lørdag 14. april 2012

SÅ FJÆRA FYKER

 Det er vår i vaktelburet om dagen. Det ene egget etter det andre spretter regelrett ut så fjæra fyker av de små hønene der ute. Men desverre er det ikke bare derfor fjæra fyker... Jeg har hørt om uttrykket "hakkekylling" og jeg skjønner hva det kommer fra nå. De små fjærballene kan jammen være rå med hverandre. Lille Miss White har fått gjennomgå og i går måtte vi rett og slett ta henne. Og det syns ikke jeg var noe gøy. Selv om vi i utgangspunktet har tenkt oss vaktlene som mat, visste vi jo at det kunne bli litt ekkelt også når vi har gitt dem navn og greier. Hihi.. huff. Men vi hadde tenkt at å ha vaktler skulle forberede oss litt på det å ha større dyr på gården etterhvert. Og målet var å kunne slakte og forberede i alle fall disse små hønene selv. Og i går ble vi kastet inn i det gitt. Men det gikk så fint. Stille og forsiktig. Nå har hun det ikke vondt lenger og vi har en liten vaktel-middag i kjøleskapet.

12 kommentarer:

 1. Uff, ja slikt skjer med disse vaktlene.
  Om dere har en middag til to med en vaktel må dere være småspiste! ;)
  En forrett til hver er det da nok til.
  Middagsforslag:
  Salte og pepre kjøttet og brun det med meierismør i en jerngryte, og la det koke i H- melk (Fløte) med litt persillerot/ sellerirot, løk og gulrot. Da har du basis for en nydelig saus også.
  Forrett:
  La kjøttet ligge i H- melk over natta.
  Salte og pepre kjøttet, og stek det i meierismør i jern- gryte/ panne. Del kjøttet i passe tynne skiver og server med isbergsalat (!) og bringebær i bringebær- eddik.

  Dette er slik vi har tilberedt vaktler fra mine foreldre. :)
  Lykke til!

  Flotte bilder som alltid forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å Gabriella, tusen takk! Oppskrift og greier. Du har smakt dem du da? Jeg har ikke det enda, så vi er litt spendt. Men må nok slakte noen flere etterhvert da, hvis det skal bli noe mer enn til hjørnetanna ;O)

   God helg!

   Slett
 2. Vil berre gjere deg oppmerksom på at om du har få høner kan det bli ei belastning på dei sidan hanen er ganske ivrig i teneste. Ein bør ha fire til fem høner på ein hane, dei fer jo ikkje så fint med hønene så det godt gå med både fjøyr og blod når dei "kosar" seg desverre:(

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vi sett altså. Så vi må få skaffes oss noen flere. Vi ble enige om det i går at vi har plass til noen flere enn de vi hadde nå. Så snart blir det rundt 5 stk i alle fall. En hane og resten "chicks". Hihihi.

   Slett
 3. Uff og huff, naturen kan jammen være brutal... Masse mobbing i dyreverden også ja. Men dere gjorde ihvertfall det rette, noe annet hadde vært dyreplageri. Hadde for mange år siden høner og gikk til anskaffelse av hane fordi vi hadde lyst til å ruge frem kyllinger. Men til vår undring og forskrekkelse gikk det ikke lang tid før han var "hakkekyllingen" i flokken. De hakket han regelrett til blods og han rømte ved minste anledning. Han var også veldig menneskekjær så da kom han til oss for trøst - ville ligge på fanget å kose han.. Vel vi så jo at han hadde gjort jobben han skulle for å si det sånn så vi plasserte endel egg i rugemaskin - men resultatet lot vente på seg. Det viste seg rett og slett at han var steril, og hva vet jeg, mulig hønene skjønte det på et vis. Vi gav han bort til noen som ikke hadde høner og der levde han lykkelig i flere år heldigvis...
  Så til de eggene fra vaktlene, de er jo som små smykker de - noe så vakkert! Ser de for meg som påskepynt, liggende i et rede av kvist og mose, eller hengende på et bjerkeris - mange muligheter... Spennende å høre om hvordan vaktler smaker, det har jeg tilgode å smake... GOD HELG!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig med hanen som fikk et godt liv et annet sted da. Hihihi.. så skjønn! De er jo så skjønne også ikke sant. Og når Miss White lå der med øynene igjen i går, var det litt trist også. Men så er det liksom sånn det må være også.

   Jeg har heller aldri smakt vaktler. Jeg er veldig spendt!! ;O)

   Slett
 4. Hei!

  Det var trist å høre, sånt er ikke noe særlig!
  Eggene var kjempe fine og herlige farger:)
  Fortsatt strålende dag!

  Klem Merete

  SvarSlett
 5. Det er vell slik livet forbarmer seg på en gard.. :-)

  SvarSlett
 6. Så skjønne egg da;) Skjønner godt hva du mener, hos oss har vi høner, og to haner, og jeg var veldig klar for å kunne slakte egne høns da vi skaffet oss, frittgående tunhøns må jo bare smake mye bedre enn de fra bur sant? men nå som tiden har kommet så gruer jeg meg liksom litt også... men en angripende hane kan man jo ikke ha, iallefall ikke når vi har de fritt på tunet!
  Så det spørs nok om det blir hanesteik ganske så snart ja...:)

  God helg!!

  SvarSlett
 7. Nydelige bilder av eggene :)
  Skjønner godt at det var trist..selv om det er en del av slik det må være, så får man jo gode følelser for disse småtuppene :)

  Ha en fin lørdagskveld :)
  Klem Lisa:)

  SvarSlett
 8. Det beste som finst er eigenprodusert mat, rein luksus no til dags ! Veldig kjekt at du tenkjer slik Liv. Lite kunnskap om ting ein startar med skapar mykje frustrasjon, viktig å prøva å skaffa seg kunnskap, då vert alt mykje kjekkare. Ikkje noko problem å få snille hanar, men for å unngå for stor belasning på hønena må det vera nok høner pr. hane og stor god plass inne og ikkje minst rikeleg med plass ute. Viss de skal prøva med høner med tida er de veldig velkomne på hønebesøk hjå oss !

  SvarSlett
 9. Nydelige egg da!!
  Og må jo være litt moro å kunne spise ett måltid som man i så stor grad ar tilberedt og ordna sjøl. :)

  Selv om det er leit å måtte slakte da :/ Men det er jo naturens gang..

  SvarSlett