torsdag 4. juni 2015

farger nå og da, og i fremtiden

Huset vi bor i her i byen, er et sveitserhus som ble bygget i året 1900. I andre etasje ble det ikke innredet før på 1940-tallet. Da var det høyst moderne med faspanel (som på veggen her), og lyse pastellfarger på veggene. Jeg har nevnt det mange ganger før. At vi har funnet nyanser av lyseblå og lysegrønn mange steder i huset. Nesten i hvert rom faktisk! Disse fargene har jeg alltid vært så fasinert av, og toppen var det jo da at de passet i huset jeg skulle bo! Vi har derfor ikke bare malt vegger i nyanser av disse lyse tonene, men også møbler. Og de passer de lyse rommene så fint syns jeg. Et sveitserhus har jo originalt høye og store vinduer som slipper inn mye lys. Disse fargene har preget mye av mitt arbeid, og jeg har ikke tall på de gangene jeg har fått spørsmål om fargekoder. (De finner du forresten under RESTAURERING og FARGEKODER oppe i menylinjen om det skulle være av interesse.) Men nå skal vi inn i en ny epoke. Huset på gården (som vi altså skal flytte til) er fra en annen tidsperiode enn huset vårt i byen. Nå må vi tenke mer 1800-talls og empirestil. Ikke at vi skal kopiere alt, men det vil helt klart være vår inspirasjon. Vi skal nå fremover konsentrere oss om linoljemaling (som både er miljøvennlig nå og ble brukt i tiden vi lar oss inspirere av). Den malingen gir en annen overflate enn oljemalingen vi har brukt i huset i byen. Den blir mattere og mer levende. Og naturlig får vi et litt annet fokus på farger også. Kanskje er min lysegrønn og lyseblå periode over? Jeg er ikke helt sikker på det da, men det skal bli spennende når vi kommer så langt som til at overflatene i huset skal males. Vi har noen tanker om dette allerede nå så klart. Vi har jo funnet mye malingsrester i huset på gården! Og jeg gleder meg spesielt til å male opp igjen den fine fargen som skjuler seg bak plastikkmalingen i den gamle stuen. 

6 kommentarer:

 1. For noen nydelige farger dere har - og de passer jo så godt inn i huset dere bor...
  Det blir spennende å følge dere videre på neste prosjekt på gården og jeg er så spent på fargevalget deres på
  de gamle tømmerstokkene....så får håpe du holder oss oppdatert på bloggen :-)

  Det var så koselig å høre at dere har valgt å ta steget å flytte - og lage liv i de gamle bygningene igjen:-)
  Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli litt av en drømmeplass.....
  Flott at det finnes mennesker som dere - som virkelig tør å satse på drømmen sin...det er til stor inspirasjon for oss andre...

  Hilsen lena

  SvarSlett
 2. Så fine farver i byhuset. Spændende at se de 'nye' farver på gården.

  SvarSlett
 3. d er spennende og utfordrende med gamle farger. Noen må man lære seg å like, andre farger liker man før man ser dem. Har gått på kompremi med meg selv med noen farger, men så etter en stund så faller bare fargen til ro hos meg. Går helst i pasteller her og. Har funnet en knallrosa farge, som jeg antar har dekket hele stuen en gang (tidlig 1900 kanskje??) Tror d blir med at jeg vet den er under der en plass. Håper du finner farger dere kan leve lenge med og som gir dere ro. Blir spennende å se hva dere finner og hva dere bestemmer dere for.

  SvarSlett
 4. Jeg hadde god nytte av et hefte som Fortidsminneforeningen hadde gitt ut. jeg tror at dette må være en nyere utgave http://www.fortidsminneforeningen.no/om-oss/publisering/gode/gode-raad-om-farger-og-stil.html
  Det største utfordringen med den perioden du snakker om nå er ikke fargegleden, men den enorme fargegleden - med mange farger i samme rom. Jeg har holdt meg til to; veggfargen og så hvitt i tak og på alle lister, selv om jeg vet at hvitt var lite brukt da.

  SvarSlett
 5. Er så glad i de grønne og blåfargene jeg også, spent på hvilke farger du skal male med oppe på gården.
  Her har jeg nettopp fått malt veggene på det som skal bli kontor/gjesterom grønne. Vurderte grønnfargen på gangen din, men vi fikk scanna fargen som var på det gamle panelet bak veggplatene og fikk en omtrentlig perfekt match så valgte å gå for den.
  Leste her om dagen at i begynnelsen av 1900tallet malte man gjerne kjøkkenskapene blå (vet ikke om det er sant?), men håper i såfall å klare overtale gubben til blå skap på kjøkkenet når vi kommer dit at kjøkkenet skal pusses opp. Siden jeg synes det er så nydelig og huset er fra 1926 opprinnelig
  Leste kommentaren oppenom nå og der det innebygde skapet sto var taket faktisk grønt det også - i en litt mørkere tone enn veggene.

  SvarSlett