mandag 19. mai 2014

discovery

Epletrærne står i full blomst i hagene om dagen. Det er jo så utrolig vakkert og det er til å undres over at gamle grener som dette stadig skyter friske skudd. Vi har desverre ikke et gammelt epletre å skilte med hverken her nede i byen eller på gården. Så hvor har jeg vært nå da?

Jeg måtte over til naboen en tur. Og med tillatelse pluss etter en koselig prat fikk jeg ta bilder av det skjønne treet med huset vårt i bakgrunn. Tenkte at det måtte bli et stemningsfullt bilde. Selv om vårt solide hjem sårt ønsker seg et strøk maling. Det skal det også få - når tiden er inne...

Men la oss prate om hyggeligere ting! Huset vårt hadde nemlig kledd et slikt tre og i de riktig gode gamle dager var det flere slike på tomten vår også. Hvitt og sart rosa. Disse blomstene hører helt klart hjemme i en romantisk gammel hage. Så derfor har vi gjort noe med det.

Bak stakitten i rosehagen står det nå en tynn liten stamme. Et epletre er igjen satt i jorda her ved huset vårt og kanskje om ikke alt for mange somre kan vi plukke inn deilige røde discovery-epler. 

Vi har stor glede av det vesle treet allerede. Det har like fine blomster som naboens. Bare litt færre i tallet. Men mer skal det jo bli. Med årene. Nå har vi mye godt i vente og jeg tror det kommer til å blir kjempe fint med et krokete epletre her foran huset. 

Så har jeg hørt: Binder du ned grenene bærer treet mer frukt. Hvorfor? Treet tror det bærer masse frukt på grunn av tyngden det føler og dermed setter det i gang (eller opprettholder det) produksjonen.

Og/eller: Man henger lodd på grenene for at trekronen skal få mest mulig lys. Da blir det mer frukt.

Og/eller: Dersom du henger lodd på, eller binder ned grenene så får du åpnet opp trekronen, og det blir enklere å nå tak i eplene, og ikke minst enklere å beskjære / klippe av årsskuddene (de rette pinnene som peker rett opp på ca. 40-50 cm).

10 kommentarer:

 1. Ingenting smaker vel bedre enn Discovery-epler. Min favoritt ♥
  Fikk lyst på eplekake :)

  Utrolig koselig hus dere har forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk Petrine. Vi er glad i det vesle huset vårt vi. Og nå er det ikke lenge før det er heeeelt ferdig. Det må nesten feires på et vis! :O)

   Slett
 2. Kjempekoselig :-)

  SvarSlett
 3. Ja, et fint epletre er fint til de gamle husan. De nye også. Selv er jeg på utkikk etter et tre som skal slå rot på hytta vår.
  klem

  SvarSlett
 4. Åh så vackert...ja nu får man njuta av denna underbara tid!
  Önskar dig en finfin vecka...
  Varm kram,
  Titti

  SvarSlett
 5. Man henger lodd på grenene for at trekronen skal få mest mulig lys. Da blir det mer frukt :)Hyggelig og lese din hverdagsblogg. Dette er en fantastisk årstid og den må nyyytes !

  SvarSlett
 6. Jeg har hørt at man vekter ned grenene så de skal vokse seg sterke. Da tåler de vekten av eplene bedre når de blir større. Veldig hyggelig med epletrær i hagen, men man trenger to i passelig avstand så man har et sted å henge hengekøye :)

  SvarSlett
 7. Hei - vi har også et gammelt hus med gammle frukthage. Jeg har plantet noen nye eple og plommetrær for 4 - 5 år siden. Dersom du henger lodd på, eller binder ned grenene så får du åpnet opp trekronen, og det blir enklere å nå tak i eplene, og ikke minst enklere å beskjære / klippe av årsskuddene (de rette pinnene som peker rett opp på ca. 40-50 cm). Lykke til!! Hilsen fra trønderpie

  SvarSlett
 8. Vackert! Så härligt med sommar! :)
  kram

  SvarSlett
 9. Vi fikk et Discovery-tre i barselgave for to år siden. Det gikk i jorda høsten 2012 og alt i fjor kunne vi plukke inn åtte fine epler :)

  SvarSlett