torsdag 13. oktober 2016

er dere med?

Wao, så moro det kan være med innhøstning! 

Plukke ned faste, røde og friske epler fra treet som står plassert like utenfor huset. Vi har på varmt tøy og Lille hjelper til. Kattungen danser rundt og føler seg tøff så langt nede i hagen fordi hun har oss der. Vi henter kniv og prøvesmaker. De gamle grokassene fylles opp med den deilige og dekorative frukten. - Så mye det blir, fra bare et tre! Jeg smiler og tar frem kamera. Plasserer, rigger om og tar bilder. Et nært innpå, flere langt i fra. Plukker noen epler til. De som henger litt høyere oppe. 

Den fine flettekurven er super til å sanke eplene i. Jeg kjøpte den hos en brukthandler som hadde stand på "Eplefestivalen" på Gvarv i år. - Skal du ha enda en kurv? Lurte Thomas da. Jeg bare smilte og tenkte at det er ikke alt disse mannfolkene forstår ;O) Kurven har ikke bare en fin størrelse, den er også laget med en gammel fletteteknikk, den var super å ha på armen når jeg plukket epler og ikke minst blir den fin, fin, fin på bilder! 

Som dere skjønner gikk eplesankingen som en lek. Det var moro med innhøstning og jeg tenker at vi må få satt noen gode eplesorter på gården. Vi holder på å smake oss frem til hvilke. 

Men så kommer alvoret. Jobben. To fulle kasser, pluss litt til, med fine røde epler. Joda, noen skal få ligge fremover mot jul. Vi skal knaske både med og uten skall. Så skal det bli eplemos/syltetøy. Noen skal også tørkes i skiver i ovnen. Høst er jo også tid for eplekake... Noen flere tanker har jeg også rundt dette, men enda viktigere: 
Hva gjør dere? Det hadde vært så moro å høre hva dere bruker eplene til! Så send inn ditt tips! Følger jeg noen av rådene og får det til, vil jeg lage innlegg om det her på Livs Lyst. Et samarbeid med dere altså. Så kan vi dele disse tipsene med hverandre igjen. Alt for mange frukttrær står bugnende og fulle på denne tiden av året, uten at de blir plukket. Vi kan jo gjøre noe med det. Redde verden. Litt. Som noen sier for tiden ;O) Det blir jo en vinn-vinn-situasjon. Målet er jo å lage saker som smaker godt! Så her sitter jeg ved eplekassene mine og venter på noen brennhete tips som jeg gjerne vil formidle videre. Er dere med?

*Kommer det inn tips jeg ønsker å prøve ut, vil jeg ta kontakt for en mer utfyllende oppskrift. Så husk å legge igjen kontaktinformasjon om du ikke har blogg. Du kan også sende tips til min mail: lifehere@hotmail.com

 # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern # vedkomfyrer #  kulturlandskap # fargekoder # landliggründertreff2016 #

27 kommentarer:

  1. Vi har ikke høstepler, men plukket våre i slutten av august. Jeg har bakt eplekaker i langpanne og som nå ligger i fryseren oppdelt i passe stykker og de skal tas frem utover vinteren. Eplene vi ikke bruker deles ut til familie og venner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, dette er jo super lurt! Go´saker i fryseren er fint å ha når gjestene kommer eller man har lyst på en dessert.

      Slett
  2. Hei. På Gjennestad hagesenter/gartneri kan du levere epler og få eplejuice på flasker igjen.
    Har du tid og energi kan du lage deilig eplemos til brødskiva. En kan også lage eplekaker i langpanne og fryse ned. Jeg har en god oppskrift. Hilsen Kari.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for tips, Kari!
      Om vi får mange epletrær etterhvert, hadde det vært moro å levere til et "presseri". Slik eplesaft/juice er jo helt nydelig!

      Eplemos til pålegg og eplekake i langpanne er også supre tips.

      Slett
  3. Apple butter for pancakes and toast!!! So good.

    Peel and slice applies and put in crock pot all the way to the top.

    Add 4 c. of sugar (I use less). Taste the apple and decide if they need much sugar.

    Add 2-3 t. cinnamon

    Add 1/4 t. cloves

    Cook for 9-11 hours until soft. Stir occasionally.

