mandag 27. mars 2017

podekurs

Vi har vært på podekurs!

På lørdag heiv vi oss i bilen og kjørte nedover i Telemark. Målet var et kurs om poding av epletrær, i Bambles dype skoger. Hagelagene rundt forbi har så mye bra kurs og foredrag, og selv om jeg ikke er medlem, har jeg vært på flere kjempe-interessante arrangement. Denne gangen dro vi begge to, for poding av epletrær kan fort bli relevant oppe på gården. Der er det nemlig ingenting igjen av den gamle frukthagen. Eller det vil si, det står to plommetrær igjen. Og de bærer fortsatt masse frukt, og det er vi jo kjempe glade for, men i hagen foran gavlveggen var det en gang en stor hage med masse frukttrær. Kanskje kan vi bygge opp igjen litt av den? Det er det vi går og funderer på om dagen. Vi må komme i gang. Slike trær blir jo ikke store på en-to-tre.

Det er jo mye bra å få kjøpt ferdig også, men så er det vel med dette som med så mye annet, vi syns det gamle er gøyest ;O) I den gamle hagen her i leiehuset, står blant annet dette treet med vinterepler. Hvilket slag det konkret er, det vet vi ikke. Vi vet bare at de smaker så godt, eplene er knallrøde og fine, ikke noe "rusk og snusk" på dem og vi oppbevarte dem i kjelleren helt til rundt juletider. De perfekte vintereplene altså. 

Vi tok derfor med oss noen greier av dette treet, og av det som har sommerfrukt. Det stod nemlig i annonsen for kurset at vi kunne ta med egne podekvister. 

Vi fikk en innføring i treets egenskaper, hvordan beskjære, forskjellige typer rotsystemer og så klart hvordan det hele skal podes. 

Kort fortalt
Kutt et fint snitt på både rot- og podekvist. 
Legg inntil. 
Tape med "podetape" eller bast. 
Voks toppen. 

Dette er den ene av våre podekvister. Når vi kom hjem, satte vi den i potte med jord. Nå skal den få stå inne til frostnettene er over, så blir det så spennende å se om vi har klart å pode oss et nytt epletre! Vi har forstått at det fort kan bli litt prøv-og-feil. Så dette er særs spennende. 

Jørn Lindholdt, som hadde åpnet hagen sin for Bamble Hagelag, kursholderne Tone Gislerud og Kjetil Nyhus fra Fruktgarden Nyhus, og alle oss deltagere, har gjort slikt før. På kvisten til venstre tar han av "podetapen" og det nye skuddet skal få plass til å utvide seg og vokse mot høyden og lyset. Kvisten til høyre ble det ikke noe av... Selv ekspertene lykkes ikke med alt, det må vi huske vi som er nybegynnere ;O)

3 kommentarer:

  1. Vi har bare gamle sorter eple i hagen, og det er som du sier gøyest med det som er gammelt. Trærne nærmer seg 100 år og det er nok på tide å få podet om for å få tatt vare på de gamle sortene. Har tenkt på det i flere år, men nå må vi få gjort noe med det. Takk for påminnelsen

    SvarSlett
  2. Så moro at du skriver om poding, vi har i år kjøpt rotstammer og forsøkt pode våre gamle epletrær. Vi klinte til og podet på 20 rotstokker, så spendt på om det blir noen trær i det hele tatt. Artig å lese om huset/gården deres.

    SvarSlett
  3. Hei. Eplene på bildet ser helt ut som de vi har i Hagen. I så fall er det Inger Marie. En av mine absolutte favoritter.

    SvarSlett