fredag 18. mars 2016

dette gir energi på mer enn en måte

Til tider kan vi bli så matlei her i huset. Særlig med tanke på kjøpebrød-måltidene. Og særlig når formen ikke har vært bra, som i den siste tiden. (Det har jo vært helt tyst fra meg her i det siste...) Med lavmål av energi trenger man jo påfyll, men hva kan friste? 

Jeg har lenge hatt så lyst til å bake brød selv. Gjerne ofte og mye, men jeg har liksom ikke kommet i gang. "Så mye utstyr må finnes frem" og "det tar så mange timer"... Slike tanker har rett og slett stoppet meg. Dessuten liker jeg så godt disse litt harde skorpene som holder på fuktigheten inne i brødet. Brødet må også gjerne være litt seigt. Det er deilig for tennene å ha noe å jobbe med syns jeg. Men ville jeg få til det?

Å jadda! Det finnes faktisk enkle måter å bake seg deilig og fersk brød på. 
"De kalder det kaldheving".
(Sikkert mange av dere som vet masse om dette, men jeg syns det var så deilig å komme i gang med det, og jeg gjør det på en superenkel måte.)

Jeg har brukt økologisk hvetemel (gjerne grovere mel også). Jeg rører sammen en deig om kvelden, lar den stå hele natten og før vi starter vår daglige virke, har vi spist helt ferske brød til frokost! Jeg blander inn det jeg føler for og har tilgjengelig av korn og frø, og et havregryndryss på toppen gjør susen. Av deigen blir det et par små brød. Jeg kan jo avansere til større deiger om jeg ønsker, men det er nettopp dette som gjør det så enkelt. Det går raskt å steke to små brød i ovnen. Ventetiden er ikke lang. Jeg vil jo at dette skal gå radig, slik at jeg kommer i gang med dagens gjøremål. Så kan jeg heller sette noen slike små deiger når det passer, og steke dem når det passer. Det tar jo ikke lang tid!

For å få denne harde skorpen som jeg er så glad i, har jeg stekt brødene på steinplate. Vi har ingen bakerovn her i huset, men en plate som kan puttes inn i en vanlig komfyr, er en god erstatning. Vi drømmer litt om å få laget en bakerovn på gården etterhvert, men tiden vil vise om det blir slik. Enn så lenge steker jeg gjerne på steinplate i ovnen. Det blir forresten en god skorpe uten platen også. 

(Ps! Platen dere ser på bildet over er ikke steinplaten jeg skriver om. Dette er en fjøl av porselen.) 

Jeg skal love dere at matlysten har kommet tilbake. Hos hele familien. Og så koselig det er å be venninner på en liten lunch når man kan servere noe som samtidig fyller hele huset med deilig duft. Jeg kjenner at dette gir energi på mer enn en måte. Jeg føler meg rett og slett som en flink husmor ;O) og jeg tar alle sansene i bruk. Det smaker godt, det dufter i hele huset og for estetikeren; det ser fint ut! Alle gode ting er tre sier nå jeg. 

"Til slutt må jeg bare si det";

 Jeg gleder meg sååå til å gjøre dette oppe på gården. På vårt landlige kjøkken. Vi rykker stadig fremover der og jeg skal snart gi dere en liten gårdsoppdatering her på Livs Lyst igjen!

# landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt

17 kommentarer:

 1. Så deilig brødet ditt ser ut, æ har aldri bakt kald heving, har tengt å gjøre det mange ganger, men det blir bare med tankene.
  Den stein plata du prater om , kan du legge ut bilde av den, hvor får du kjøpt den ??

  Ha ei fin helg.

  PS. æ ser bare hvitt ut vinduene mine, full snestorm her idag og igår.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. I morgen kommer både oppskrift og bilde av steinplaten, Lisbeth. ;O)

   Slett
 2. Såååå deilege bilete...og så herleg brød... Vart nesten litt svolta, her eg sit og blar... Kaldheving er ganske genialt. Ønskjer eg og dine ei fin påske :) ANE

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var virkelig helt genialt. God påske til deg også, Ane!

   Slett
 3. Hva med å gi oss oppskriften som påskegave?
  Det hadde vært toppers������
  Takk for titten i bloggen
  Ønsker deg en vakker dag ��

  SvarSlett
  Svar
  1. i morgen, i morgen :O)

   Legger ut oppskrift til brødene i morgen slik at dere kan rekke å bake litt til/i påsken.

   Slett
 4. Det såg utrulig godt ut Liv. Og ikkje minst så hyggelig og godt med fersk bakst om morgonen. Perfekt start på dagen det :-D. Om du føler for det så blir eg veldig glad om du vil dele oppskrifta. God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil jeg, Line Katrin.
   I morgen klokka 0700 kommer oppskriften til brødene jeg har vist bilde av. Så da er det bare å kjøre i gang! God påske :O)

   Slett
  2. Du er super! Tusen takk :D. Gleder meg til å prøve ut. Har drømt om fersk morgenbakst såå lenge så det var så flott at du kom med dette innlegget. Ønsker dokke gode glade dagar på garden :)

   Slett
 5. Hi Liv, Where could I find a container like the blue and white one that says "Mel" on it? I would love it here in my American kitchen. Thanks.
  Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Linda
   I found in a second hand store for a few years ago. It´s s part av a serveral more containers for food like this.

   Slett