lørdag 1. februar 2014

slik vi vil det skal bli...

Når man er fasinert av det gamle og tradisjonelle, må man ofte se seg tilbake. Det være seg å lese og høre gamle historier eller se på bilder. Og gamle bilder er genialt når man så godt man kan skal gjenopprette en bygning. Jeg har nevnt det tidligere her på Livs Lyst at vi var heldig å få besøk av noen koselige damer som bodde på gården vår tidligere. Med seg hadde de blant annet noen gamle bilder. Som jo forteller mer enn tusen ord.

I SORTHVITT-TIDEN: Det er artig å se hvordan huset og omgivelsene har endret seg. Av dette bildet får vi blant annet vite at inngangspartiet har trapp og tram i treverk. Den står på store steiner i hjørnene. Stakittgjerdet står på den vesle støttemuren og skiller dyrene fra den frodige og nødvendige frukthagen. Huset har to piper fordi huset har blitt påbygget en gang i tiden. Og så er det så artig å se jordene i bakgrunnen. Det var åpent og fint i bakkene på grunn av beitedyr og dyrket mark.

DA ALLE BILDER VAR GULNEDE: Det slitte stakittgjerdet er tatt bort. Dyrene på tunet er byttet ut med birøkterens kuber. Vi har fått fortalt at det ene rommet i huset dutftet honning. Der arbeidet ble gjort. På tunet står en brønn. Den gamle taksteinen av tegl er byttet ut med kjekke bølgeblekkplater. Det skulle vise seg å redde huset i mange år...

DA VI KOM: Mange hadde nok forstått oss om vi bestemte oss for å rive hele bygningen... Visst hadde bølgeblekktaket reddet huset fra å kolapse helt, men vi kjøpte en tømmerkoie uten tak. (Det var da revet av og en presenning holder ikke vind og snøvær ute...) Ribbet for innredning og gulver inne. Egentlig et skall, men et skall med original kledning, gamle munnblåste vindusglass og med nokså solide tømmerstokker. Skogen har krøpet nærmere og nærmere bygningene på tunet og det er ikke et så åpent landskap som det en gang var...

DA VI DRO - ETTER FØRSTE ARBEIDSSOMMEREN: Inngangspartiet er revet ned, men ikke revet bort. Det ligger til lagring og skal opp igjen når huset er rede for det. Nytt tak er på plass med gammel tegl. Tømmer er byttet ut, huset har fått nymuret grunnmur med de gamle steinene og dere som har fulgt med vet det meste om denne prosessen. 

Så må man altså rive ned for å kunne bygge opp og målet er at det skal bli som i "SORTHVITT-TIDEN" igjen. Da det hang nystrøkne gardiner i vinduspostene. Da glade barnehender plukket epler i frukthagen. Da det breket fra en og annen sau borte i lia. Da det røyk av pipene og lyttet man varlig kunne man høre menneskelatter på innsiden av de tykke og solide tømmerveggene. Det er slik vi vil det skal bli....

25 kommentarer:

 1. Great, I've love it!

  Marina from Jerez Spain

  SvarSlett
 2. Du er nok ein romantiker- og eg er heilt med ;-) Akkurat slik går eg og drøymer, men mine draumar er langt ut i det blå…. men i morgon skjer det noko litt spennande og kanskje, berre kanskje, kjem eg eit skritt nærare min draum… Den som ventar får sjå ;-)
  God Helg!
  Mvh Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe ja... Vi har ledd litt av det en del ganger. Lurer hva bygdefolket tenker om oss. "De er noen store romantikararar de der".... hehe! Vi innehar nok et snev av det ja.

   Men jeg gleder meg jammen med deg også! Som går et skritt nærmere DIN drøm. Herlig herlig!

   DRØM DITT LIV - LEV DIN DRØM ;O)

   Slett
 3. For et nydelig hus, og så fint at dere pusser det opp igjen i den gamle stilen!
  Elsker sånne koselige inngangspartier :-)
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg masse til å få det opp igjen. Det gjør i grunn mye av huset. Det gjør i alle fall en stor del av fasaden. Selv om inngangspartiet ikke hører til på det opprinnelige huset. Huset er i empire og inngangen i sveitser. Men det er jo en del av historien det også. Jeg liker det sånn!

