onsdag 11. november 2015

munkepanne, munker og oppskrift

Man har mange små og store mål og ønsker i livet. Et av våre små hverdagslige mål, er å lage mer mat og gode saker fra bunn. Omgivelsene her på landet, inspirerer oss til mer av dette. Og særlig har vi nok de tradisjonelle matrettene for øyet. Så i går kveld da vi fikk lyst å lage noe godt, tok vi frem den gamle munkepanna. Du vet, den vi hadde telys i på 90-tallet ;O)

Det er utrolig gøy å kunne bruke den gamle støpejernspanna. Den er jo rett ut vakker! En dag vil jeg bruke den i sitt virkelige og rette element; på den vedfyrte støpejernsovnen jeg håper (håper!) vi får plass til i kjøkkenet vårt på gården. Nå foreløpig setter jeg den bare rett på plata på komfyren. Og det er jo klart at det er enklere med tanke på å regulere styrken på varmen. 

Så nå oppfordrer jeg herved til å blåse støv av alle gamle munkepanner der ute. Og hvis du ikke har en, vil jeg tro det må gå an å komme over slike på loppiser og i bruktbutikker. De er enkle å "restaurere" i alle fall, om de skulle være litt shabby. Etter bruk tørker jeg alltid av den, og setter den inn med matolje. Da er den god som gull igjen! Det er sannsynlig alt du trenger å gjøre om du finner en som er litt godt brukt. 


Greit med prosessen, men vi må jo til slutt komme til produktet. I dette tilfellet; munkene. De søte og  små kulene som smelter i munn! Det finnes helt sikkert mange gode og lure oppskrifter der ute, og har du en du vil dele med oss, så fortell det gjerne i kommentarfeltet her!

Oppskrift
(Jeg tok utgangspunkt i en fra Tine, men gjorde litt om på den fordi jeg ville ha de søtere.)

5 dl hvetemel
1/2 ts salt
4-5 ss sukker
1 ts natron
litt kardemomme
3 egg
4 dl kefir

Bland alt det tørre. Skill eggehviter og eggeplommer. Visp eggeplommene sammen med kefir, og hell i det tørre. Eggehvitene piskes stive. Rør dette varsomt inn i røren. La det svelle ca 30 min. Legg i smør i hvert rom i pannen. Munkene stekes på middels varme. Her må man prøve seg frem. Snu når du ser røren løsner fra kantene. Legg munkene på ei rist. Serveres med et lett melisdryss, til is eller med syltetøy som tilbehør. 

6 kommentarer:

  1. takk for deilig oppskrift !!! Hilsen fra angie

    SvarSlett
  2. Så koselig og godt det hørtes ut. Da jeg vokste opp var munker noe som kun eksisterte i barnebøker. Ante ikke hva det var. Som voksen har jeg kjørt mye i Finland, og der står det støtt plakatbukker langs veien som annonserser kaffe og munker (Kahvi, Munkki 1€), så for meg er det blitt noe finsk. Men smakt det har jeg ennå ikke;-) Unni

    SvarSlett
  3. Takk for det - kjøpte en slik på loppemarked i høst. Nå skal jeg se om jeg ikke også får prøvet meg på munker.
    Litt dumt å ikke bruke den til det som er meningen! :-)

    SvarSlett
  4. Aha! For en god idé - jeg tror jeg prøver det til afternoon tea idag, det blir sikkert minst like godt som scones :) Forhåpentligvis kan jeg trylle litt med muffinsbrettet.

    SvarSlett
  5. Tack för den bästa blogen :) Här är mycket trevligt och vackert!

    SvarSlett
  6. Jeg har en munkepanne etter bestemor, og jeg har også gammelt vaffeljern som en må snu på platen. Det er gøy med gamle mattradisjoner. For oss som bor på gårder utenfor allfarvei er det ekstra koselig å leve litt gammeldags og naturlig, vi blir vel litt miljøpåvirket :)

    SvarSlett