onsdag 6. januar 2016

et sted midt mellom

Da er dagen her. For å hive ut julen...
Eller kanskje du vil vente til 20. dag jul?

Årets juletre i leiehuset. 
Jeg vet det er mange som starter det nye året med å hive ut julen. Altså rett etter nyttårsaften. I år ble jeg litt preget av dette. Om jeg så litt ekstra etter, hadde ikke vårt tre også drysset veldig? Og ville det ikke bli godt å få litt størrre plass i stuen igjen? Jeg gikk lystig i gang med å plukke ned fra juletreet, men det stoppet raskt opp. Jeg klarte det ikke. Ikke da. For hver ting jeg tok av julegrana, fikk jeg mer og mer kvaler. 

"Her hadde jeg gått og gledet meg så til denne julen, 
og etter så kort tid ville jeg ha den bort."

Hjemmeheklede snøkrystaller. 
Det var bare å stoppe. La resten av pynten henge. La julegrana stå. Glede seg over å tenne alle de små lysene hver morgen. Kjenne litt på freden og den gode stemningen litt til. Og når sant skulle sies var det ikke problematisk mange barnåler på gulvet heller. 

Hjemmestøpte julebukker i leire.
Slik blir det altså når man "pendler mellom" gamle tradisjoner og nyere tid. I dag starter vi julepyntingen tidligere enn hva man gjorde før. Vi bruker kanskje hele desember på å kose oss med et julepyntet hus, for ikke å snakke om hvor tidlig handelsstanden starter. Tidligere var det mange gjøremål som skulle på plass før selve pyntingen av huset kunne begynne. Veden skulle i hus, julekakene skulle bakes og grisen skulle slaktes. Så var det jul helt til den 6. eller 13. januar. 

Jeg blir liksom liggende et sted midt i mellom. I alle fall denne gangen. Vi pyntet huset midt i desember og i dag var jeg altså klar for å hive ut julegran og pynt. Men ikke alt. Noe får bli igjen som vinterpynt. Disse stjernene i tre for eksempel. Litt grønn naturpynt og kanskje noen kongler her og der også. For vi skal da ikke slutte å kose oss selv om julen er over. Jeg har tenkt å kose meg inn i det nye året også jeg. Og vi har da julekaker igjen. Det kan hende det vil vanke en og annen til kaffen!

4 kommentarer:

 1. Мы оставляем украшения до 15-20 января. Потому-что отмечаем православное Рождество и Новый год по старому стилю.

  SvarSlett
 2. Hmmm... jeg er nok "håpløst gammeldags" på det punktet, her kastes ikke jula ut før 20.dag jul. :-) Men, så kommer ikke juletreet i hus før lille julaften heller! ;-)
  Fortsatt riktig godt nytt år, med eller uten julepynt!:-)

  SvarSlett
 3. Two of our three trees are still in place until another day or so. I love to keep a few decorations around, even after most are removed. Like you say, some fit in perfectly for Winter.

  Love your stars! - the white ones and the brownish ones.

  Linda

  SvarSlett
 4. For et fint blogginnlegg. Det er litt vanskelig det der, altså. Selv synes jeg det er vanskelig å kaste ut jula, og jeg liker jo å kose meg uansett, så med kaker og masse mat i fryseren ser jeg ikke poenget med å komme tilbake til hverdagen helt med en gang. Men, det er alltids godt når man endelig er tilbake til gamle rutiner og vaner, da.

  SvarSlett