mandag 23. juli 2012

MELLOM KULESTEINENE

Her er riddersporen jeg har plantet på gården og den er i full gang med blomstringen. Den har til og med vokst litt enda jeg har flyttet på den et par ganger allerede. Kremt kremt... Det er ikke alltid like lett å vite hvor plantene skal stå... Men jeg har hørt at det er helt "normalt" å flytte litt på dem. 

Nede i Kviteseidbyen (sentrum) står det noen kjempe store riddersporer inntil et gjerde ved et vakkert hvitt hus med masse snekkerglede. Det er så forbilledlig og vakkert og jeg vil ha flere riddersporer på gården også. Det gjenstår å se om jeg har tålmodighet til å vente til jeg kan dele denne eller om jeg må gå til innkjøp av noen flere.

Jeg har plantet den ved muren (som er en gammel kjerrevei gjennom tunet vårt) ved siden av stabburet. Det ser ut som den vil trives her ved utsikten. Det er vel kanskje ikke fjell og vann den bryr seg om, men sola setter den nok stor pris på.

En liten kattemynte har også fått plass i jorda mellom kulesteinene i hellingen her. Vet ikke om dette er en typisk gammel staude, men den passet i alle fall godt i fargen. Jeg koser meg så med disse plantene. Det er så gøy å finne frem gamle planteslag og jeg pugger navn så det spretter her. Kattemynte, ridderspore, skogskjegg... Det er mange navn å lære. Jeg får bare ta noen om gangen.

22 kommentarer:

 1. Jeg har også plantet stauder i helgen. Hadde med en hel eske nye planter. Du vil se etterhvert at det er de gamle slagene som overlever. Jeg har prøvet ut forskjellige men det er nok begrenset hva de nye slagene tåler av neglisjering og harde vintre. Andre gror som bare det - så de deler jeg opp og planter rundt på flere steder. Etterhvert gror det til. Lykke til videre med hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her må de også tåle neglisjering. Jeg vil jo ikke være her og stelle med dem hele tiden. Så jeg får teste ut og se hva som vil duge. Det ser i alle fall ut til at de gamle staudene (som du skriver her) trives veldig godt nå. Gleder meg veldig til det blir frodig rundt her. Jeg vil ha det skikkelig frodig og fargerikt på tunet. Alt går så i naturfarger overalt ellers. Til og med bygningene, så litt farge rundt må vi ha!

   Slett
 2. Det blir jo dannet frø som gjør at det blir planter over et større område enn du kanskje liker. Men de småplantene kan tas opp og flyttes dit du vil. Det er avhengig av hvor lenge du vil vente om du skal kjøpe flere planter eller ikke. Jeg planter alltid 3 og 3 like i en gruppe, og mener at i 3.sesong var det blitt frodig i bedene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal prøve å vente ;O) ..... Hvis jeg ikke kommer over noen jeg bare må ta med meg da.. hihi. Men det var sikkert lurt å plante 3 og 3 i hver gruppe. Da har jeg jo litt til jeg skal handle ;O)

   Dette er skikkelig gøy!!

   Slett
 3. Og så bør du ha hvit syrin og rabarbra -men det fulgte rimeligvis med gården... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du helt rett i. Rabarbera og syrin fulgte med gården! ;O)

   Slett
 4. Hei!
  Så flott de ble der:) passer perfekt ved stabburet:)
  Vakkert som alltid!
  Ha en strålende dag

  Klem Merete

  SvarSlett
 5. Hei :-)
  Så fint innlegg :-) helt i min ånd vetdu ;-) Driver jo som sagt å ordner litt her på garden også og finner mye inspirasjon i slike "hage" innlegg som dette :-) Tusen takk :-)
  Vil tipse om en plante, som jeg bare må få plantet og det er "Fredløs". Den tilhører de gamle oldemor staudene, har vakre gule blomster som blir ca. 10 cm høye, en teppe dannende voksemåte også er den veldig villig....og det passer iallefall godt her på "Gamlestogo" garden mellom stein og karrig jord :-)
  Kom over denne fine siden :-)
  http://www.bogront.no/temasider/stauder/142-de-gamle-staudene-fra-oldemors-hage

  Ha en strålende dag :-)
  Klem Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! De gule FREDLØSENE de vokser inn mellom stakittgjerde fra naboen hjemme i byen. Så de har vi i alle fall fått "gratis" der. Hehe.

