tirsdag 18. mars 2014

hvordan har det gått?

kafèen jeg besøker denne gangen er Bankplassen på Brokelandsheia
Lurer dere på hvordan det går med marsavtalen min? Jeg har fått noen spørsmål om dette og noen har også sagt at de har adoptert idèen. Det er morsomt! 

*Kort fortalt til nye lesere eller de som ikke har fått med seg akkurat dette:
Marsavtalen er en avtale jeg har inngått med meg selv som går ut på å ikke gå til innkjøp av unødvendige ting nå i mars. Kun mat, drikke og evt. ting Lille trenger. Saker til meg selv som klær, sminke, interiør og nips er altså ikke lov i mars. Ved dette øver jeg meg på å kontrollere impulskjøpene ved å tenke meg om minst en gang til. At det ble mars er helt tilfeldig. Det var bare nå jeg kom på at jeg ville gjennomføre dette. Målet er å trene seg på dette slik at innkjøpene blir færre og mer gjennomtenkte senere også.

Og hvordan har det gått? 

Det har gått strålende om jeg kan si det selv. Jeg er altså så flink! Hihi. Jeg føler jeg virkelig øver meg på å kontrollere disse impulskjøpene (selv om det ikke var så ukontrollert før heller) og jeg må finne glede i andre ting enn å shoppe. For jeg innrømmer gjerne at å tusle i fine butikker både inspirerer og gleder meg. Nå kan jeg gjerne gå i de samme butikkene, men jeg må nøye meg med å la sakene bli stående. For trenger jeg egentlig en keramikk-krukke til? Den var veldig fin, men hvor setter jeg den? På skapet sammen med de andre jeg ikke bruker....? Så med meg hjem tar jeg kun inspirasjonen. Flere ganger har jeg forresten tenkt at dette må jeg kjøpe i april. Og så oppdager jeg like etter at jeg har glemt hva det var. Så så viktig var det... Og skulle det mot all formodning vise seg å være noe jeg trenger likevel, tipper jeg at det dukker opp i minnet når behovet melder seg. I marsmåned driver jeg altså og jobber med tankene som til vanlig dukker opp. Skal jeg til byen, vil jeg gjerne innom noen av mine favorittbutikker. Da håper jeg til vanlig at jeg finner noe jeg kan kjøpe. Noe som kan gi meg den gode følelsen. Nå øver jeg altså på å finne de gode følelsene i andre ting. Som for eksempel å dra på kafè og kjøpe noe godt å spise. Ordentlig skravle med ei venninne og unne seg en gooood kaffelattè. Mat må man jo ha og jammen gir det stor glede! Eller kjøpe inn god mat hjemme og lage i stand til gode venner som kommer på besøk. 

Slik holder jeg altså på nå i mars. Øvelsene er mange. Og gode. En tur ut i vårluften med vogna og Lille er også en god erstatning for impulskjøp og andre kostelige fristelser som jeg egentlig ikke har bruk for. Eller plass til. For det er det som er bakgrunn til hele avtalen. Akkurat nå er det ikke plass til mer i dette huset.

13 kommentarer:

 1. God morgon !

  Vilken fin bild på dig.
  Ha en fin vecka !

  Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk. Smilet er stort når kaffen er god vet du ;O)

   Slett
 2. Det går litt frem og tilbake her i huset. Men generelt sett handler vi en gang i uken, stor handler skikkelig. Men det er fort gjort å glemme ting, får man gjester må man handle inn mer, man har lyst på noe helt annet osv:P
  Men jeg trøster meg med at hvis vi bytter ut en middag betyr det bare at jeg har middag for en dag ekstra:)
  Og butikkhandling har stoppet av seg selv, med to små unger som er hjemme døgnet rundt. Orker ikke reise på butikken med de, de løper å gjemmer seg i hyller og løper i beina på meg:P

  SvarSlett
  Svar
  1. Å handle en gang i uken skulle jeg gjerne klart. Da hadde jeg måttet planlegge hva vi skulle ha til middag for hele uken. Det hadde vært nydelig. Det får bli mitt neste mål. Og om man ikke følger opplegget slavisk, så gjør jo ikke det noe. Da har man bare en middag ekstra som du sier!

   Slett
 3. Jeg har gjort akkurat samme oppdagelsen som deg; at jeg finner noe jeg MÅ kjøpe senere, men så har jeg glemt det en time etter at jeg forlot butikken. Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg er så flink som deg, men innlegget ditt inspirerte meg til å tenke mer over hva jeg drar med meg hjem. Har ikke vært heeelt uten kontroll før heller altså, hihi, men man kan alltids bli bedre;-)

  Ønsker deg en flott dag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er faktisk litt villt vet du. Jeg har merket det så mange ganger. Jeg kommer hjem og slenger fra meg posene. Timer etterpå husker jeg ikke hva som er i dem..... det er for galt!.....
   Nei, får håpe dette gjør at jeg skjerper meg litt altså.

   Slett
 4. kor lurt --- trur eg må ha ein slik APRIL mnd eg ;)
  smil fra monika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, like greit det! Det var ikke viktig for meg hvilken måned det ble. Det var litt tilfeldig, men jeg oppdaget jo at mars forsåvidt var en fin tid å gjøre det på. Det er nokså mange regninger på den tiden av året. Uansett: mye mulig jeg gjentar dette en annen måned også. Hvis jeg ikke har blitt skikkelig god på å tenke meg om nok ganger til å ikke impulskjøpe da! Hihii

   Slett
  2. Like you, I am now not so much a consumer of "things." There is not much space in my apartment, so it's good to be reminded every day of not really needing to buy much besides food and soap...and maybe some yarn.

   I am lucky to have a wonderful library where I can find any book I want, and to have Central Park nearby for wonderful walks outdoors. My collection of art supplies is enough for many years's of future drawing or painting.

   It's fun to concentrate on experiences, seeing friends, enjoying nature, and to realize that things are not so important to me.

   xo

   Slett
 5. Jeg leste Irina Lee's Shoppingfri i september, og etter det har jeg knapt kjøpt en ting. Jeg har ikke bevisst tatt et valg om å slutte å kjøpe ting, men jeg tar den mentale øvelsen du beskriver helt automatisk hver gang, og dermed har det blitt 8 nesten shoppingfrie måneder, og det er utrolig deilig. Anbefaler den boken på det varmeste, den er utrolig inspirerende!

  SvarSlett
 6. Jeg hiver meg på fra i dag og frem til påske :) Litt skremmende og bare bestemme seg for det sånn helt plutselig. Men jeg har lyst til å prøve :) Ja, jeg sier prøve. For jeg vet hvor lett det er å la seg friste. Og jeg vet at det straks kommer en ny sofa inn døra, og med den følger det med planer om bildevegg og nye tepper. Som jeg selvfølgelig ikke trenger. Men likevel... Hvis jeg kan klare å redusere noe, så er det likevel bedre enn "å ta av" , slik som jeg normalt sett ville gjort.

  SvarSlett
 7. This is an inspiring post, Liv. Makes me think before buying things I do not need. The photo of you is gorgeous!
  Have a great week.
  Linda xx

  SvarSlett