torsdag 3. april 2014

hvem er Lene og Liv?

LENE HOLME SAMSØE
Kofteboken skal jeg altså skrive med den danske strikkedesigneren Lene Holme Samsøe. For at dere skal bli litt kjent med henne har jeg laget en liten presentasjon av henne gjennom dette intervjuet.

Fortell litt om deg selv.
Jeg er håndstrikdesigner, og har jobbet freelance de sidste snart 20 år. Jeg har jobbet for flere danske og udenlandske garnfirmaer, bl.a. Sandnes Garn. Jeg har udgivet en del strikkebøger, bl.a. Mere feminin strik, Suveræn strik og senest 3 små bøger med strikk til baby og barn, Babystrik på pinde 3, Babystrik på pinde 3,5-4 og Børnestrik på pinde 3,5-4. Jeg bor ved vandet lidt syd for København med min mand og vores to jenter på 14 og 16 år, der desværre ikke strikker særlig meget.

Hvorfor er norske kofter interessant for deg?
Jeg holder meget af Norge, fordi jeg har tilbragt sammenlagt 1 år i Kongberg, da jeg var 11-12 år. Det var på Dansk Røde Kors astmahjem – et hjem som det norske folk skænkede Danmark som tak for at have givet mad til norske børn under 2. Verdenskrig. Den friske luft i fjellet er god for astmatikere, og jeg havde en skøn tid der. Jeg jobber en del for Sandnes Garn, og har altid været betaget af deres arkiv med gamle opskrifter.

Hva førte deg inn i prosjektet med kofteboken?
Jeg fik lyst til at lave en bog med norske kofter, og tænkte at Liv ville være den perfekte at gøre det sammen med, da jeg naturligvis har fulgt med i Koftejakten. Heldigvis manglede Liv akkurat en at lave bok sammen med, så det var perfect match. Jeg synes, det er så fint at kofterne præsenteres med respekt for det oprindelige, men samtidig så kofterne tages med ind i nutiden. De norske kofter er jo design, håndværk, kulturhistorie og meget mere på en og samme tid, så jeg glæder mig sådan til at lave boken.

LIV SANDVIK JAKOBSEN
Mange av dere faste lesere "kjenner" meg og hvordan Koftejakten startet, men om dagen kommer det kanskje inn nye lesere og jeg vil derfor kort fortelle hvordan det hele henger sammen.

Jeg forteller kort om meg selv.
Jeg er opprinnelig utdannet lærer, men har sakte men sikkert hoppet over i et annet yrke. Jeg jobber nå som frilans journalist og har oftest fokus på den landlige og tradisjonelle stilen i mitt arbeid. Jeg både skriver, tar bilder og styler reportasjene selv. (Små "peak" fra reportasjene mine kan du se ved å trykke LIV LAGA og REPORTASJER oppe i menylinjen her på bloggen.) Jeg, min mann og vår lille sønn bor i et gammelt hus i Skien samtidig som vi pusser opp et lite småbruk i Kviteseid.

Hva liker jeg med de gamle koftene?
For det første er koftene skikkelig gode og varme plagg. Og jeg har visst vært interessert lenger enn jeg var bevisst for jeg har samlet alle gamle kofter jeg har funnet på loft og i kjelleren i mitt barndomshjem. Jeg har dem hengende i flere rom i huset vårt nå og kan enkelt slenge dem på meg om jeg blir kald. Koftene er dessuten klassiske og tradisjonelle og går liksom ikke ut på dato. De aller fleste jeg har er gamle og de er like fine som da de ble strikket. 

Hvordan startet Koftejakten?
Mer eller mindre tilfeldig dukket koftene mine opp på bilder her på bloggen i blandt og jeg begynte å få spørsmål fra Livs Lyst leserne om jeg hadde navn eller oppskrift. Jeg fikk mange spørsmål. Og mange mailer. Og jeg ante ikke. Hadde vel knapt tenkt at kofter faktisk har navn! Så jeg måtte slenge ballen tilbake til leserne og jakten var raskt et faktum. Vi fant navn og oppskrift på alle mine kofter (!) og siden strømmet det på med bilder av lesernes kofter. Kunne vi finne flere oppskrifter? Vi lette og vi fant. Så et annet sted i Norge satt Tone og Gitte og tenkte at det hadde vært fint å ha en facebookgruppe der man kunne dele oppskrifter. Vi slo sammen Koftejakten og Koftegruppa og medlemstallene skøyt i været! Koftejakten ble tatt til enda nye høyder. Midt i all kofteinspirasjon og oppskrifter av nye og gamle slag befinner vi oss nå. Den store Koftejakten er i full gang, men på ingen måte over.

Og nå blir det altså bok!

13 kommentarer:

 1. Gratulerer med alt du holder på med for tiden, så morro for deg, og oss andre også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Sylvia! Gleder meg til dette prosjektet. Spennende og moro!

   Slett
 2. Føl som vanleg bloggen din og må få gratulere med bokprosjekt. Alltid kjekt å lese og sjå her hjå deg!

  God torsdagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk og så hyggelig å høre at du liker deg her på Livs Lyst!

   Slett
 3. Gratulerer, Liv Jorunn! Så gøy og spennende dette er:-) Får jo lyst til å begynne å samle kofter, jeg..he he. Klem fra Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må du gjøre Hanne! hehe.
   Tusen takk for lang og koselig mail for en stund siden. Jeg har bare ikke hatt sjans til å komme til bunns i mail-haugen i denne permisjonen.....
   Men det var kjempe koselig å høre fra deg og jeg vil prøve å ta det igjen!!!
   Stor klem

   Slett
  2. Ja, jeg kjenner til hvordan tiden flyr i barselspermisjoner:-) Men synes nå det virker som du får tid til mye! Forresten hyggelig om du titter innom instagramkontoen min (lavendelsmil). Klem

   Slett
 4. Gratulere, så moro.. gleder meg til å sjå boka. Hadde vore supert å hatt den i Siloen når den tid kjem :)
  Følgjer spent med, så lykke til:).
  Mvh Bjørg frå Åsgrend

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde vært moro Bjørg. Det må vi sørge for å ordne når den tid kommer!

   Slett
 5. kan man fortsatt sende deg koftebilder?

  SvarSlett
 6. Gratulere .....gleder meg til boka kommer

  SvarSlett
 7. Så spennende,lykke til med prosjekt:)

  SvarSlett
 8. Så utrolig spennende dette blir! Har fulgt spent med på koftejakten og Lene Holme Samsøe er en veldig dyktig strikkemønsterkonstruktør! Dette kan ikke bli annet en knallbra:-)

  SvarSlett