onsdag 20. juni 2012

STAPPFULLE AV INSPIRASJON

 Jeg har sikkert sagt det tidligere og dere har sikkert forstått det; Thomas og jeg drar gjerne til et gammelt tun eller et museum for å hente inspirasjon. Vi har bladd i uttallige gamle bøker og sett på bilder også. For det er da vi liksom går til kjernen av det som inspirerer oss og som er vårt forbilde.

Vi gjennomfører ikke alt og lever ikke som i "gamle dager", men dette fasinerer oss så. Og det er veldig fint å hovedsaklig ha èt sted å hente idèer fra, så blir det forhåpentligvis ikke alt for mange stiler i vårt hjem. Det er spennende det også, ikke missforstå meg. Men med tanke på den lille gården vår, ønsker vi å rendyrke dette i større grad enn vi har gjort i huset i byen. Så da snuser vi rundt og undersøker da vet dere. 

-Hvordan møblerte de på 1800-tallet?
-Hva slags farger brukte de?

Og jeg syns det er så gøy å gå over slike dørkarmer og titte inn. Jeg blir like overrasket hver gang. Husa er så grove på utsiden med sitt ofte ubehandlede utseende. Så kommer man inn og et vel av farger åpenbarer seg. Det var ikke mye ton-i-ton med hvitt tidligere, det skal i alle fall være sikkert. De må ha vært glad i farger selv om det ikke for alle var enkelt å få tak i. Vi vet jo at de ådret (etterlignet edlere treslag) skap, tak, møbler og vegger for at det skulle se mer "luksus" ut enn det egentlig var. 

- men forresten, noe som er enda gøyere: Det er å komme inn i gamle hus der det fortsatt bor noen. Inn i et gammelt hus så stapp full av sjel, historie, farger og mennesker. Det er gøy det! Musèer duger de også, men så klart er det hundre ganger finere å være i et hjem der det fortsatt er liv!

 Så vi gjør litt begge deler vi da. Vi finner fine detaljer både i musèer, tomme bygninger og ikke minst i andres hjem. Og da er jeg jo heldig som har den jobben jeg har. Jeg kommer inn i mange sjarmerende hjem helt naturlig ;O)  (!!) Og Thomas er med på noen av reisene. Det er gøy det. Og noen ganger tar det nesten pusten fra oss. Noen lever så vakkert. I huset og hjemmet ja, men også i sinnet. Og slike ting kommer til gode for menneskene de omgir seg med. Og noen ganger er det altså oss.

Da drar vi hjem gode og mette på inntrykk og stappfulle av inspirasjon. 
Det er herlig det!15 kommentarer:

 1. Hei, Ja, helt enig med deg. Jeg har investert i boken gamle trehus, og der finner du alt du leter etter rom for rom med fargekoder og alt. Jeg malte faktisk flere rom i mitt sveitserhus med ulike tidsfarger som ble et historisk og spennende miljø. Men mine venner synes jeg nok var vel lidenskapelig opptatt av farger. Men det var morsomt! sommerklem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den boken er genial! Den har vi også. Hehe - ja det er kanskje ikke alle som skjønner valgene vi tar bestandig. Hehe.

   Slett
 2. Hei!
  Så herlig tun med gamle bygninger:)
  Skjønner godt at dere henter inspirasjon og ideer fra sånne steder:)
  Fortsatt god dag

  Klem Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er genialt det, men som sagt er det enda gøyere med de husa som inneholder liv og røre også.

   Slett
 3. Å det så utrolig hyggelig ut. Der kunne jeg godt tenkt meg og bo ;)

  - Radia

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære gode Radia!
   Så koselig at du skriver her hos meg. Nå ble jeg glad. Det er jo veldig gøy å lese kommentarer fra mennesker man kjenner. Nå må du kose deg og ha en superfin sommer så ses vi. Helt sikkert! ;O)

   Klem klem

   Slett
 4. Det må være veldig gøy (og inspirerende) å komme rundt og se så mye fint. Du er jammen heldig som har en sånn jobb. Og du lager noen fine reportasjer, så de som bor i husene du besøker synes sikkert det er gøy og inspirerende å få besøk av deg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint sagt! Takk. Det er veldig inspirerende å dra rundt. Man treffer så mange herlige mennesker også. Det er verdifullt. Selv om det er full konsentrasjon under fotograferingen, får vi kost oss litt innimellom også. Og det er jo virkelig å håpe at folk syns det er hyggelig å få slikt besøk.

   Slett
 5. Hei!
  Nå ble jeg varm i hjertet :-) Du skriver det så fint Liv at jeg ble helt rørt.
  For ja det er mye sjarm :-)
  Å leve med gamle møbler, farger og (ikke minst) romløsninger er så absolut krevende. Det blir møblene som tar styringa og bestemmer det meste, så må vi bare henge etter å følge på så godt det lar seg gjøre....men det er sjarm....og det er mye sjel...og det er godt. En føler nærværet og tilknyttningen til tidliger tider og tidliger slekter :-) og det gir en god følelse av trygghet og varme.

  Tusen takk!
  Klem Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner meg igjen i mye av det du skriver. I det å kjenne nærheten til det som har vært. Det er så spennende å komme inn i slike hus. Takk for de varme ordene du skriver her i dag!

   Slett
 6. Så fint dere har det!:)
  Er det fra Vest-Telemark museum ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer. Vest-Telemark museum - avdeling Eidsborg!

   Slett