lørdag 14. september 2013

OPPDAGELSESFERD

En av de tingene vi setter stor pris på oppe på gården vår, er at vi bare kan ta på oss gode sko og en liten sekk å legge ut på skogtur. Vi regelrett bor jo i skogen der oppe. Vi har mellom all jobbingen i sommer hatt tid til en god del slike turer. Og vi går ikke bare på tur...

Vi er også på oppdagelsesferd.
Som to oppdagelsesreisene tusler vi rundt.
Håper å finne spor av tidligere setrer og husmannsplasser.
Skogen er "full" av det. 
En steinrøys (øverste bilde) som viser seg å være en gammel vei.
Men rundt neste sving - hva fører den til?

"Tufte-Thomas" viser vei!
Store steiner som tidligere har vært fint stablet i system ligger på bakken.


Gamle grønne tømmerstokker.
Her har det stått et uthus. 
En låve?


Like i nærheten står en gammel grunnmur med utgravd kjeller. 
Akkurat passe størrelse til et våningshus.
Hvem har bodd her?
I skogen like bak oss.

Midt inne i den gjenngrodde skogen åpner det seg en vei. 
Vi følger den.
Hva vil den lede oss til?

Tuftene av en badstue/røykstue.
Like ved bekken og i utkanten av det som en gang har vært et tun.
Grunnmuren ligger der fortsatt og midt i det som en gang har vært et rom, 
ligger restene av en steinovn.

(Røykstuene lå alltid et stykke fra de andre bygningene pga brannfaren.)

Oppdagelsen:
Skogsturen førte oss til en boplass. 
Bratt oppe i skråningene i skogen bak vår gård. 
En husmannsplass viste det seg da vi bladde i gamle gardsbøker litt senere.
Fattige folk som hadde strevet og bygget opp et sted å bo. 
Et sted å leve.
Men det ble for tøft. 
De dro til Amerika og bygningene ble stående tomme...

***

Vi må le - Thomas og jeg - at vi koser oss så med dette. Men jeg kan fortelle at det gir skogsturene en tilleggs-dimensjon. For skogsturen i seg selv er jo både deilig og helsebringende på mange vis, men det er veldig artig å bli kjent med nærmiljøet på denne måten også.

13 kommentarer:

 1. Hej, så herlig med oppdagelsesferd, en skogstur får (før mig) tiden att stanna upp lite. Kommer bort från allt stress som kan finnas runtomkring. Jag har en fråga angående fargekoder, vi håller på att renovera vårat hus från 1870, nu är vi køket,efter mycket sliping, spackling, slipning ær det snart dags att måla. âr så i tvil om färger. Vi har sned och bred gammal panel, taket lutar, och i ena hørnet står en del av det gammla køksinredet kvar, med en hærligt grøn færg (detta behåller vi). Vad skal jag välja på resten? Vil inte ha kritvitt, utan att det skal gå i en grå ton. En færg i tak och runt fønstrena, en på væggarna och en på køksinredet (vilket vi ritat sjælva, ej øverskåp). Eller skal det vara lika på væggarna som på køksinredet? Køket ær ganska stort, 7*5m. Jag har varit inne på grøn umbra, men tycker det ær lite skræmmande att ta beslut. Har du någon ide'? Lång och rørig kommentar, fråga. Kænn dig fri att svara. Ha en god lørdag, Kram Maria

  SvarSlett
 2. Åå, tenk at det har bodd folk rundt omkring sånn. Den gang var det sikkert åpent der, det gror fort igjen når menneskene flytter.. Høres spennende ut med oppdagelsesferd!

  SvarSlett
 3. Hi
  I'm reading to you all day before your weading. I'm from Cordoba, Spain. Congratulations for your pregnancy! I'm very happy for you. I like very much your posts. Thank you for your ideas. Pilar.


  SvarSlett
 4. Spennende - mon tro hvordan det gikk med dem i Amerika???? vet du noe om det?
  fin helg til dere.
  klem TOVE

  SvarSlett
 5. Så spennende oppdagelsesferd :-)
  Du skriver så levende så det er nesten så vi er med....
  Gøy når man oppdager gamle plasser hvor det har bodd folk tidligere - det var sikkert ikke bare bare å overleve på den tiden - så endel prøvde jo lykken i Amerika.
  Det gjorde min oldefar og oldemor også :-)
  De klarte seg veldig bra i Amerika - men de hadde en avtale om at hvis oldemor ikke ville være der lenger - lovte oldefar å ta henne med tilbake til Tinn (Norge ).
  Så en dag tok de med seg alt og dro hjem igjen til Norge.
  Det er ikke mange man hører om som har søkt lykken i Amerika og tar vendereisen hjem igjen til Norge.

  Men det finns noen....

  SvarSlett
 6. ihania vanhoja paikkoja,historia puhuu.

  SvarSlett
 7. historian havinaa.ihania vanhoja paikkoja,kaunista luontoa.

  SvarSlett
 8. Ser herlig ut, heldige dere, ha en flott søndag!

  SvarSlett
 9. Det ser ut som dere har et flott "nabolag". Så deilig å kunne gå rett ut i skogen, og den ser så vill og uberørt ut. Selv om den bærer tydelige spor av at det har bodd mennesker der før. Spennende med slike oppdagelsesturer.

  SvarSlett
 10. Underbar skog! Som en riktigt trollskog. När man ser dom här bilderna kan man verkligen förstå varför dom trodde på tomtar och troll förr :)

  SvarSlett
 11. Vi oppdaget en liten rest av en grunnmur på andre siden av gjerdet rett bak huset vårt, og lurte lenge hvem det var som hadde bodd der og hvordan det hadde vært. Så en dag ifjor skulle vi snekre litt i heimen, og da kom det jo en "arbeidskar" for å hjelpe oss. Han nevnte at han hadde vokst opp i området, og det tok ikke lang tid før vi fikk skravlet oss fram til at det hadde ligget en liten gård akkurat der huset vårt ligger nå, og at han og noen kamerater hadde vært på tjuvfiske i dammen "vår" da de var gutter! Det er så rart å tenke på, synes jeg, at en hel går kan bli helt borte i løpet av en mannsalder, men det var iallefall fryktelig artig å finne ut litt av historien til hjemmet vårt.

  SvarSlett