torsdag 6. februar 2014

urtehage i høyden

Arkivbilder fra reportasjen om Kristine og Svein sin hage på Øvreverket (Ulefoss-Telemark)
La oss midt i vintersesongen sette oss ned og planlegge sommerens urtehage:

Mange av oss kjenner til problemet med kombinasjonen hage og plagsomme snegler... I alle fall her på østlandet er de virkelig blitt en sann plage sommerstid. Flere av oss har kanskje mistet piffen på å rigge i stand en liten koselig kjøkkenhage på grunn av de saktegående krypene? Men etter en titt i bildearkivet mitt, fant jeg jammen råd for dette. Og ikke et hvilket som helst råd heller. Et skikkelig sjarmerende et!

Bygg urtehagen i høyden så klart!

Joda, tanken har jo kanskje slått meg før, men jeg har ikke sett for meg akkurat denne løsningen. For har du plass og tilgang på en gammel hestekjerre i hagen egner den seg perfekto til urtehagens blomsterpotter! Neida, de fleste har jo ikke tilgang på en stor hestekjerre, men det er jo helt sikkert andre finurligheter som også kan hjelpe urtene opp i høyden. Slipp fantasien løs!

Har du en gammel stige da? Eller har du hammer og spiker? En slik stige med liggende trappetrinn kan vel ikke være allverdens å få til? Kjempe koselig med urtepottene i stigende rekkefølge oppover i stigen og i alle fall har man da gjort jobben tyngre for de krypende.

Ja, vi slenger på en hane også. Klart at det er prikken over i`en i det grønne gress. For den som kan! Vi andre får enn så lenge drømme oss bort til trippene høns og varme egg til frokost. 

17 kommentarer:

 1. Dette er i alle fall ein av dei koseligaste urtehagane eg har sett :-) Passar perfekt inn i draumen min om eit gammalt nedlagt småbruk! Takk for at du delte!
  Ha ein fin dag!
  Mvh Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. På dette gamle og nedlagte småbruket hadde du hatt plass til en hjestekjerre også Monica! ;O)

   Slett
 2. Åh, så herlig det var å se noen riktig idylliske sommerbilder. Lurt å planlegge urtehagen (og hagen forøvrig) i god tid. For selv om det er vinter og det snør, i dag igjen, så kommer sommeren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sommer`n kommer og det er jammen ikke lenge til det våres heller. Kun en vintermåned igjen. Det gikk opp for meg i går. Èn måned igjen så kan vi kalle det vår. Og hva er bedre enn det? Vår, lys og varme og så kommer sommer`n etter det. Jippiiii!

   Slett
 3. Kjempeinspirerende!!!
  Vakkert, ultrakoselig og nyttig - tusen takk:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Villemo! Ingenting er jo bedre enn det.

   Slett
 4. Herlig, herlig...... jeg gleeeder meg til sommeren!!!!
  Vakre bilder, og veldig lurt!
  Fin torsdag til dere!
  Nå skal jeg snart ta avleggere av de dronningene som har overlevd, glede, glede!
  Klem fra Signe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro Signe. Har du tatt dem frem allerede nå? Eller kanskje de har stått fremme? Mine står lagret i kjelleren. Av en eller annen teperatur-messig grunn kan de stå der nede uten å få vann gjennom hele vinteren. Jeg tar dem opp i vinduskarmene når det våres. Da klippes de helt ned og så er det på`an igjen! Moro

   Slett
 5. Planlagt. Det har jeg gjort i dag. Sommerens prosjekter...;-)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rett og slett! Så koselig! Vi driver også og planlegger om dagen. Hva vi skal gjøre på gården i sommer. Gleeeeeeder meg!! :O)

   Slett
 6. Åhhh, for noen flotte og inspirerende ideer du kommer med....jeg har både hestekjerre, stige og mange høner....jeg har heldigvis ikke snegler her jeg bor på vakre Frøya, men du har fått meg til å legge planer allerede når det gjelder urtehage....takk til deg... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det sant? Du er damen med hestekjerre. hihi. Ikke alle forunt å ha det.... Men så moro! Jeg har alltid lurt på hva man skal bruke disse gamle kjerrene til. Om man ikke skal ha hest foran dem da. Men nå vet jeg jo. Kos deg med planlegging og vakre Frøya må være et nydelig sted å bo! (Men var det der det brant så ille nå?)

   Slett
  2. Ja det brant ganske så mye her hos oss....vi ble evakuert, men alt gikk heldigvis veldig bra...vi har også hester her, men kjerren min tror jeg bare egner seg til dekorasjon....den stod her på bruket da vi kjøpte det....veldig gammel og veldig godt brukt.... :)

   Slett
 7. Liv, these photos are charming. I live in a townhouse, and we have no garden but a few pots with flowers and herbs out on the patio. We have not had problems with snails here. There was a time when I had a plant ladder inside the house for indoor plants. Love the look. Thanks for a wonderful way to start my day.
  Linda xx

  SvarSlett
  Svar
  1. You are lucky! It`s snails all over here in town. But not on the farm!!! Jey!

   Slett
 8. Så koselig, nå er det bare å vente på vår og sommer! Ha en magisk helg hos dere!

  SvarSlett
 9. Hi,
  beautiful photos, as always...and on the blackboard the first sentence of Hamsuns "Markens grøde"...
  Mvh
  Claudia

  SvarSlett