tirsdag 12. november 2013

STRYKEDILLA

Strykedilla?

Ja, nå har jeg virkelig tatt husmorøvelsene min på ramme alvor her altså. Jeg har fått skikkelig dilla på å stryke! Det trodde jeg aldri skulle skje. Jeg som stort sett har prøvet å unngå det i hverdagene og har utsatt i det lengste å stryke bunadskjorten før aktuelle anledninger. Nå har jeg tatt meg i å prioritere dette fremfor mange andre daglige aktiviteter.

Motivasjonen?

Jeg er jammen ikke helt overbevist om at jeg med sikkerhet vet det. Vet ikke hvor lenge det vil vare heller så det er nok best å smi mens jernet er varmt ;O) Men jeg finner altså en glede i å se hvor ekstra fine duker og kjøkkenhåndklær blir når de er nystrøket. Gardiner, gamle blonder og mellomverk også.

Lettvindt!

Det var det som satte det i gang mener jeg. Det ble så lettvindt. Jeg syns nemlig det har vært et evig styr å finne frem strykebrettet fra kottet det stod plassert i. Trangt og tungvindt. Dessuten hadde jeg ikke et fast sted å stå med dette så det ble gjort i alt fra stuen til soverommet. Det vil si at jeg bar dette strykebrettet rundt i huset og måtte passe på å rydde opp etter meg når arbeidet var utført. Og skulle jeg bare stryke noen småting da gadd jeg ikke sette i gang denne prosessen.  Det vil si at det heller var mer lettvindt å finne sjarmen i krøllete duker. 

Men av en eller annen grunn tok jeg en dag strykejernet og en bit av et lite filtteppe ned på kjøkkenet. Tenkte jeg skulle stryke litt. Og det var da omvendelsen fant sted. Såå mye koseligere å stå her ved kjøkkenbenken! Uten et rotete strykebrett. Tenne et lys. Høre på radioen. Kanskje drikke litt te. Kose meg. Og når jobben var gjort var det bare å sette strykejernet og legge filten rett inn i gryteskapet under. Såå mye mer lettvindt når jeg bare skal stryke småting. 

Bestemor hadde alltid et teppe på kjøkkenbordet da hun strøk. Aldri noe strykebrett der i gården. Nå skal jeg beholde brettet mitt altså. Det er jo kjekt når en skal stryke store duker og klær, men små duker og kjøkkenhåndklær som man stadig vasker og gjerne vil ha strøkne... ja, dere skjønner! Jeg har fått dilla og koser meg altså her ved kjøkkenbenken med en så hverdagslig aktivitet som stryking.

18 kommentarer:

 1. Enig med deg, Liv! Veldig koselig med stryking på den "gammeldagse" måten! Jeg strøk alltid på bord (ganske stort) med teppe før. Så hadde vi noen overnattingsgjester som mente jeg absolutt trengte et strykebrett, og var så snille at de kjøpte et til meg. Har brukt det noen år, men er nå gått tilbake til gamlemåten. Syns faktisk det er greiere til store ting også, da trenger en ikke flytte duken eller hva det nå måtte være, heile tida.
  I tillegg er jeg den eneste jeg vet av folk på min alder (begynnelsen av 50-åra) som stiver ting og tang, og lager min egen stivelse (veldig lett, fått oppskrift av ei gammel dame). Føler meg i slekt med tidligere tiders kvinner når jeg holder på med dette, det gir meg faktisk mye glede :-)
  Så ønsker jeg deg alt godt i forbindelse med fødselen, og håper du får tid til LITT blogging innimellom! Absolutt min yndlingsblogg!!

  SvarSlett
 2. Hei på deg:) Slike plutselig huslige sysler varsler om at fødsel er nært forestående:) Det sa alltid de gamle lærde:)
  Ellers har du jo et svært så trivelig kjøkken så her forstår jeg at strykingen går som en lek. Smart med filten. Selv måtte jeg stått på en krakk hvis jeg skulle nådd opp til kjøkkenbenken:)
  Søte hjerter du har tovet under her. Koselig å pynte gavene med slike. For noen år siden laget jeg meg røde slike, men du så mye finere det var med hvite/naturfarget. Og den ullen har jeg jo litt av:)

  Lykke, lykke til, Liv!!