   Slett
 6. Hei!!! Dere har det utrolig flott opp hos dere. Et lite hint: Riddersporer kan sås. Nå de er det avblomstet, er det lurt å klippe ned blomsten,(kan da få en ny blomstring) men lå en som utvikler frøkapsel stå til den blir stor, rett før den tørker inn(frøkapselen), legg de en konvelutt. Spar på de på et tørt sted. Neste vår, så sår du disse. Plantene stauder seg i løp av neste sommer. Å da har du en masse riddersoprer. Dette kan du også gjøre med bl.a akeleier som også er en gammelstaude. Jeg er en liten(tyv), når jeg kommer over noen fine blomtrer med frøkapseler, tar jeg noen. Of da, gratis frø...hihi... Ha en super duper dag!! Klem fra Tone

  SvarSlett
 7. Hei igjen!
  Så vakre blåfarger på blomstene dine. Jeg vil anbefale Kranslije (Martagonlinje) den kommer igjen år etter år og bolet blir bare større og større. Den jeg har er mørk gammelrosa. Det er den stauden jeg har som jeg er mest glad i. Lykke til.
  Hilsen Inger Karoline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger Karoline!

   Takk for tips. Jeg blir så glad for dem. Jeg vil så gjerne finne frem til flere gamle stauder. Som jeg har skrevet over her, vil jeg at det skal bli frodig rundt på tunet vårt. Fargene skal regjere og jeg gleder meg til å gå rundt å kjenne duften av de forskjellige blomstene. Mm.... nå drømmer jeg meg bort igjen!

   Skal google KRANSLILJE med det samme, for jeg vet ikke hvordan den ser ut!

   Igjen; takk for tips!!

   Slett
  2. Oioi- den var jo veldig flott da!!!

   Legger link til en her tilfelle noe andre også vil se ;O)

   Link: http://www.google.no/imgres?hl=no&client=firefox-a&hs=8db&sa=X&rls=org.mozilla:nb-NO:official&biw=2351&bih=1211&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=cvpt5mJsz-GzkM:&imgrefurl=http://da.wikipedia.org/wiki/Krans-Lilje&docid=sKZt47DDZjwKuM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Lilium_martagon2484520544.jpg/280px-Lilium_martagon2484520544.jpg&w=280&h=373&ei=fCUNUNGlFY3WsgaftbDHCA&zoom=1&iact=rc&dur=433&sig=115223428085441625406&page=1&tbnh=138&tbnw=108&start=0&ndsp=99&ved=1t:429,r:5,s:0,i:86&tx=25&ty=83

   Slett
 8. Hei. Nydelig med ridderspore, og de sprer seg :-)) Lilla syrin hører med på gård også :-))Like fine hvert år :-)Roser, blåklokker er også tips.. Ha en fin dag, Liv :-) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan krysse av på alle de du nevner. Roser er også plantet (gammel type), syrinen står ved stabburet og enga er full av blåklokker! Jippi!!!

   Slett
 9. Ridderspore er virkelig en favoritt, og Akeleie, Løytnantshjerte, Revebjeller og ikke minst Stokkroser, både enkle og fylte... Mye å glede deg til... Så flotte bilder og det ser virkelig ut som det vokser og gror godt hos deg. Veldig smart å plante høye planter mot en vegg eller steiner som du har gjort - de får støtte og vegg/stein/mur magasinerer varme fra sola gjennom dagen (hvis den viser seg altså..) og det liker plantene godt - særlig nå som nettene faktisk kan bli litt småkjølige... Lykke til - gleder meg til fortsettelsen ;~)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert lurt ja, at blomstene står inntil en murvegg. Her skinner jo sola på steinene hele dagen, så kanskje det kan være bra for blomstene?! Gleder meg til å se det spire og gro masse masse mer!! ;O)

   Slett
 10. Thank's for the wonderful Blog.
  Your Fotos are so great and nice.
  It's good for my Heart.

  Best wishes,
  Moni

  SvarSlett
 11. Hei Liv, kattemynten din er nok en salvie nemorosa, en staudesalvie. Kattemynten har rundere og litt lysere,blågrønne blader, og en veldig dominerene duft- blå begge to.

  SvarSlett