torsdag 20. oktober 2016

tørkede epleskiver

Vi starter her. Enkelt og greit med tørkede epleskiver. Dette er noe vi har gjort flere ganger i høst. Så enkelt, og så overraskende godt! Jeg skal innrømme det, jeg er veldig glad i det som er skikkelig søtt, og hadde egentlig ikke stor tro på tørkede epleskiver. Nei, jeg hadde faktisk ikke det. Helt til jeg fikk en fin pakke i "Goodie-skreppa" fra @heggtveitkjokken da vi hadde Landlig Gründer Treff. Det smakte jo faktisk veldig godt! Og det beste er kanskje konsistensen det får. Litt sprøtt. Som chips nesten. Dette er virkelig blitt en av mine eple-favoritter og jeg skal lage mer, det er helt klart. 

For nye lesere som lurer på hva alt dette eple-snakket er: Jeg har fått inn mange tips om hva man kan bruke epler til, fra dere lesere, og nå er jeg i full gang med å teste ut. Jeg tester altså, tar bilder og legger ut oppskrift her. Rett og slett et samarbeid med dere. Du kan lese mer HER og se forslagene som har kommet inn. Kanskje du også vil la deg friste? Det er i alle fall meningen ;O)

OPPSKRIFT 

Skjær eplene i skiver. Gjerne med epleskreller. Dette er godt både med og uten skall. Variér om du vil. Det har jeg gjort. Finn frem sleiver eller pinner som er lange nok til å henge på rillene i ovnen. Fyll ovnen med så mye du får plass til. La det være litt mellomrom mellom hver epleskive. Sett ovnen på svak varme. Mellom 50-100 grader et sted. Eplene tørker sakte og ovnsdøren må stå på gløtt for at fukten skal trekke ut. Det tar litt tid. Ca et døgn. Frukten er ferdig når det ikke kommer mer fuktighet ut av den om du klemmer litt på den. Og konsistensen skal altså være litt "krispy". Den må oppbevares tørt. Jeg puttet våre epleskiver i gode og gammeldagse kakebokser. Så: knask knask!

***

 Jeg har også sett at noen legger epleskivene side ved side på en rist i ovnen. Det går jo også an. Ellers delte Anne Hay en variant jeg har sansen for og vil prøve så snart jeg har mulighet oppe på gården. Vi må bare gjøre ferdig et hus først. Og istandsette den gamle vedkomfyren. Og lage pipe.... Hehe. Hun skriver: 

"Jeg har tørket epleskiver på vedovnen i mange år. Ingen grunn til å skru på den elektriske komfyren. Bare sett en kakerist (som du avkjøler kaker på) oppå vedovnen og legg epelskivene på den. Hvis du fyrer veldig kraftig må du nok holde øye med dem at de ikke blir brent. Men ved moderat varme går det fint. Kakeristen står jo en cm høyere enn overflata på ovnen. Du trenger ikke engang snu dem. Men det tar nok noen timer før de er ferdigtørket. Så to fluer i en smekk: Koselig oppvarmet hus og tørkede epleskiver som holder seg i årevis. Deilige som snacks, på tur, i frokostblandinga, osv. "

 # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern # vedkomfyrer #  kulturlandskap # fargekoder # landliggründertreff2016 # foredling #

3 kommentarer:

  1. Så vakre bilder.. så delikate..drømmer meg bort ❤️

    SvarSlett
  2. Ja, tørkete epleskiver er kjempegodt! Smart tips å oppbevare dem i kakebokser! :-)

    SvarSlett
  3. Kanskje du skulle satse på epler slik som på kofter...lag ei nasjonal eple-oppskriftsbok :) Lover å kjøpe!

    Siri

    SvarSlett