tirsdag 3. juli 2012

SKOGSKJEGG i gamle hager

 Til gården er vi på utkikk etter planter og stauder fra "oldemors tid". Jeg har lyst at det vesle tunet skal flyte over med gamle vekster. Som dufter, er gode å se på og ikke minst koselige å plukke med seg inn. Åja, jeg har visst nevnt det før. Men det er ikke så lett å finne alle disse typene. Hvordan ser de ut og hvordan blir de når de vokser seg i full størrelse? Og ikke minst, hvor får jeg kjøpt dem??

Skogskjegg er en av staudene jeg vil ha på gården. Den har vi sett i mange gamle hager. Sist på Kviteseid bygdetun. Foran et nydelig tømret hus i to etasjer. Den er en fantastisk nydelig kontrast til den røffe treveggen og det hvitmalte gamle vinduet.

Skogskjegg kan bli opp til 2 meter høy og er stor og frodig med sine "fjærlignende akser med tusenvis av bitte små elfenbenshvite blomster". Den tåler mye og står ofte i mange mange år. Den har dessuten vært vanlig i norske hager i over 200 år! Derfor liker jeg den ekstra godt ;O) Den er tradisjonell i gamle hager. Bare begynn å se etter!

Kilde: Boken Oldemors stauder i våre hager av Knut Langeland

Så da er det bare å stikke ut og kjøpe et par slike stauder og ta med opp til gården!

55 kommentarer:

  1. Disse gror som bare det. De må klippes ned om høsten så de ikke starter på ny vår med de gamle pinnnene stikkende opp. Er du heldig å få en gammel rot av noen kan du dele den opp og fornye den slik. Snart har du nok til en hel hekk. Kjenner du noen med en gammel hage kan du be om å få skave av en bit kanskje? Men ikke flytt planter fra hager som har brunsnegler......

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det forstod jeg, at de må klippes helt ned. Og da ble jeg så glad da jeg hørte det, det vil jo si at de vokser ENORMT på en sommer. Det syns jeg var gøøøøy!! Hehe

      Slett
    2. Og ditt tips til slutt her: jeg har noen planter i hagen i byen jeg gjerne skulle hatt med opp hit, men jeg tør ikke ta sjansen. DER er det brunsnegler til den store gullmedalje vet du... Æh! Det vil vi ikke ha her!

      Slett
    3. Det er bare ett stort MINUS ved Skogskjegg: Den står på Svartelista sammen med f.eks. Kjempebjørnekjeks og Tromsøpalme!!!!!!!
      Mvh Trond

      Slett
  2. Hei Liv:) Denne stauden så jeg mye på vår tur gjennom sør -Trøndelag,på de virkelig gamle gårdene.Så vakkert mot de røffe treveggene som du skrev.Jeg så også lupiner i de skjønneste farger,bl.a gul/orange,hvite,rosa og blålilla.Helt fantastisk!!!En annen staude også som gikk igjen var revebjeller i rosa og hvitt også en annen staude, (som jeg ikke husker navnet på...har den her hjemme tilogmed...)i blålilla som blir ganske høy med masse blaverk..Jeg skal finne ut av hva den heter,så sender jeg det til deg jeg:))Ellers var det MYE markblomster å se...som også er VAKKERT !! Tenkte masse på Thomas og deg på vår tur i Norges land ,hvor vi så mange mange gamle gårder og hus. Dere er så heldige og gården er også heldig som har fått dere til eiere. Det er så flott når noen vil ta vare på det gamle på den måten dere gjør.Det var også mange gårder vi så som bare sto tomme og forlatte,og bare forfalt..trist! Så det er bare fantastisk det dere gjør på mange måter:)Fin tirdag kjære Liv!

    SvarSlett
    Svar
    1. DET er ikke galt, at vi har fått være med deg i tankene dine på ferie! ;0) Så koselig at du tenkte på oss. Jeg så jo bildene dine og du har jo vært på de nydeligste plasser. Herlig! Jeg vil så gjerne også ha revebjeller. De er nydelige. Har faktisk sett at det står et par rosa nede i veien her, men jeg tror ikke jeg har samvittighet til å røske med meg en. De stod så fint der. Får heller gå til innkjøp av noen, for de skal jeg ha ja. Klem klem og kos dere videre med ferie!!

