fredag 16. mars 2012

VAKKER ATMOSFÆRE - så sprøtt...

 Noen ganger kommer man til steder det bare er helt nydelig å være. Man kjenner når man parkerer bilen og trår ut på gårdsplassen, at hvilepulsen slår på. Man kjenner roen og tryggheten falle inn over en og den gode atmosfæren varmer med et egentlig litt merkelig nærvær. 

Hva er det som egentlig gir denne opplevelsen?

Er det det gamle huset selv med sine originale vinduer og gamle tregulv som skaper den gode stemningen? Fordi jeg syns det er så vakkert. Eller er det de gamle møblene som selv bærer en historie? Man enser at det ligger så mye arbeid bak hver ting i denne innbydende stuen. Kan det være det som gir den gode følelsen?

 Er det måten ting er pyntet på og satt sammen? Eller kan det være årstiden? Våren er jo noe av det vakreste jeg vet. Hadde det vært det samme om snøen lå hvit på tunet?

Kan det være at fargene og enkelheten i disse rommene får frem barndomsminner fra gården til besteforeldrene mine? Eller er det fordi jeg finner igjen mine yndlings-lyse-farger på flere steder og det gir meg en god følelse? Jeg møter "noe av meg selv" på stedet jeg besøker.

Jeg undrer... hva er det som gjør at noen steder er det bare så utrolig godt å være. Man ser tilbake på besøket og man må smile. Det gav meg noe. Fred, ro og glede. En opplevelse. Enkel, men så inderlig god likevel. 

Jeg tror først og fremst det handler om menneskene som bor der. 
Det er de som er med på å skape denne gode atmosfæren. Hjemmet trenger ikke være perfekt (selv om dette jeg viser her er ren idyll i mine øyne), men de du besøker får deg til å slappe av. De møter deg og gir deg roen til å være deg selv. Jeg tror det først og fremst handler om det. Men så gir det jo så klart en ekstra piff på opplevelsen når stedet er så vakkert at du nesten ikke må blunke for du er redd for å gå glipp av noe. Hihihi. 

Flere steder jeg kommer, opplever jeg dette. Både privat og i jobb. Og til og med på bloggene noen ganger. Man kan komme inn et sted og opplever en så vakker atmosfære. Gjennom en skjerm! Det er sprøtt. Bildene jeg viser i dag er et eksempel på et sted jeg syns var så utrolig vakkert. Vakkert sted og vakre mennesker. Det var en opplevelse å være der den dagen. 

Kjenner du det også slik noen ganger?

*Dette er ikke nødvendigvis en "reklame" for bladene jeg jobber for, for jeg hadde virkelig dette på hjertet i dag. Men hele reportasjen om dette hjemmet kan du finne i det nyeste nummeret av Lev Landlig.

22 kommentarer:

 1. Hei Liv.

  Jeg opplever også dette mange ganger. Og noen ganger kan et TOMT hus gi meg stemning. Tror du begrepet "husets sjel" er mer enn bare en betegnelse på et utrykk? At det faktisk ER sånn at hus har sjel. Og at når de rette menneskene kommer og bor i huset oppstår det en slags kjemi mellom huset og menneskene. Resultatet av denne kjemien blir et hus med harmoni og balanse.

  Det har jeg ofte lurt på. For av og til kan jeg faktisk merke det motsatte. At huset nesten gråter...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil ikke bli "overtroisk" på dette - hihi- men jeg kan også få en god følelse i et helt tomt hus. Men jeg tror det har mye å gjøre med at jeg ser vakre elementer. Kanksje en farge på en vegg eller gammel og fullt brukbar faspanel på veggene. Slike ting som jeg ønsker i mitt hus. Og ikke minst at det får frem minner fra barndommen og peker i retning av hvordan jeg ønsker å ha det.

   Men det er litt merkelige saker dette ja. Hihi.

   Slett
 2. Så fine bilder :)

  Lengter etter sol og sommer!

