fredag 22. juni 2012

EN LITEN SERIE I 2 DELER *del 2

Bestefar (t.h.) og hans søsken foran sitt barndomshjem
MEN: Noen ganger har man bare bruk for å sette ting i perspektiv. Man kjenner det kommer krypende. Det som er viktigst. Det trenger seg frem og vil ha plass. Det er klart når man har den jobben jeg har og ikke minst interessen jeg bruker så mye tid på, da føler jeg i blandt at jeg har mye fokus på materialisme. Det er mye snakk om ting, materialer, fine gardiner og koselige møbler. Hus skal pusses opp. Bygninger skal bevares. Jada, og alt det der er superinteressant. Det er viktig å ta vare på gamle hus så ikke vår historie blir borte. Det ligger mye identitet i slikt. Og jeg elsker jo simpelthen de gamle miljøene og landlige bygninger i tun, men jeg måtte bare koke det ned til det aller viktigste i denne lille mini-serien min i dag. For det trenger seg frem og jeg vet godt at jeg syns det blir tomt uten.

Det er jo tross alt menneskene i husa som er viktige. 
Hus er til for folk - ikke omvendt. 

Og det perspektivet ønsker jeg å ha som bunn i mitt arbeid. Hus og bygninger er materialer satt i system, vi mennesker er så mye, mye mer. Joda, jeg ønsker at vi skal bevare de gamle bygningene. Jeg ønsker et mye større fokus på dette. Vi trenger ikke å bo i nye hus med 25 cm isolasjon alle sammen. Jeg håper flere og flere vil se ut av gamle vablete vinduer i sine gamle hus i fremtiden og jeg håper i alle fall at gårdene som står tomme i utkantstrøkene fylles med liv! Men det må være menneskene som står i sentrum for alt dette. Og noen ganger er det slik i livet at man ikke har anledning/tid/mulighet til å restaurere sitt hus og må finne noen enklere løsninger. Men kanskje den gamle teglsteinen kan legges til side slik at andre en gang kan legge den på igjen? Kanksje de gamle vinduene kan settes tørt til oppbevaring så de kan settes inn igjen? Eller kanskje disse "skattene" kan gis videre til noen som mangler det i sitt hus? Jeg mener bare at det finnes ikke èn løsning og den er rett. Vi mennesker er så forskjellige og står i så forskjellige situasjoner, og dèt er tross alt det viktigste.
Joda: 
*1 folk treng hus
2 hus treng folk
i all sin tid
 
Men vi må huske på at det faktisk er i den rekkefølgen!
  
*Tekst av Kari Bremnes.

10 kommentarer:

 1. Viktig og riktig innlegg!
  Det materielle eier ikke oss, og skal ikke gjøre det. "Det va no bare ein daue tingje" som en setesdalsvenn av oss sier når noe går i stykker. Klart vi skal ta vare på, respektere og verdsette, men ikke om det går på beskostning av mennesker og livsglede. God helg fra Liv

  SvarSlett
 2. Så sant så sant. Det er noe i "man skal ikke eie mer en 7 ting, hvis ikke eier tingene deg".
  Ha en knall fin helg
  klem

  SvarSlett
 3. Husene hadde jo ikke vært der uten menneskene som bygget dem og folkene som bodde i dem. Husene lever lenger enn menneskene og bærer med seg sine beboeres historier. Det er derfor gamle hus er så fascinerende :)

  SvarSlett
 4. Love this post and I agree with you. I love old homes due to their character and my Husband and I bought a 1942 cottage that does require some work, but I wouldn't trade it for anything! Wishing you a lovely weekend, Xo, Ashley

  SvarSlett
 5. Hei! er så utrolig enig med deg:) vi er alt for opptatt av alt det materielle og hva alle andre syntes, at vi faktisk glemmer hva som virkelig betyr noe!
  Kjempe flott at du setter ord på det på denne måten:) herlig å lese om, samtidig så vekker det oss litt!
  Ha en strålende St.Hans

  Klem Merete

  SvarSlett
 6. No måtte eg rett og slett dele bloggen din på Facebook. Syns det du formidlar er så viktig og verdifullt at så mange som mogeleg må få lese det! God helg!

  SvarSlett
 7. Et veldig viktig innlegg du har der. Noen toner slo ned i meg da jeg leste det: Det sku bo folk i hus'an, i hus'an sku bo folk........ Mye sant i det.
  God St.Hans- helg!

  SvarSlett
 8. Koser meg sånn med boggen din! Den oser av livsglede, vilje og entusiasme. Gleder meg sånn til å følge restaureringsprosjektet deres på gården framover. En sann glede å se bildene du legger ut derfra :-)

  SvarSlett
 9. Koser meg sånn med boggen din! Den oser av livsglede, vilje og entusiasme. Gleder meg sånn til å følge restaureringsprosjektet deres på gården framover. En sann glede å se bildene du legger ut derfra :-)

  SvarSlett
 10. Det var fint sagt Liv. Og veldig sant.

  SvarSlett