torsdag 28. januar 2016

på kvisten - før-og etter-bilder

I skrivende stund befinner jeg meg på kofteturné på Vestlandet, (jeg sitter faktisk på en kafé i Haugesund ;O), men vi går likevel videre i før-etter-kavalkaden fra byhuset vårt, her på Liv Lyst. 

"Jeg har kalt dette rommet Kvisten".

Dette er på toppen av trappen til andre etasje. Egentlig noen kvadratmeter man vanligvis bare passerer på vei opp eller ned, men jeg hadde et ønske om å utnytte hver krok i huset, og dette ble en koselig hvileplass. Av en eller annen grunn kaller jeg slike trappesatser "Kvisten". hihi.

Vi setter like godt i gang med et skikkelig før-bilde:

Huset var sterkt preget av en "kjekk og moderne" oppussing på 60-tallet. Her var det "kinaplater" på veggene, "bløtt og godt" vegg-til-vegg-teppe på gulvene, takess og malingsfarger som matchet det hele. Ganske så gjennomført da faktisk! Men vi ville ned til de mer opprinnelige materialene, så det var bare å brette opp ermene og sette i gang med rivingen! Men var det så enkelt?

Skulle vi gjøre dette grundig, ble det litt mer greier enn bare å rive og male gamle overflater. Taket her på kvisten måtte rives og gjenoppbygges. Ytterveggen måtte byttes og isoleres. Bak panelen lå pipen, og den måtte pusses. Det var vel i grunn bare en halv vegg som kunne få være slik den var. Litt greier altså, men vi skulle få orden på dette nokså raskt når vi først var i gang. 


Gulvet ble også pusset, og plassbyggede skapet som hadde stått her (se før-bilde), valgte vi å ikke bygge opp igjen. Vi ville heller ha en mer åpen løsning. Da ville vi gå glipp av en praktisk lagringsplass, men det fikk vike for en plass som nå kunne inneholde gamle og koselige møbler. Andre etasje i dette huset ble ikke innredet år 1900, da huset ble bygget. Ca 40 år etter (!) ble veggene her kledd med panel. Da var det faspanel som gjaldt. Vi har lest oss til at det bodde to familier i dette huset. En i hver etasje. Og vi har til tider syns at vi har hatt litt dårlig plass... Jeg tror vi har så godt av å se huset i dette perspektivet. Har vi fått for store krav i vårt moderne og praktiske samfunn? 

Det har hele tiden vært viktig for oss å bevare alle de materialene i huset som kunne brukes. 1: Fordi vi liker de gamle materialene aller best. 2: Det er solide materialer som man vil ha vanskeligheter med å finne lignende av nå. 3: Det er både miljøsparende og billigere å pusse opp på denne måten. 4: Man sløser ikke med ressurser. Det andre har jobbet for en gang, blir satt pris på og brukt videre. Gulvene ble derfor slipt, trappen pusset, og siden malt i en farge som fikk disse to treslagene til å passe fint sammen. (Trappen er heller ikke fra byggeåret. Denne kom nok inn i forbindelse med oppussingen på 60-tallet.)

Såå var det å male overflater da. Det går som en lek når man har kommet så langt. Vi valgte blanke overflater (80/90 glans) i taket, på dørene og listene. Kritthvite. Det er så fint syns vi, det passer til huset, og ikke minst er det enkelt å holde rent. Veggene har oljemaling med 40 glans. Fargen på veggene er den samme koden vi har på kjøkkenet. Gulvfargen finner du kode på HER.

Så hadde vi altså et slags gjesterom eller en hvileplass her oppe på kvisten en stund. For mange av oss, tar det tid å bo seg inn. Vi opplevde etterhvert at vi ikke hadde utnyttet disse kvadratmeterne så godt, fordi vi sjelden eller aldri brukte sengen. Vi ønsket derfor en annen funksjon, og flyttet gjestesengen inn på et annet rom.

Så ble denne vesle kroken kontor. Og nå fikk vi full utnyttelse av kvisten vår. Og det har vært viktig for oss; å innrede slik at vi faktisk bruker plassen og har glede av den i hverdagen. Jeg ser ingen vits i å ha en fin innredet krok eller krik i huset, hvis man ikke bruker den. Nei, det må være nyttig, og det må være koselig. Da har man glede av det! 

5 kommentarer:

 1. hi Liv,
  We are soon to move into a house that has paneling on many of the walls. We are having it changed before we move in. I am so happy to see the changes you have made in the house. It gives me inspiration for the coming work getting our house ready. I plan to have give our living room some Scandinavian flair, so I can use any suggestions you have.

  Linda

  SvarSlett
 2. Så morsomt å se før- og etter bilder! Man skulle nesten ikke tro det var mulig! Dere er flinke! God søndag til dere! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 3. Säger det samma...så fint och mysigt det blev ;))
  Ha det gott !
  Kram bia

  SvarSlett