikk bare plass til to i bilen. Ja ja, den som venter på noe godt...

5 kommentarer:

 1. Må nesten smile litt når jeg leser, kjenner meg så godt igjen. Gamle murer som har rast ut, bringebær som må temmes, stauder som må reddes og en rabarbra som er nesten det eneste jeg har fått plantet enda, men akk å glad jeg er for den, den blir større og større for hvert år. Gjerde for å redde både blomster og nyttevekster har vi også planer om etter hvert. I år har jeg også funnet gamle heller mellom huset og fjøset som jeg har gravd fram, herlig å gjøre noe ute innimellom all malingen inne ;-) Ha en fin sommer da dere tre oppi lia :-)

  SvarSlett
 2. Koselig lesing og jeg sitter og tenker på at det er så flott at det finnes slike mennesker som dere, som tar vare på hus og natur :)

  SvarSlett
 3. Hei:-). Flotte bilde og artig lesning:-). Den stolen(e) som står der var veldig fin, hjemmelaget? Er på jakt etter "oppskrift" på en toseter med ett bord i mellom:-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei.
   Stolene er noen gamle hagemøbler vi arvet en gang. Malte dem hvite og brukte dem i flere år. Nå har vi gitt dem bort. Disse er altså gamle kjøpe-hage-møbler. Typisk to stoler, benk og bord.

   Slett
 4. Helt fantastiskt fina sommarfoton :) jag hoppas ni har bättre väder än här i GBG, sommaren tog tillfälligt avbrott tyvärr. Och på midsommar var vi på Amundön MEN det var kallt och blåsigt som attans...ingen höjdare haha

  Ny post ute....underbara sommarsovrum att drömma om :)

  Ha en härlig fortsatt vecka.

  LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

  SvarSlett