Flatbrød er tradisjonsmat. Før dro det bakstekoner rundt på gårdene. De stekte opp store lager av flatbrød og andre gode saker. Dette var en fin måte å "oppbevare" melet utover året. Det kunne fort bli utøy i mel som stod ubrukt, men i flatbrødform holdt det seg friskt. Dett var dett om historien. I dette innlegget skal vi sette både flatbrødets form og kanskje smak, inn i en ny tid.
Når jeg baker flatbrød, lager jeg de i en mye mindre størrelse enn det som er tradisjonen tro. Vanlig var jo å bruke hele diameteren på takka. Jeg velger å lage de i en størrelse som passer på en frokosttallerken. Her i huset bruks nemlig flatbrød vel så mye som "knekkebrød" med pålegg, som til supper av forskjellige slag. Jeg baker de også en del tykkere enn det som har vært vanlig. Ei god bakstekone kunne vel nesten "se" gjennom flatbrødet. Jeg syns det er så godt når det er litt tykt, så det blir noen solide flatbrød som knaser godt mellom tennene! I dette innlegget har jeg valgt å gi de navnet "husmanns"-flatbrød. Fordi jeg tenker at dette minner om noe enkelt og hverdagslig. Flatbrød er anvendelig og kan brukes i den daglige kost. Jeg kaller det altså ikke "husmanns"-flatbrød fordi jeg gjør det historisk riktig. Det har jo vært variasjoner fra bygd til bygd, og fra by til by. Så gjør jeg altså dette på min måte.
Oppskrift
1 liter melk
1 ts salt
ca 1/2 kg rugmel (grovt)
ca 1/2 kg sammalt hvete (grov)
hvetemel
(- eller bytt til annen type mel du har for hånden.)
1) Bland rugmel, sammalt hvete og salt sammen. Hell i melken. Fyll så på med hvetemel til deigen blir fast. Skjær av en bit og del i små porsjoner. Legg plast over deigen som ligger igjen så den ikke tørker.
2) Kjevles ut til "tynne" leiver på støtt og godt underlag. (Her i leiehuset har vi respakteks-kjøkkenbenk. Må si jeg skjønner husmødrenes valg en gang i tiden ;O) Den er både stødig og god å bake på.) Jeg løfter på deigen for hver gang jeg ruller over. Ellers blir det vanskelig å få den opp fra bordet uten at den revner.
3) Stekes på takke. Ikke bruk for kraftig varme, da flatbrødet skal ligge ganske lenge før det er gjennomstekt og blitt hardt. Snu jevnlig.
Så har vi kommet til å det beste: flatbrødet skal nytes! Denne gangen ble det til spekemat. Et måltid som passer fint når du skal ha gjester, men også like godt til lunch eller kveldsmat. Alene eller sammen med noen. Dette er rett og slett enkel og god husmannskost som sklir naturlig inn i hverdagen! Og så smaker det så godt...
Flatbrød er utrolig godt til så mangt og jeg har arva oppskrifta fra min mor i Nordland. Den består av 1/2 kg fin sammalt hvete, 1/4 kg fin rug, 1/4 kg bygg, 1 ts salt, 1/4 kg hvetemel og 1 liter skumma melk. Deigen får "overnatte" før den bakes ut i byggmel. Dersom emnet kjevles ut til ca halv størrelse, altså to-trinns utbaking, blir den seigere og du kan bake flatbrødene tynnere.
SvarSlettDu har en stas-blogg, som er utrolig inspirerende å følge med på! Klæm fra Nordland
Dette må prøves til høstens gode supper! Virker genialt å lage flatbrødene litt tykkere og mindre, da er de nok enklere å håndtere når man baker ut. Gleder meg til å prøve, takk for oppskrift :)
SvarSlettSiri Amanda
Nej, det ser godt ud, men hjælp mig, bages de på en stegepande???
SvarSlettHilsen Kirsten