  Klem

  SvarSlett
 3. Det var et nydelig sted du har bilder fra :) Nå fikk jeg DEN følelsen!
  Ha en fin fredag :)

  SvarSlett
 4. Dersom du allereie på tunet, før du har møtt folka og vore inne i huset får den gode stemninga så er det gjerne lukt, våren, lyd av fuglar og kjensle av ro som pregar kjenslene. Eg likar godt gamle hus, men det gir meg ikkje automatisk den gode kjensla. Varmen du vert møtt med av dei som bur der har meir å seie enn korleis det ser ut der. Eg har kome fram til at det spelar ikkje så stor rolle om alt er lyst og fint osv. Når eg bygde hus så trudde eg at nokre typar vindauge gjorde alt betre enn vanlege vindauge som vi endte opp med. No tenker eg ikkje over det ein gong fordi det betyr ingenting.... Naturen betyr mykje for nordmenn, trur det saman med det at du vart møtt av flotte folk, er alfa omega.

  Ei flott reportasje du gjorde denne gongen. Har denne familien blogg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Familien har blogg vet du: http://utsikten16.blogspot.com/

   Og jeg er veldig enig med deg at lukter og lyder spiller en stor rolle. Og kanskje tror jeg at det spiller en rolle at det er på landet. For meg gjør det det, for jeg elsker å være på landet.

   Vi kan vel bare konkludere med at det er mange ting som spiller inn, men at i alle fall disse tingene skaper det vi kaller "god atmosfære" og det gjør det hele til en opplevelse!

   ;O)

   Slett
 5. Vakker plass, og flotte bilder - dette var ren idyll....

  Jeg tar meg ofte i det å gripe dagen og prøve å sette pris på den akkurat der og da... Da kan jeg finne ro i sjelen om jeg skulle være på skitur i skogen en kald vinterdag, i hagen en varm sommer dag, på fjellet en nyyydelig høstdag, ved sjøen en vakker vår dag.... altså hvor som helst bare man klarer å sette pris på livet og finne roen akkurat der en er - akkurat nå <3

  Grip dagen!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja og det er jammen sant. Å nyte, puste dypt og si til seg selv at "her er jeg akkuart nå" - det kan bringe mange gode føleser og roen kan senke seg.

   Et motto jeg syns er så utrolig bra, passer inn her under din kommentar:

   TAKE A DEEP BREATH - AND DIVE INTO THE MOMENT

   Slett
 6. Although it was advertising, which accounts and images are so beautiful ... Thank you to share it with us.
  kisses

  SvarSlett
 7. Da gleder jeg meg til å lese reportasjen :)

  Herlige bilder!! Skjønner godt hva du mener med atmosfæren. Jeg tror også det blir en blanding av interiøret og de som bor der. Men, slik som på disse bildene, så får man følelsen av en rolig og herlig atmosfære, uten å kjenne de som bor der :)

  SvarSlett
 8. Eg trur vertskapet er det viktigaste, at dei er personlege (ikkje nødvendigvis private), inkluderande og utstråler ro og harmoni. Dette viser sjølvsagt igjen i det dei omgjev seg med, om det er eit hus og eit interiør som ynskjer velkommen, at dei har gjort det fint både for seg sjølv og gjester. Eg som driv med gardsturisme, har reflektert mykje over dette, når eg har besøkt andre gardar og plassar. Dette er iallefall konklusjonen min. Eg har eit par yndlingsplassar der dette verkeleg er tydeleg, Åmot Operagard i Sunnfjord, og ein familiedriven campingplass, litt retro, i ein liten fjellandsby i Østerrike. Atmosfære på høgt nivå! (Sjølvsagt andre stader og, då...)Det må vere EKTE! På same tid kan det merkast godt der dette manglar, der ein ikkje finn roen, der ein "kjenner" at her er det ingen god atmosfære, eller ingenting.... Eg har opplevd dette berre ved å gå forbi gardstun, og skimte eigarane. Interessant refleksjon iallefall!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje har det noe med EKTHET å gjøre også. At folkene der lever i det de formidler. Hm...

