fredag 8. juli 2016

frokostbrød

Ah - det er deilig også da. Å ta livet helt med ro. Vi legger opp til litt trege morgener for tiden. Det er tross alt sommer og snart skal i alle fall noen av oss ha fri. Vi er i en litt spesiell periode av livet. Vi har dette gårdshuset vi så gjerne vil bli ferdig med, så det meste av tiden går til det. Jeg jobber jo frilans, og er nok ikke så flink til å skille på jobb og fritid. Det glir litt i hverandre. Noen dager jobber jeg mye, andre mindre. Noen dager starter jeg tidlig, andre ganger blir det kveldsjobbing. Derfor er det ekstra godt med disse koselige morgenene. 

Men hvorfor velger jeg å understreke dette med bilder av nybakte brød?

Det er nok flere grunner til det altså, men jeg går rett på poenget: 
På kveldene setter jeg denne, ja jeg kan snart begynne å kalle den den "vanlige", deigen min. Den som står til kaldheving gjennom hele natten. Det begynner nemlig å bli en vane nå. At jeg baker brød. Når jeg da står opp, er den klar til å bakes ut. Det vil si at det støtt og stadig hender vi får rykende ferskt (bokstavelig talt!) hjemmebaket brød til frokost. Jeg må si at dette har revolusjonert våre måltider og ikke minst matlyst. Men det skal jo også sies, at våre frokoster blir dratt litt ut i tid... Og det passer jo ikke så godt når alle skal "på jobb", men nå som sommeren er her, kan man kanskje unne seg den slags luksus. Alternativt har jeg flere ganger løpt ned på kjøkkenet før vi er skikkelig i gang med dagen, satt på ovnen, baket klart et brød og satt det til steking. I mens morgenstellet gjøres unna, gjøres brødet av seg selv og vi får oss en god og sunn frokost til vanlig tid. 

Jeg skriver "baker" her over, men jeg baker faktisk ikke mye med denne deigen. Jeg lager en forholdsvis løs/myk deig, tar ut en del, snur den litt i *grovt mel på benken og vrir deigen lett til et brød. Slik får den denne fine formen som jeg faktisk ikke kan se meg mett på. Jeg syns slike brød er såå fine, og jeg kan derfor ikke bli ferdig med å fotografere dem. Så beklager folkens, men dere har nok ikke sett det siste hjemmebakte brødet her på Livs Lyst. Det kan fort bli fler, men da får jeg håpe at det kan inspirere til å at flere får lyst å bake seg noen skikkelig gode brød også ;O)  

*Det grove melet gjør at brødet får dette røffe utseende. 

Og jeg må også nevne den fine bakstespaden min. Kjøpt brukt hos @heggtveitgardsbutikk. Den bruker jeg når jeg tar brødet ut av ovnen. Jeg steker på steinplate (i vanlig ovn) og den skal jo varmes opp igjen og trenger ikke å tas ut for hver gang. Da er denne fine og gamle bakstespaden en super medhjelper!

  # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern #

16 kommentarer:

  1. Hei Liv. Du har en veldig inspirerende blogg; nydelige bilder og spennende å lese! Sommerhilsen fra Elin i Stavanger

    SvarSlett
    Svar
    1. Så koselig å høre, Elin. Tusen takk og riktig god sommer!

      Slett
  2. Dette så jammen utrolig godt ut! Skulle gjerne hatt oppskriften på "over-natten-brødene dine" Har tenkt mer enn en gang at det hadde vært supert med noe man bare kunne slenge i ovnen om morgenen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  3. Hei �� Det så veldig godt ut. Har du en oppskrift du vil dele?Mvh Mona

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  4. De brødene så kjempe gode ut😃 Kan jeg spørre om oppskriften??

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  5. Så deilige dei brøda såg ut!
    Har du ein bestemt oppskrift du bruker?
    Må forøvrig sei at eg koser meg veldig over bloggen din og dei vakre bileta frå Telemark! Me har sjølv ein gamal husmannsplass i Fyresdal som hytte, og det er mest som eg er der når eg ser nokre av bileta dine. Dei stiller noko av lengta etter fagre Fyresdal og vakre Telemark!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så koselig å høre!

      Ang. brødene: Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  6. oi, så flott! Har du noe oppskrift på brødet ditt, hadde vært gøy å prøve når vi kommer hjem fra usa...! Her strikkes det usa rundt...

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  7. Har du en oppskrift på dette fantastiske skue av et brød du lager.....? :-)
    Ser himmelsk ut.

    Sommerklem Lill Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er såå kjekt, og jeg skal legge ut en ny oppskrift. Jeg har lagt ut her tidligere, men den blir stadig endret (jeg driver og eksprimenterer litt ;O), så jeg kan legge ut den nyeste. Skal gjøre det så fort jeg kan få det til.

      I mens kan du gjerne ta en titt her for den oppskriften jeg har lagt ut tidligere: http://ljo-s.blogspot.no/2016/04/bakst-med-gamle-bruksgjenstander.html

      (Det er flere som spør om det samme, så jeg limer rett og slett dette samme svaret inn til alle.)

      Slett
  8. Så trivelig det er å titte innom bloggen din; det er så jordnært og fint alltid her inne :) Jeg har nettopp satt en 'koke' med hylleblomstsaft, og så kom jeg til å tenke på deg som gleder deg til å bo på gården og høste både det ene og det andre.. Du burde få deg en svarthyll! Mer sommersmak enn saft som er laget på hylleblomster får du neppe - det er en fryd fra ende til annen :) Sommerhilsen fra Flittigelise

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet du, det har jeg så lyst til. Jeg har kjempe lyst på en slik busk på gården. Jeg må få tak i, men først må jeg sjekke om den vil trives her oppe hos oss. Jeg håper og troooor det....! :O)

      Slett