tirsdag 24. juli 2012

SLÅ MED LJÅ


Noen vil helt sikkert kalle oss "romantikarararar". Vi har kjøpt en gård på landet. En liten traktor står på tunet og nå har vi jammen kjøpt ljå også og Thomas er allerede i gang med "slåtten".  Neida, han er ikke det. Men flere steder rundt på eiendommen er det så grodd til at vi må slå med ljå før vi kan ta frem gressklipperen. Her bak huset kan det en gang bli hage, men foreløpig holder vi det bare nede med å slå og skjære bort nye skudd av busker og trær.

Nede i lia til høyre har det en gang vært beitemarker og dyra har holdt kulturlandskapet nede. Men som på så mange andre steder i Norge, har det grodd helt igjen her også... Da må man enten frem med ljåen da, eller få seg et par sauer eller geiter. Det siste hadde helt klart vært det gøyeste, men alt til sin tid. Foreløpig får vi trene oss på litt "ljå-slått". 

Det har blitt så lyst og fint oppe på tunet nå! Busker og halvstore trær er som sagt saget ned og lyset strømmer i mot deg når du kommer opp på denne bakketoppen. Vi har også satt ut en liten pausebenk. Her kan turgåere ta seg en liten velfortjent hvil og en pust i bakken etter å ha "klatret" seg oppover den bratte veien. Den har allerede vært i bruk av hyggelige forbipasserende ;O)

35 kommentarer:

 1. Så nydelig lys det var i de bildene. Stemningsfullt. Jeg husker bestefaren min han slo alltid med ljå rundt husa :-) Desverre er det ikke mange som gjør det lenger. De drar frem ryddesaga i stede, så det både bråker og lager en hel masse eksos...huff sånn er det blitt.
  Så veldig herlig å se sånne fine stemningsbilder.

  Apropo bonderomantikk :-) Jeg må virkelig annbefale deg å ta en tur til Tinn (Rjukan). I disse dager går prøvene til Marispelet, og mot helga starter forestillingene :-) Kjempe vakkert spel på kanten av Rjukanfossen som virkelig er verd ett besøk :-)

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, var det ikke vakkert lys! Det var så nydelig den kvelden.

   Å.... Marispelet... Det har jeg hatt lyst til å årevis!!!! Det er helt sant. Og nå skal jeg sjekke det ut. TUSEN TAKK FOR PÅMINNELSE!! Det har jeg såå lyst til.

   Slett
 2. Denne bloggen blir bare bedre og bedre! Så morsomt og interessant å følge restaurering og ordning av alle slag, siden jeg holder på "i samme bransje" selv :-) Sender deg en mail en dag, har noe jeg vil vise deg... noe lyseblått ;-) Ha en flott dag! Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Å for et kompliment å få. Tusen takk!!

   JEG VIL GJERNE HA MAIL!! ;O)

   Slett
 3. Spennende blogg!:)Interessant og lærerikt å følge med utviklingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Det går sent når man skal gjøre alt selv, derfor er det veldig koselig å høre at du liker å følge oss. Skulle jo gjerne vært klar til å henge opp gardinene i våningshuset mener jeg.... men det er høyt opp og langt frem. I mens koser vi oss med alle de små og store prosessene!

   Slett
 4. Eg har vore inne og skrytt mange gonger før. Synes bloggen din, bilda, innlegga og alt er heilt overjordisk herleg (drog kanskje litt på der :D) Men uansett, må inn kvar gong du har oppdatert. Du formidler ein slik god stemning, ein flow om du vil.
  Og ja, da e ein ljå dan flotte mannen din sler med, eller som me ville sagt, ein longorv :D

  Gler meg til å fylgje dykk vidare

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo så godt å motta sånn skryt. Tusen takk!!

   Morsomt med sånne lokale navn på ting. Vi kaller det altså ljå og du kaller det longorv. (Måtte bare prøve å skrive det! hehe.)

   Kjempe koselig at du har glede av prosessen som sakte skrider frem her oppe i bakkene! Veldig koselig å ha deg med på lasset.

   Slett
 5. Så artig å se, vi bruker også ljå! Mannen slår og jeg raker og triller den ferske maten til dyra, skikkelig bonderomatikk altså;) Kjempekoselig:)

  Vi var nettopp oppe en tur på hytta, og tok en dagstur til Kviteseid sentrum og Vrådal, Telemark er vakkert:)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flinke dere er som bruker ljå. Vi gjorde det jo mest for gøy nå, men det er absolutt aktuelt å gjøre det ikke for så gøy også. Hehe. Det er jo en viss teknikk (vi må tilegne oss) og varmt blir det jo.... Men det blir veldig fint og man kommer jo godt til hele veien. Og så er det tradisjon da... det liker vi jo!

   Slett
 6. Romantikere er dere kanskje - og ka så? Dere tar ansvar for å sette drømmer ut i livet, ansvar for egen livskvalitet:) - og ved å dele med oss andre setter dere igang en kjedereaksjon der flere blir inspirert til å følge drømmer..... Slikt hjelper til og med på brutto nasjonalprodukt - DET er jeg helt sikker på:) Klem i sola:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha - du er skjønn altså, Synøve! Ja, vi satser på at det har innvirkning på brutto nasjonalprodukt også!!!!! hahahaha. så herlig!

   Slett
 7. Å slå med ljå er koselig synes jeg også - jeg liker lyden, og lukta av nyslått gress, her er det mannfolka som slår med ljå - jeg får det ikke til, kanskje noe man burde lære seg som gardskjærring :) Veldig koselige bilder - og så lurt med den pausebenken:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lukta av nyslått gress er nydelig. Minner meg sååå om slotten hos bestemor og bestefar. Vi ungene bare koste oss i høyet og de gir så gode minner!!

