tirsdag 31. juli 2012

VAKRE, VAKRE BONDAL

Ja, vakre, vakre Bondal
Endelig kom jeg meg altså hit. Det hadde jeg gledet meg til etter å ha kun sett noen få bilder et eller annet sted for lenge siden. Klokken var rundt ni på kvelden da vi kom forbi og dere vil se at kveldssola enda skinner på flere av de vakre gårdene. 

Her lå den ene værbitte og gamle gården etter hverandre i de bratte skråningene, langs den krokete smale landeveien og nede ved vannet som lå stille i kveldslyset. Jeg digger at folk ikke har "rørt" de gamle bygningene. At de får være som de er. Her oppe i bygdene er det så mange flere slike plasser enn det er litt lenger ned mot de mer sentrale strøk. Her har ikke "nye og fancy moter" vært så lett tilgjengelige som i byene og ved sjøen.

Men bygda og bygningene ligger ikke øde. Her er det liv i form av blomster (foto: engsmelle) i veikanten, frodig natur på alle kanter, nyslåtte og bratte jorder, kuer som beiter i det grønne gresset, lys i vindusglasa og postkasser med navn på. Det betyr vel at det er en del bofaste her også. Herlig herlig herlig!

"Der ingen skulle tru at nokon hadde..." vært og ordnet på noe som helst siden huset og plassen ble bygget. Så inntakt og vakkert! Og så digger jeg fargene mot alt det andre røffe. Det blir som et sukkertøy man gjerne skulle tatt med seg. Så stille. Så levende. Så utrolig vakkert...

34 kommentarer:

 1. Så enig med deg i at det finnes en del gamle gårder som har fått være ved det gamle. Grusomt der man ser at hovedhus er revet og det er satt opp et vanlig bolighus i nyere stil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan fort skjære litt i stilen det ja, men så lenge det gamle huset i alle fall står og blir tatt vare på... så er det enda noe. Jeg ville jo aller helst bodd i det gamle huset. Det er jo virkelig de som er vakre - syns jeg.

   Slett
 2. rett og slett fantastisk,noe så vakkert!!!!!!!!!
  Der skulle jeg også gjerne vært!
  Toveklem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå må du nok frem med finn.kart og taste inn B O N D A L. ;O)!!!!

   Slett
 3. Fyttigrisen kor flott! Er så einig med alt du skriv! Eg får meir og meir lyst til Telemark ein tur. Har jo vore der før av og til, men er så mykje meir eg skulle sett, og kanskje også sett med litt andre auge.... Du er litt av ein ambassadør både for fylket ditt og historien. Takk for det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for gode ord, Heidi. Om jeg kan være en ambassadør for Telemark, så er jeg gjerne det. Det er her jeg hører til og er kjent. Det er jo så utrolig mye vakkert rundt i Norges land og Telemark er jo bare en bit av det. Men en VAKKER bit da! ;O) hehe.

   Ta deg en tur! Ikke noe å lure på ;O)

   Slett
 4. Når jeg leser alt det fine du skriver om Telemark og ser de flotte bildene, får jeg nesten lyst til å ta en tur selv. Tror jeg skal gjøre det:)
  Mvh Edel (og det er meg som ønsker Ridderspore mange meter over havet)

  SvarSlett
  Svar
  1. Edel - det syns jeg du skal gjøre. Her er det så mye koselig å oppleve. Særlig hvis man liker seg på landeveien. Anbefaler så klart Vest-Telemark da ;O) Her hvor vi befinner oss. Juhuuu! (Når vi er på landet. Nede i byen er vi i øst.)

   Slett
 5. Her var det virkelig vakkert:)
  For et herlig sted og hovedhuset var bare som tatt ut en gammelt eventyr:)
  Sånt noe skulle man ha hatt:)
  Ha en strålende dag

  Klem Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Eventyr-aktig på en helt herlig måte!
   Kos deg i dag, Merete!