    When done, you may want to run through the food processor or food mill to make smoother.

    If you don't eat it all, can in a water bath canner for 40 minutes.

    So yummy! I hope you like it! It is a favorite here in North Carolina in the US!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oh, this is complete new information for me! Sound exciting :O)

      Slett
  4. SUCH beautiful pictures!! Autumn, really... And the kitten, ohhhh, like heaven. Is it a little norwegian one, or is it a main-coon? A Furr-Baby.
    Happy greetings, thank you for posting, Méa

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! This is a little Norwegian one, yes :O) She´s so sweet, cosy and very eager and wild. Just like other kittens. <3

      Slett
  5. Jeg lager Eplemos og Eplesyltetøy. Så koker jeg Eplesaft, og av den lager jeg Eplegele. Så fryser jeg epleskiver som kan brukes til eplekaker og epledessert. I år med mye epler så leverer jeg til pressing til eplemost(synes det bør være minst 100 kg for at det skal være noen hensikt). De fleste presserier leverer tilbake most av egne epler, men noen få blander - og det siste er jo ikke noe stas. I år har jeg laget egen most med en elektrisk saftslynge/juicer. Eplemost fra presseri er pasteurisert og oppbevares på flasker eller 3 l baginbox i 18 mnd. Den mosten man lager hjemme må fryses. Finn oppskrifter med epler i høyremenyen her: http://bestemorsmat.blogspot.no/

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk takk, Åshild! En link med oppskrifter er gøy. Og mange gode forslag her. Jeg må si jeg blir nyskjerrig på hvordan du lager saft. Så kanskje er det dette jeg må prøve? Du hører tilfelle fra meg :O)

      Tusen takk!

      Slett
    2. Nå har jeg vært innom din blogg og saumfart alle dine gode tips av foredling av epler. Det var ikke så rent lite det! Så gøy å lese og se. Jeg har veldig lyst å prøve din eplemarinade. Du har forklart det så godt på bloggen din, så jeg bruker den oppskriften. Blir spennende med kjøttmiddag nå da! :O)

      Slett
  6. Epler i folie på bålet med sukker og kanel og rosiner er en favoritt når klassen til sønnen min skal på tur om høsten:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert tips! Sundt og godt for unger på skoletur.

      Slett
  7. Me er så heldige at me kvar haust får plukka gode økologiske epler for ein billig penge. Nokre av desse pressar me til frisk saft, gjerne saman med litt pære for søtsmak. Den friske eplesafta bli tappa på flasker og satt i frysen. Så kan me ta opp og nyte når me vil gjennom vinteren. Fantastisk godt :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Høres såå godt ut med pære også. Dessverre har ikke vi tilgang på det enda, men vi ønsker oss et tre på gården. Å, det hørtes godt ut!!

      Slett
  8. Jeg pleier kjøpe små engangsformer (passe str. til 3-4 kakestykker). Lager enkel eplekakerøre og legger epler pent på toppen. Deretter puttes de i fryseren. Akkurat sånn, uten steking. På denne måten har jeg alltid varm nybakt eplekake når gjester kommer. Strø på sukker og kanel, sett de i ovnen når den slås på så er de tint når stekingen begynner. På en time har jeg tint og ferdig stekt eplekake til gjester. I år skal jeg lage de som muffins også. Elsker lukten av varm nystekt eplekake i huset, og lager gjerne 12-15 kaker når jeg er i gang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Å, dette hørtes lurt ut! Ikke steke dem. Bare gjøre dem klare. Små skjønne porsjonskaker. Juhuu! God idé. Jeg kontakter deg om jeg trenger oppskrift, ok? :O)

      Slett
    2. Håper du mottar signal om at jeg kontakter deg her :O)
      Jeg vil veldig gjerne motta oppskriften til din eplekakerøre, om du har anledning til å sende den? Da blir jeg glad. Jeg har nemlig lyst å prøve ut dine porsjonskaker.

      Slett
    3. Hei Liv,
      Klart du skal få oppskriften (og den er latterlig enkel):

      200 gr margarin
      200 gr sukker
      2 egg
      200 gr hvetemel (like god med glutenfritt mel for de som trenger det)
      1 ts bakepulver
      litt vaniljesukker
      epler

      Stekes på 200 grader i ca 15-20 min

      Av denne får du 3 små kaker, så jeg pleier 4-doble når jeg lager.