   Det har kanskje vært en manne-greie? Jeg syns det er både tungt og litt vanskelig, men jeg skal prøve litt til!

   Slett
 8. Hei, Herlige sommerbilder hos deg igjen;-) sommerklem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sommerklem til deg også, Siv! Det er så koselig når du har lagt igjen noen ord her :O)

   Slett
 9. Syns det er så koselig å se hvert eneste innlegg fra denne kanten!
  Det er nesten som man er der sammen med dere og kjenner duften av nyslått gress!
  Syns jammen dere skulle fått dere etpar sauer jeg, hører liksom til i bakkene på landet <3

  Klem fra Monica


  Ps. Tror du har litt "bug" på shop-bloggen din? - om ikke du har begynt å annonsere for Hawaii da, det kan jo være... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jaaaa, jeg vil ha sauer!!!! (Når den tid er inne..... Puh! Lenge leve tålmodigheten...)

   Slett
 10. Får skikkelig sommerstemning av ljåen:)
  Min bestefar pleier å slå med ljå rundt hytta, så hver sommer pleier jeg også å prøve meg:)
  Det ser så lett ut, men det krever en viss teknikk for å slå mest mulig effektivt:))
  Lykke til videre med hagestell.

  Klem Veronica

  SvarSlett
  Svar
  1. Skeikkelig sommerstemning med lang-orv (som vi kaller det for her på vestlandet). Ingenting er koseligere enn svisjelyden som ljåen lager, mye bedre enn lyden av gresklippere.

   Slett
  2. Ja, og den teknikken har nok ikke vi inne helt enda. Eller det skal sies at det går unna når Thomas setter i gang i forhold til meg.... jeg skjønner jeg har et "land å innta" her... hihii

   Slett
  3. Det er sant det. Det er go`lyden sin. Og duften som noen har kommentert her oppe også. Duften av nyslått gress. MMMMMM!

   Slett
 11. Fikk ordentlig sommerfølelse av disse bildene, og den følelsen trengs sårt... Nydelig utsikt fra eiendommen,så den benken stod laglig til for hvile både for bein og øyne. Kos dere med slåtten;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jammen sant. Men nå kan altså ikke vi klage mer, for nå har det vært nokså fint den siste tiden. Varmt til og med. Vi har jo tidligere i sommer våknet til NESTEN frost på campingvognvinduene.... Men nå kan vi altså ikke klage mer ;O)

   Slett
 12. For noen herlige bilder og sommerfølelsen fra gammelt av bare strømmer på:) Min bestefar brukte alltid Jå, ingen ting annet skulle brukes og vi lærte:)
  Kjempe gøy å se at det fortsatt lever:)

  Ha en god kveld

  Klem Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du (og så mange andre) har minner at ljåen faktisk har vært i bruk. Det er ikke dårlig det. Men det forteller vel kanskje at det faktisk ikke er så lenge siden det var aktuelt å bruke den heller. Det har skjedd mye på få år...

   Slett
 13. Hei igjen!
  Inne på bloggen min finner du link til shopbloggen din - på høyre side, litt nede på siden.
  Siste innlegget er om Sunset Beach Hawaii.

  Klem fra Monica

  SvarSlett
 14. Sååå koselig innlegg om mannen med ljåen !! Syns han takler det der veldig bra; det er bare en treningssak på teknikk.. Det der klarer dere lett. Koselig at ljåen fortsatt brukes; her på gården er den i bruk hver sommer ennå... Hadde nettopp et innlegg om hesjing og ljå.Dere har så nydelig utsikt fra gården; den minner litt om utsikten vi har, selv om dette blir på en anna kant av landet.Bare se..
  Flott med en benk i bakkan. Syns dere er så flinke med detaljene; små ting som betyr veldig mye !! Heldige er de som har dere som naboer :-))) Ønsker deg og din kjære en flott dag :-)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Vil inn og se hesje-innlegget ditt. Takk for tipset!

   Slett
 15. Så kjekt at dere har tatt frem longhorven, som vi sier her hvor eg kommer fra. Bestefaren min fortalte her om dagen,at her var de det første småbruket i bygda med slåmaskin(av typen man skubde foran seg). Og d var så seint som på 60 tallet. Eg og mamma gav slåmaskinen bort på finn for en mnd siden. Og skal det no bli slått noe rundt om her, må vi nok frem med longhorven igjen. Noe som er litt av et arbeid. Godt naboen har hest som trenger sommerbeite.

  Det viktigste er at dere koser dere med arbeidet, når det blir et ork, er d kanskje på tide å få seg en slå maskin. (hvis d er praktisk mulig i de bratte liene på gården deres?)

  God sommer! Kos dere på landet=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Langhorv. Morsomt at det er flere som sier det istedet for langljå (som dette Thomas bruker er).

   Det er bratt i skråningene våre, men det er utrolig hva som kan brukes av maskiner der også. Vi har lånt ut jordet vårt og en lokal bonde kjørte der som om det hadde vært E18!! Haha. Så det er håp. Men foreløpig gjør vi det slik. ;O)

   Slett
 16. Sånn en slik ljå har pappa også oppe på "gården". Da jeg var lita mener jeg å huske at jeg fant et gammelt blad til en sånn ljåtype som man bare hadde i hånda. Men hvor det ble av det vet jeg ikke desverre. Skikkeli synd.

  SvarSlett