lørdag 26. mai 2012

3* FILLERYER


*filleryer*

HVA: Jeg har noen svakheter og diller og en av dem er nok pasjonen for filleryer. Gamle og i lyse farger. De gamle ryene er vevet tynne og de ligger derfor flatt på gulvet og man snubler ikke i "høye" kanter. Noen av dem er arvet, men de aller fleste har jeg kjøpt i bruktbutikker og på loppiser. En kan nesten være sikker på at det ligger en rye-krøll et sted blandt tekstilene på et loppemarked. En må kanskje bare lete litt. Det har i alle fall dukket opp mange her i distriktet og en god del av dem har blitt med meg hjem. Jeg hiver dem i vaskemaskinen og de får tåle det de tåler. Gamle ryer har jo blitt brukt lenge og det hender jo at de blir fillete i kantene. Da går det an å klippe bort det som er ødelagt og sy ny kant i stoff. Den vesle med blå og hvite striper har blitt en av favorittene foran sengen. Under kjøkkenbordet ligger et gammelt ryeteppe som er sydd sammen av to like ryer (eller en lang som er klippet i to og sydd sammen.) Har du en for lang rye, er jo dette et tips! Klipp og sy sammen eller klipp i to og sy stoffkanter på endene. Da har du plutselig to ryer. En til hver side av sengen! ;O)

HVORFOR: Mange av disse ryene er vevet rundt forbi på gårder her i Telemark. Veven stod jo ofte fremme og var stadig i bruk til både grovarbeid som dette og til finere vevning (feks. gardiner.) Dynetrekk og gamle klær fikk sin renessanse og det er jo passe fasinerende også, at filler kan bli til så fine ryer! Jeg digger holdningen de hadde til forbruk. De utnyttet de resurssene de hadde og laget noe flott av det. Filleryene symboliserer et eksempel til etterfølgelse og en dag får jeg forhåpentligvis montert min vev også!

15 kommentarer:

 1. Så utruligt flotte bilder og lesing du lager,liker så godt dei tema ene du tar opp,det å bruke det ein har og korleis ein kan nytte det til forskjelligt:)Du har det så fint:)
  Gleder meg til resten av innlegga dine:)
  Fine pinsehelg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du gleder deg til resten av innleggene i denne serien og håper du kan snappe opp et og annet tips da.

   Slett
 2. Tenk om ei fillerye kunne snakke, ville helt sikkert ha like mye å fortelle som en vegg...

  Jeg har også filleryedilla, og har ett godt lager.

  Ha ei fin pinsehelg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen av disse ryene har levd lenge lenge lenge...

   Slett
 3. Oldemoren min var veldig ivrig på å lage filleryer, det og heklede duker i hvitt. Nesten litt trist å tenke på at denne kunnskapen snart går dukken når dagens eldre er borte. Jeg tror desverre det er mye kunnskap som forsvinner da. Godt å se at de fremdeles er i bruk i et ungt hjem også :)

  Håper du får en fin pinse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når jeg skal begynne å bruke veven min trenger jeg nok noen "gamle" med kunnskap og jeg er forberedt på at det ikke blir kjempe lett å finne dem. Har allerede bemerket meg ei dame i alle fall da - som driver med vev. Det å sette den opp og vite hvordan den skal brukes er ikke noen selvfølge i dag nei...

   Slett
 4. Tusen takk for super stil guide!! Dette er helt topp lesing!

  Tips....denne guiden hadde vært helt supert mellom to permer!! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å... der berører du en drøm vet du.......

   Slett
 5. Perfect perfect perfect! Love them all, Liv! :)

  xoxo laurie

  SvarSlett
  Svar
  1. Kind words from you again, Laurie! Thank you so much!!

   Slett
 6. For ein fantastisk blogg! Vi har akkurat same smak - frå veggfargar til servise! Veldig kjekt å finne bloggen din akkurat no når eg skal til å innreie mitt fyrste (over 100 år gamle) hus:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å så gøy!!! Nå blir jeg veldig nyskjerrig på hvordan det ser ut hos deg og ikke minst huset som er over 100 år gammelt. Du må gjerne maile noen bilder om du ikke har blogg da ;O)

   Slett
  2. Eg har ikkje begynt enno, så no har huset ein slags 80- / 90-talsstil. Eg får sjå korleis det utviklar seg, vert neppe så gjennomført som ditt hus, men håper på å få til litt av denne stilen!:)

   Slett
 7. Filleryer er også min greie - men jeg har dem ikke så mye her hjemme, mest i de tre små hyttene jeg har spredd rundt omkring....:) trønderlåna jeg bor i har endel gjennomgangsrom og vi erfarte at mattene bare ble liggende i krøll ev all "trafikken":) Men; gamle matter er vakrere enn nye! Husker også fra jeg var barn at min mor og damene om kring oss hadde mattefilledugnad, der fikk jeg være med og det var spennende - både å klippe filler og å høre på alt det spennende de prata om.....:) trolig en tradisjon som er borte for godt, sosialt og praktisk, dette å gjøre noe nyttig når man er sammen - nå skal vi liksom helst bare kose oss......:) Klem til deg og takk for alle fine innlegg med substans:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du har noen hytter spredd omkring. Hehe!

   Kjempe gøy å lese om barndomsminnene du husker og jeg tror du berører et viktig punkt. Vi vil kansje helst bare kose oss når vi er sammen.... Skulle gjerne vært med på å føre inn denne tradisjonen igjen.

   Det temaet kunne veldig gjerne blitt et godt innlegg her på Livs Lyst... hm. Kanskje jeg må ta tak i det etterhvert? (Noterer det bak øret ;O)

   Slett