torsdag 14. november 2013

eplesyltetøy

Det er og har vært eplesesong og jeg liker så godt å lage mat som hører til sesongen. Men nå har i alle fall våre innkjøpte epler begynt å "fade" litt. De smaker enda godt, men fordi de ikke er så faste i fisken lenger og har fått en del "aldringstegn" tenkte vi at vi måtte skynde oss å lage noe av dem før det ble for sent. Noe godt.

Det ble eplesyltetøy!


Det er ikke vanskelig å finne oppskrifter. Det ligger jo så mye bra rundt på nettet. Vi valgte likevel å snappe opp noen tips her og noen tips der. Så ble det liksom vårt eget syltetøy.

Slik gjorde vi/oppskrift: 

1 kg epler
1 dl vann
300 g sukker
(Grunnoppskrift fra Fru Timian)

((1 kg (uskrellede) epler ga 2,5 glass med eplesyltetøy.))

Skrell eplene. Skjær dem i biter/bruk epledeler som tar ut kjernehuset med det samme. Legg til side noen få biter som du lager terninger av. Kok opp vannet. Legg eplebitene i. Kok til de er helt møre og "går i oppløsning". Dryss over litt kanel! Rør rundt og stamp evt. biter som ikke er most. Ta bort fra platen og hell i sukkeret. Kok opp igjen til eplesyltetøyet blir litt stivt (ca 10 min.) De 3 siste minuttene hiver du opp i eple-terningene. Hell over på rene glass og frys syltetøyet til du vil bruke det.

Veldig enkelt. Veldig raskt. Veldig godt!

10 kommentarer:

 1. Mine besteforeldre er ivrige syltere. Eplesyltetøyet er min datters absolutte favoritt, og det blir aldri stående lenge i kjøleskapet. Syltetøyet som skal i fryseren heller mormor og morfar i plastposer, som de legger i tomme sukkerposer. Det tar lite ekstra plass i fryseren, samtidig som det er veldig stabilt og holdbart.

  SvarSlett
 2. Krydret eplesyltetøy er herlig. Jeg anbefaler å ha i litt ingefær. Det gir en smak som bare kan beskrives med svulstige matord. Og når syltetøyet først har bltt kokt kan det like godt hermetiseres, da er det jo litt lettere tilgjengelig om man akkutt måå ha det.

  Sender urkvinnekraft din vei. Lykke til med fødselen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingefær ja. Det hadde vært moro å prøve!

   Og takk takk for støtten til det som snart skal skje! :O)

   Slett
 3. Å, det så helt herlig ut! Kanskje det må prøves ut… takk for at du deler! :-)

  SvarSlett
 4. Que bonito blog tienes, acabo de descubrirlo y me encanta...Así que me quedo por aquí y me hago tu seguidora. Pasaré a menudo para llenarme de inspiración y aprender montones de cosas. Me enamora la decoración de estilo nórdico, las casas blancas y como sabéis decorar los espacios llenándolos de magia. Yo soy gran amante de la decoración y también tengo un blog dedicado a ello. Te invito a visitarlo pues tenemos muchas cosas en común. Nada me haría más feliz que formaras parte de él y te hicieras mi seguidora...
  Saludos desde Barcelona
  Matilde
  http://matilde-unvergelenlaciudad.blogspot.com.es/

  SvarSlett
 5. det fikk jeg ikke laget i år, og nå angrer jeg, for dette er noe av det beste jeg vet :-)
  rekker det kanskje enda, da det finnes norske epler i butikken :-)

  klem tone

  SvarSlett
 6. Jeg så en liten prins i avisa <3 Gratulerer :)

  SvarSlett
 7. Så deilig ut, kanskje jeg skal prøve denne !! Takk for at du deler ,o)) Hilsen Grete

  SvarSlett