   Slett
 6. Hei Liv.
  Nydelig plass! Her har eg vore med skulen, for lenge sidan. Me var m.a. på besøk på det tunet du har bilde av til slutt. Der var det museum i løa, med mange gamle ting som var tatt vare på. Sikkert noko for deg å sjå nærmare på. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jajaja! Det har jeg jo så lyst til. Det er det jeg har hatt lyst til. Å besøke de som bor på den nederste gården. Det skal ikke bli siste gang jeg kommer til Bondal skjønner du ;O)

   Slett
 7. Huset på det siste bildet er noko med det vakraste eg har sett.....Nydelig!!!! Håper det ikkje er shingel som er på taket men skifer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok shingel på dette. Skifer har aldri vore tradisjon i Bondal, men derimot tretak, slik de ser eg har på eldhuset mitt (Det første store bildet). Her hadde dei oppgangssager, slik at dei kunne få plank og bord. Gardane i Bondal var dei som var best stilte økonomisk på andre halvdel av 1800-talet og framover. Dette viste dei ved å nytt så grovt tømmer som dei kunne finne, når dei skulle bygge. Dette reiste dei ofte langt for å finne. Grunnen til denne velstanden var rike naturressurser i form av jakt og fiske.
   Hyggeleg å høyre at nokon set pris på at vi tar vare på denne delen av norsk kultutarv! Sjølv har eg fått restaurert 5 av dei 8 bygningane eg har på mitt tun, og du er hjarteleg velkommen innom hvis du er i Bondal att.

   Slett
  2. Kanskje du ville sende meg en mail, Hilde Fosse? Min mail er: lifehere@hotmail.com

   Det høres spennende ut!

   Slett
 8. Så nydelig plass, og flotte bilder!
  Ha en fin dag. Klem fra Anne-Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anne-Marit. Koselig at du likte både plassen og bildene ;O)

   Slett
 9. Åh, det siste bilde var fantastisk! elsker kontrastene med det grove, værbitte tømmeret mot blondegardinene. Fint å lese at du skriver så varmt om fylket vårt ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du er en Telemarking du også ;O) Så bra! Hehe.
   Helt enig med deg om blondegardiner til grove tømmervegger. Det er en herlig kontrast!

   Slett
 10. The main house in the last photo is absolutely beautiful. What a delight this village must be.
  Thank you for all the inspiration here;)

  SvarSlett
  Svar
  1. I`m so glad you like it! I love the old farmhouses here in Norway. And in a few (???) years I will live in one too!!! I`m realy looking forward :O)

   Slett
 11. Hei:)

  Fann denne herlige bloggen her...:)

  Herlige bilder....og plass....

  Ha en fin kveld...

  Britt

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Britt!

   Så koselig at du fant Livs Lyst. Du er hjertens velkommen til å titte innom igjen. Jeg skal ta meg en tur inn på din blogg også. Nå med det samme :O)

   Slett
 12. Nydelige bilder, du får virkelig frem skjønnheten i de gamle, vakre husene! KLEM

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må bare ikke bli helt opphengt...hihi. Kan ikke bare bry meg om gamle værbitte bygninger. Må ha både farge og litt "rettere kanter" også. Men disse husa er jo vakre, ingen tvil om det.

   Slett
 13. Så nydelige hus, og det liksom oser fred og ro.
  Skjønner at du har drømt om å komme dit, og nå har du egentlig satt meg på en ide også. He,he.

  SvarSlett
 14. I can't even imagine living in such a beautiful place, Liv! :)

  xoxo laurie

  SvarSlett
  Svar
  1. This place is in the same county where I live. It`s the first time I`m here, but not the last ;O)

   Slett
 15. Vilka fantastiska gårdar som har fått åldras i fred. Jag älskar det här lite skeva och slitna och om naturen sedan är brukad och vacker är det ännu bättre.

  SvarSlett
 16. Olá, que lindo seu blog. Vou ser seguidora.
  Anajá Schmitz

  SvarSlett
 17. Fantastisk nydelig blogg du har! Du skriver så godt og har en herlig flyt. Jeg er ny i denne bloggverden og forsøker å lære. Du inspirerer meg, tusen takk! Nydelige bilder av det "uberørte".
  Godklem fra Anne Lise

  SvarSlett