   Slett
 9. hei - har nettopp sittet og lest i Lev Landlig..... Får lyst til å ta et stort steg ut i det ukjente og starte på nytt...., føler sterkt at jeg gjerne vil være i en slik idyll:) Men; så vet jeg at veldig mye IKKE står i slike reportasjer, at hverdagen til denne familien også trolig har noen av de elementene som jeg baler med i min hverdag - og så blir neste skritt å stoppe opp og se på det jeg har.....kan jeg gjøre noe på kort/lang sikt for å få mer av det jeg ønsker meg......skjønner? Slike tankeprosesser kan bli resultatet hos meg av slike tekster og bilder..... Du er farlig flink til å formidle og hente ut potensialet i det du står oppe i - så blir det opp til meg som leser å føre den prosessen videre over i mitt eget konkrete liv....:) Sånn tenker jeg:) TUSEN TAKK:) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Og noen ganger skal det ikke mer til en enn liten ommøblering eller male et lite møbel, så oppnår man noe av stemningen. Man skaper seg noen små "paradis" oppe i tankeen og følelser sitter jo i kroppen, sant. Så mye er gjort med de små tingene og så bruker man "fantasien" til resten. Vet ikke helt om jeg klarer å formidle det jeg vil nå... hihi.

   Et eksmpel: Jeg husker jeg hadde klippet plenen og gikk og raket det tørre gresset. Det minnet meg om slåtten på gården til Bestemor og Bestefar og resten av jobben gikk som en lek. Plutselig nøyt jeg å være ute i sola og jobben var jo tross alt litt koselig også. Det hadde vi jo gjort en del ganger på gården.

   Det sitter mye i hodet - i alle fall hos meg. Haha. Jeg er sikkert ikke som alle andre.. hihi....

   Slett
 10. Du har helt rett. Noen ganger og noen steder får man et ekstra følelse av velvære.

  I det forrige huset malte jeg et rom i en farge jeg synes var veldig fin, men det syntes ikke huset. Jeg ble urolig hver gang jeg kom inn i det rommet. Jeg dempet fargen, rommet endret helt karakter og roen senket seg.

  SvarSlett
 11. Jeg må si meg enig!
  Det er vel en kombinasjon av husets farger, sjarme og hvordan menneskene som bor der lever sitt liv. Med det mener jeg ikke akkurat "åndelig". Men alle har vel kjent på følelsen av når man er sammen med mennesker som tenker positivt og er et godt menneske så blir man fyllt med en helt spesiell følelse og blir glad selv!? :)
  Det gjør hvertfall jeg!
  Så ja, min konklusjon må være kombinasjonen.

  (Dette er jo også noe en lærer om i coaching...)

  SvarSlett
 12. Det var fine ord og fine bilder..Ja, noen ganger føler man ro og trygghet når man besøker noen, og alt har sammenheng, atmosfære, vennlighet, og følelse av å være velkommen, og være i et hjem med sjel.

  God helg ønskes dere

  klem fra Annemor

  SvarSlett
 13. What a beautiful place with a lovely house.

  Have a great weekend, enjoy

  Hugs from Holland
  Patricia

  SvarSlett
 14. Hei Liv. Jeg fikk frysninger og kjente hårene reise seg når jeg leste dette innlegget ditt. Jeg forstår 100% hva du føler. Det er en helt utrolig følelse..Dette stedet du viser gir meg hjemlengsel. Du besøker så mange fantastiske steder med sjel. Det er en fryd å følge med :) Du har et hjem selv også som oser av disse gode følelsene. Ønsker deg en nydelig helg. Klem fra Ellen.

  SvarSlett
 15. Menneskene har alt å si. Et hus kan fylles med ting og tang. Et hjem med omsorg og varme!

  SvarSlett
 16. Connection. It's all about connecting with the house, the surroundings, the people who live there....and sweet memories. It sounds like you carry fond memories of that beautiful home, Liv. And I can see why you love it so. It's so cozy and welcoming! Thanks for sharing a little bit more of your life and who you are today. ♥

  xoxo laurie

  SvarSlett