   Slett
 4. Så utrolig koselig blogg!!!!
  Ha en riktig flott helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og så hyggelig at du fant inn hit! Det gleder meg.
   Ønsker deg en fin helg tilbake!!

   Slett
 5. drømmer må man ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, må man ikke det? Jeg drømmer meg stadig bort. I tankene, følelsene og noen ganger altså i det praktiske liv. Det er tryggest å bare sitte på samme plass å drømme, men det er litt herlig å kjenne at det røsker litt når man realiserer drømmene også. Det er et "stort" prosjekt vi har satt i gang, men det er drømmen vår og siden vi har hatt den så lenge, kjører vi på!

   Slett
 6. Jeg har nok sikkert sagt det før, men jeg er faktisk imponert over hva dere får til.. Og om ikke lenge kan dere utstyre lille junior også med en liten hammer og sag, så blir det fortgang og god hjelp. Koselig å følge med prosjektet. Det blir så fint. Lykke til videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal bli veldig spennende å se hva Lille har lyst å være med på. Håper han blir en skikkelig go`-bonde-gutt!
   Og om du har sagt det før: det er veldig hyggelig å høre det igjen! Tusen takk <3

   Slett
 7. Koselig å se gamle bilder, og høre om deres drømmer for fremtiden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir litt drømmer om dagen. Sitter og ser på bilder av stedet vårt og håper vi skal skape MASSE HISTORIE der så plassen virkelig blir VÅR i hjerter og slik at det kjennes på kroppen. Det gjør det allerede litt! :O)

   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Draumen er første steg på vegen mot målet! Eg heiar fortsatt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke viktig å drømme litt?? Jeg klarer ikke å la være heller jeg da.
   Og det er supergodt med noen som heier på oss! Tusen takk <3

   Slett
 10. Liv,
  I am so impressed by all of the work you have done to make this farm house a home again. It is just charming.
  Last May we were blessed to be able to visit the farm where my Grandfather was born - in Hedalen. The farmhouse is as it was when he was born in the late 1800's. The current owners are adding on some rooms to the back of the house, but they are keeping the old part of the house as it was. It is filled with original belongings and I was given a couple of small things. There are also several photo albums that were left in the house and I found a photo of my sisters, cousins and me - taken at a family reunion here in the US and sent back to the family in Norway. We plan to visit the farm again and I will take many more photos to remind me of the simpler way of life when my Grandfather was born.
  Thank you for continuing to share with me.
  Klem,
  Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Linda, so exciting to hear about the farmhouse where your Grandfather was born! I guess you have told me earlier, but you have relatives in Norway! I also guess every Americans has! ;O) Just as all Norwegian has relatives in USA. Me too! But I have never met them. Just been told about them and I know they were interested of Norway because of this. It`s a great bonding between the Americans and the Norwegian people. Funny and interessting!

   Slett
  2. Hello again, Liv,

   My husband and I know a family with the last name Sandvik. They also live near Seattle. Maybe your relatives! ;o)
   Linda

   Slett
 11. - og slik kommer det til å bli også! Ingen tvil om at dere får dt til å bli akkurat slik!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg putter den i sekken den der! Godt å ta opp slike go´ord når det blir litt ekstra tungt i motbakkene!! ;O)

   Slett
 12. Så artig for dere med de gamle bildene om hvordan huset og plassen har fremstått gjennom mange år! Koselig å se for oss andre også. Er nok ganske representativt for mange slike plasser. Dere har vært kjempeflinke, sikkert både vanskeligere og mer utfordrende enn når man bygger nytt, men blir helt sikkert verdt det! Lykke til videre!

  Gry K

  SvarSlett
 13. Så utrolig artig prosjekt, selv om jeg skjønner at det både er mye jobb og sikkert tidvis frustrerende :) Jeg er ikke i tvil om at dere får det til, og gleder meg til å se bilder når det er ferdig.

  Ha en strålende dag.

  SvarSlett