      Kos deg!

      Slett
    4. Da har jeg lagt ut eplekaken din, Kjersti! Tusen takk igjen for tipset. Kaken ble ikke bare god, den ble veldig skjønn også ;O) Ta en titt på bildene.

      Slett
    5. Nå har jeg sendt deg en MAIL, Kjersti! ;O)

      Slett
  9. Hei Liv:) Takk for sist:) Det var så hyggelig å ha deg på besøk i sommer. Koselig å følge med her på Livslyst også !! Så mange vakre bilder:)
    Vi har også epler i hagen. Jeg koker most. Nydelig i kake og til tilslørede bondepiker. Har en oppskrift på en god kake med most og vaniljekrem.
    Jeg fryser også ned halve epleskiver som jeg bruker i kaker utover høsten og vinteren. Min erfaring er at kakene blir bedre, saftigere liksom, når jeg bruker fryste epler. Har en superenkel oppskrift på en skikkelig god kake , om jeg skal si det selv;) Kan slenges sammen i en fei om gjestene plutselig skulle stå på trappa:)
    Jeg lager også eplenektar om innhøstingen er stor nok. Mengden varierer jo noe fra år til åe. Deilig saft som fryses ned og nytes utover vinteren. Og sist, men ikke minst, Eplechutney er kjempegodt som tilbehør til middagen. Passer vel til de fleste kjøttretter vil jeg tro.
    Ønsker deg en riktig god helg :) Hilsen Anne Katrine Kronstad, annesrom@gmail.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi, her var det mange fine! Du hører nok fra meg ;O)

      Slett
  10. Min far lagde knallgod vin av epler, selv lager jeg først og fremst kaker, men i år fikk mannen min epler på hjernen og plukket hvert bidige eple. Så da ble det laget eplesirup, eplesyltetøy, og middager med eple og så anskaffet vi kvern og presse og lagde most, nydelig! Det ble en del masse igjen etter pressinga og neste år skal vi koke saft av den! Vintereplene skal i hus denne helga så da blir det nok chutney i løpet uka. Hyggelig å drive med litt matauk.

    SvarSlett
  11. Fint å møte deg i Bø og høre om og se resultatet av den store koftejakten. Jeg har tørket epleskiver på vedovnen i mange år. Ingen grunn til å skru på den elektriske komfyren. Bare sett en kakerist (som du avkjøler kaker på) oppå vedovnen og legg epelskivene på den. Hvis du fyrer veldig kraftig må du nok holde øye med dem at de ikke blir brent. Men ved moderat varme går det fint. Kakeristen står jo en cm høyere enn overflata på ovnen. Du trenger ikke engang snu dem. Men det tar nok noen timer før de er ferdigtørket. Så to fluer i en smekk: koselig oppvarmet hus og tørkede epleskiver som holder seg i årevis. Deilige som snacks, på tur, i frokostblandinga, osv. Hilsen Anne Hay, opmrsmop@yahoo.co.uk

    SvarSlett
    Svar
    1. Ta en titt på dette innlegget, Anne:

      http://ljo-s.blogspot.no/2016/10/trkede-epleskiver.html

      Tusen takk for ditt tips. Jeg skal helt klart prøve og jeg gleder meg!! Må bare gjøre ferdig huset først, restaurere den gamle vedkomfyren og lage pipe! hihi

      Slett
  12. Jeg tenkte jeg skal nevne et par varianter jeg prøvde meg fram til i år. Har tidligere brukt å lage en variant med kanel og en variant med vanilje. I år lagde jeg i tillegg en variant med vanilje og ingefær, samt en variant med litt sterkere smak. Der hadde jeg i tørket chiliflak, ingefær, kajennepepper, kanel og vanilje. Det ble absolutt nydelig! Alle som har smakt på det var meget begeistret. Jeg kokte 15-20 liter eplesyltetøy i år så måtte variere litt. Jeg bruker aldri oppskrift når jeg sylter, annet enn at jeg passer på at pektininnhold vs sukker er korrekt for antall kg/liter bær/saft. Smaker til krydderet.

    SvarSlett