onsdag 20. januar 2016

kjøkkenet før og nå - del 1

Bilde fra en reportasje i VG i 2015 - om kjøkkenet vårt. Foto: Liv Sandvik Jakobsen 
Jeg har nevnt det mange ganger; kjøkkenet var det rommet jeg kanskje likte meg aller best i. Ikke fordi jeg er en superkokk som elsker å tilbringe tid foran grytene, heller var det lyset, stemningen, møblene og formen på rommet som forårsaket trivselen. Og her står jeg i kjøkkenet slik det ble seende ut da vi var ferdig med all oppussing. 

I flere innlegg fremover, tenker jeg å vise rom for rom i byhuset. 
Hva vi gjorde med overflater og innredning, samt både før- og etter-bilder der jeg har det. 

"I dag starter vi med kjøkkenet."

Da jeg giftet meg med Thomas, var han allerede godt i gang med oppussingen av huset. Kjøkkenet var et av de rommene som var helt ferdig. Han hadde valgt mørkbeiset og heltre innredningn fra Ikea. Fin og solid, og den passet godt til ungkarstilen han hadde tenkt i huset. Men så kom jeg rekende på ei fjøl...

Til mitt forsvar, og før jeg forteller om dette bildet, må jeg si at vi hadde kjøkkenet slik det var en god stund. Det var jo helt nytt og jeg turde ikke komme inn på at jeg kanskje kunne tenke meg et lysere rom... Men etterhvert kom det så smått frem gitt, og vi bestemte oss for å gjøre en liten endring, men først når alle de andre rommene i huset var ferdig! For de som har fulgt med her på Livs Lyst lenge, vet at det ikke ble tilfelle. Jeg mener det var en påske på vei fra gården (?), da fant vi ut at vi skulle dra hjem og rive ned overskapene på kjøkkenet. Som sagt, så gjort, og det er det Thomas er i full gang med her. Innredningen var som sagt mer eller mindre ny, og det var for galt å kassere skapene. De hang vi derfor nede i kjelleren til å oppbevare syltetøyglass og lignende i, og om man ønsker kan hele prosessen reverseres. Men hva skulle vi gjøre med plassmangelen som oppstod her oppe på kjøkkenet? Ikke noe problem! Det løste vi med å ha en del serviser og slikt i et høyskap i stuen. Noen har jo så store kjøkken at de må gå ganske mange skritt for å hente ut fra skaper og skuffer, så det var jo absolutt ikke noe problem for oss måtte ta en liten sving ut i stuen av og til. Forskjellen var i grunn at vi måtte bestige en dørstokk på veien. Helse i hvert skritt kaller jeg det!

Vi ville beholde innredningen som den var, av den grunn at den var ny. Det hadde vært sløsing med ressurser å kvitte seg med denne. Vi valgte derfor å kun gjøre noen små endringer som ville få denne innredningen til å se mer plassbygget og gammeldags ut. Blant annet kledde vi sideveggene med faspanel slik dere ser her. 

Et annet tips for at rommet skal få en mer gammel/tidsriktig stil, er å male gulvlistene i samme farge som gulvet. Se på bildet ovenfor dette igjen, og legg merke til at listen skiller gulv fra vegg og danner en hvit stripe i rommet. Når man ser rommet på avstand, var gulvlisten veldig tydelig og det ser ut som kjøkkeninnredningen "svever". (Se øverste bilde.) Men ved å male den i gulvfargen, flyter det hele sammen og det blir et renere uttrykk og innredningen står solig og kraftig på gulvet. Den ser rett og slett mer plassbygget ut. 

Slik ble kjøkkenbenken og kjøkkenet vårt. Vi angret ikke en dag på at vi tok ned overskapene. Rommet ble så lett og lyst, og ingen følelse av å få skapene i hodet når man tok oppvasken. Siden dette kjøkkenet ikke er digert, hjalp dette godt på romfølelsen. De solide hyllene tegnet og laget Thomas selv. Her hadde vi det av serviset som oftest ble brukt i hverdagen. Ble det ikke veldig støvete da, tenker kanskje du? Neida, sier jeg da :O) Dette var jo ting som stadig var i bruk og på den måten, nesten daglig, hadde en tur ned i oppvaskmaskinen før det ble satt på plass på hyllene igjen. 

***

Jeg tenker at disse "se seg tilbake-innleggene" fra byhuset vil få litt forskjellig lengde. Jeg vil vise enda litt mer fra kjøkkenet. Så da var dette del 1, og i neste innlegg får dere del 2. Håper dere kan ha glede av dette sammen med meg!

6 kommentarer:

 1. Hei! Kjempegøy at du vil vil vise oss dette. Så STOR forandring det ble på kjøkkenet uten overskap og nydelig lyseblått istedet for mørkebrunt!!! det gjorde en enorm forskjell!!! Jeg er klar for del 2 :) Håper du holder varmen om dagen!! Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 2. Hei Liv! Så artig å se før- og etterbilder! Jeg er så enig med deg i at det ble finere med en åpen løsning! Og ikke minst stor jeg at dere gikk fra den mørke fargen på innredning til en lys, var det som gjorde den absolutt største forskjellen! Moro å se dette! Ønsker dere en fortsatt fin vinter! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 3. Det var jo fint som mørkt også, men, som du sier, så blei det lekrere uten overskap og i lysere farge.

  SvarSlett
 4. Så interessant!Kjøkkenet ble superkoselig! <3

  SvarSlett
 5. Takk for at du delte før-bilder. Jeg har fulgt bloggen din i laaaaang tid og finner masse inspirasjon hos deg. Står i startgropa på oppussing av kjøkkenet og planen er å ta det fra mørke rød-brunt til blått. Det jeg lurer på om du kan hjelpe meg med er hvilken type maling dere brukte til å male kjøkkeninnredningen og om du er fornøyd med holdbarheten på denne? Jeg er usikker på hva skal type maing som er mest holdbar ift kjøkkeninnredning :)
  Tusen takk for at du deler med deg av hjemmet ditt.

  Mvh Eva-Gunn

  SvarSlett