  God klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 3. :-) Dette kalles redebygging. Og redebygging er koselig - mens en venter og venter

  SvarSlett
 4. Redebygging kalles dette - hehe... I tiden før fødsel kan det nå uante høyder... Jeg pusset vinduer, bakte eplekaker og lagde middager som jeg frøys ned - til den store gullmedalje... Veldig koselig sysler å holde på med det og veldig greit i den første tiden etter fødsel da jeg knapt fikk dusjet iløpet av dagen. Stryking er litt meditasjon synes jeg, og så godt som det lukter - stryke sengetøy eller annet som har tørket på snora - åhh det lukter godt, og så deilig å legge seg i på kvelden. Kos deg med stryking på det nydelige kjøkkenet ditt og lykke til med ny verdensborger ganske snart... Klem fra Kleo

  SvarSlett
 5. Sånn blir strykningen bare fryd og gammen -
  som vanlig: herlige bilder!
  Beatrice ❁

  SvarSlett
 6. HAHA, JA KANSKJE ER DET DET SOM FOREGÅR? "REDEBYGGING". JEG FÅR I ALLE FALL SMI MENS JERNET ER VARMT SOM SAGT. DET ER JO KJEKT Å FÅ UNNA LITT. HEHE - JEG MÅ LE.

  SvarSlett
 7. Her er det bare å støtte foregående kommentarer :-) Dette er redebygging. Selv pusset jeg vinduer dagen før fødsel - og nei, jeg har ikke likt vinduspussing verken før eller siden! Lykk til - klem

  SvarSlett
 8. Må si meg enig med de andre....... Men jeg er glad i stryking, bomullsstoff som har tørka ute lukter utrolig godt når det strykes......... (men det blir likevel mest skippertak med strykinga)......

  SvarSlett
 9. He he - du driver med "nesting" du ;-) 2 dager før jeg fikk litjtupp vaska jeg rundt badet, og dagen før sto jeg i 3,5 time og slipa ned et gammelt spisestuebord....og tidlig neste morgen ble hun født ei uke før termin :-))

  Lykke til - klem Siv

  SvarSlett
 10. Med en sånn nydelig strykeplass kan jeg godt forstå din "dilla" Og så lukter det så godt av nystrøket tøy, som det blir nevnt over her også :-)
  Klem Tone

  SvarSlett
 11. Hi hi, jeg strøk også, alt jeg kom over :-) før baby kom. Lykke til med den lilles ankomst. Pam

  SvarSlett
 12. Haha, tenkte når eg las innlegget at denne dama bygger reir! Ser det er mange andre som har påpeika det same her. Utruleg kor mykje ein kan dille med før ein fødsel. Men einig med deg at det må vere lettvint og koseleg, så er det større sjanse for at det blir gjort ;-)

  SvarSlett
 13. Så kommer jeg med litt malurt i begeret. Det er ikke sikkert at benkeplaten din tåler strykingen. Til tross for tykt teppe/underlag vil det gå fuktighet gjennom og ned på benken. Jeg har ødelagt et bord på den måten - så jeg vet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ånei, det var bra du sa. Det kan så klart skje. Jeg skal passe på!!

   Slett
 14. Tror ikke jeg får strykedilla med det første, men den stabelen med nystrøkne håndklær var unektelig et flott syn. Fin onsdag til deg.

  SvarSlett
 15. Utrolig lurt! Dette skal jeg jammen kopiere! Tror ikke jeg heller får strykedilla med det første, men jeg tror nok at strykingen blir såå mye hyggeligere ved kjøkkenbenken - for det er lite inspirerende å stå og stryke på mitt kjipe vaskerom (som skal bli gjort om, med tid og stunder)
  Takker for alle gode tips! - og takket være deg kjøper jeg nå Landliv hver gang det kommer ut! (burde kanskje abonnere!)
  Klem fra meg

  SvarSlett
 16. Må bare tilstå - æ har å funnet gleden i å stryke...omsider.Synes bare det er såååå deilig å stå der med en kaffekopp innenfor rekkevidde , radioen på og bare seile avgårde , så avslappende å la tankene fare . Men æ koser mæ med mitt strykebrett ( det står bare i gangen sammenslått bak stuedøra) setter det gjerne foran et vindu , som æ har lyst å se ut av.... lykke til med den nye hobbyen..

  SvarSlett