fredag 24. februar 2012

EN EKTE SMED

Som mange av dere vet, jobber jeg som frilans interiørjournalist og hjertet mitt banker litt ekstra for det gamle og tradisjonelle. Derfor gleder jeg meg stort over at jeg får jobbet mye med dette og det meste av disse reportasjene havner for tiden i Lev Landlig og Gamle hus, hager og interiør. Der er jeg heldig å få lage opp det ene etter det andre og jeg setter så pris på det. Jeg må grave i gammel kunnskap, lese gamle bøker og skaffe meg ny kunnskap. Jeg lærer jo så mye og syns det er så utrolig spennende! 

På gården vår stod det en gang en smie og Thomas sin drøm er å bygge den opp igjen en gang. Et lite laftet hus på tunet har vært veldig vanlig på de gamle gårdene. Det var jo ikke bare å dra i butikken og kjøpe! Det de trengte, måtte de lage selv. I neste Gamle hus, hager og interiør har jeg med en liten reportasje om smedens arbeid. Og når først ballen begynner å rulle vet dere.... 

- så har jeg fått kontakt med en ekte smed! Hihi. Det er vel ikke en serverdighet muligens, men det er jammen ikke mange som driver dette yrket på fulltid lenger. Smeden jeg snakker om har blandt annet laget premiene til Snowboard VM 2012 og sier han tar utfordringen med å lage hva enn det skulle være kunden ønsker.
 
Og i samarbeid med Frank Smed skal jeg lodde ut en smidd og håndlaget lysestake. Direkte fra glørne og ambolten. Så gøy! Produktet er både fint, praktisk og ikke minst veldig tradisjonelt. Det liker jeg veeeldig godt ;o)

Du har muligheten til å vinne!
Jeg legger ut mer informasjon og bilde av lysestaken litt senere i dag, så setter vi i gang da.

8 kommentarer:

 1. Så gøy å lese dagens innlegg, om smeden... Da jeg kom et stykke nedover innså jeg at du skrev om min bror :)det var jo kult i og med at jeg er innom deg hver dag og leser. Ja, Frank Smed er virkelig flinke og lager mye fint. Her i huset har vi mye fint fra dem, ordenlig håndarbeid fra dyktige smeder. Så utrolig gøy!!! Ruth Marie

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ruth Marie!

   Så gøy! Den berømte lille verden vi bor i. Hehe. Gleder meg til å gjøre dette, for jeg syns den lysestaken jeg skal lodde ut er så utrolig fin. Og at den er laget etter gammel modell, det digger jeg jo stort!

   Du får komme innom litt senere i dag og se da ;O)

   Takk for at du la igjen en hilsen.

   Slett
 2. Så spennende, det blir sikkert både gøy og lærerikt! Er så mye flott smedarbeid, har alltid fasinert meg. Når jeg ser på gamle låsmekanismer, hengsler, nøkler osv blir jeg helt betatt. Heldigvis er det noen få som holder yrket i hevd og også klarer å viderutvikle det. Gleder meg til å følge med!!!

  SvarSlett
 3. Well I realise that we are too far away to enter your competition, but had to comment on the beautiful picture. And how exciting to think of setting up a blacksmith's! Thats brilliant.

  SvarSlett
 4. JEG ELSKER HISTORIE I GAMLE VEGGER, OG det er såååå gøy at noen tar tak og jobber med disse jobbene framdeles!

  SvarSlett
 5. oi oi oi! jeg vil, jeg vil!Lysestake!!!
  hilsen Nord-Norge-Signe

  SvarSlett
 6. Så spennende da !!
  Hvem sier neitakk til en hjemmelaget lysestake :)
  Beundringsverdig det yrket !!

  Klem ღ Heidi

  SvarSlett
 7. Одно слово: красиво. Старая кузница привлекает внимание каменным фундаментом, на фоне чудесной природы.
  Молодец!
  улыбка, Valentina

  SvarSlett