      Slett
  3. Tror du får begynne å gjøre slik man gjorde i gamle dager.....da stjal man stiklinger.....dette fordi det da var størst mulighet for at de klarte seg....Eller du kan gjøre som meg, be pent om en liten avlegger....

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Ingjerd- det er akkurat det jeg må gjøre vet du. Kanskje stjele litt fra grøftekantene og heller benytte enhver anledning til å si JA TAKK når noen tilbyr en avlegger. Hihi

      Slett
  4. Ja den planten er nydelig og blir bare finere og finere for hvert år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy! Jeg gleder meg til å se den gro på den vesle gården vår. Må bare finne ut HVOR jeg skal plassere den nå da. Hm....

      Slett
  5. Skogskjegg er helt nødvendig. De kjøpte dem ikke før, de fikk avlegger av hverandre. Skogskjegg er veldig lett å dele. Bare et lite spadestikk og noen røtter, så har du gjort det. Vår erfaring er at det kan samle seg mye klegg rundt blomstene, så ikke plant den ved inngangsdøra eller ved vinduer som står mye oppe. Ved døra bør du ha løpstikke, eller kjærlighetsurt. Den er god i supper og gryter. Dessuten bør du ha dagliljer, rotekte syriner og lushatt (Tyrihjelm). Bonderoser hører også med - peoner altså *S* - og en Hurdalsrose kommer du ikke unna. Det vil du ikke heller! I Fyresdal blir den forresten kalt Taraldlien-rosa. Det finnes mye litteratur om gamle hager, plantene jeg ramser opp var dem min svigermor (1915-1994) ramset opp som det man minst måtte ha. Eller, hm, det jeg husker av alt hun sa, sånn i farta. På en gård var blomster i næringsrik jord et luksusfenomen, og ikke var det så lett å sette av tid til å stelle blomstene eller å skjerme dem fra beitende dyr. Større gårder kunne nok ha råd til det, og prestegården hadde kanskje urter, men småkårsfolk hadde nok med å skrape sammen til mat. De staudene jeg ramset opp, kunne klare seg selv i ei grop, og overlevde en sau eller to. Lykke til - Liv

    SvarSlett
    Svar
    1. Å så gøy! Her flyter det inn tips og kunnskap på løpende bånd. Tusen takk! Nå må jeg begynne å skrive ned alle de gode forslagene og så finne ut hvordan de alle ser ut. Utfordringen er som jeg skrev litt lenger opp, å vite hvor jeg plasserer dem. Får prøve å se det for meg hva som blir fint og siden får jeg heller flytte litt på dem. Jeg liker dessuten såå godt at plantene er hardføre. De må klare seg en del selv her oppe. Skal vedde på at Hagen din er både nydelig og frodig nå. Jeg må nok kjøre litt ekstra sakte om vi kjører forbi i sommer ;0) Hihi. Kos deg videre i sommeren!

      Slett
  6. Prøv ridderspore, peoner, fjellsyrin og sibirvalmuer også. De er så fine i gamle hager:)
    Veldig gøy å følge bloggen din!

    SvarSlett
  7. Hei, Plantasjen har egen avdeling med oldemors stauder og har ofte tilbud på stauder! sommerklem Siv:-)

    SvarSlett
  8. Å tusen takk for tips. Det skal noteres. Juhuuu! Og kjempe koselig at du liker deg her på Livs Lyst. Det gleder meg å høre.

    SvarSlett
  9. Jeg har skogsjegg her hjemme hos meg i Siljan,du må gjerne komme å grave den opp og ta den med deg. Skal kvitte meg med den. Har andre planer for et blomsterbedd den står i!!

    Hilsen Cecilie

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi, tusen takk for tilbud! Det var jo hyggelig. Blir litt vanskelig å få til det nå, men ellers tusen takk! Det er jo sånn staudene skal "leve" forstår jeg. Ved å gi dem videre ;0) Lykke til med omplanting!

      Slett
  10. hei LIV,
    må fortelle deg litt om våre Skogskjeggplanter.
    har på tunet ved plattingen (stenplatting hvor vi har bord, benker og stoler) en "vegg av Skogskjegg", 4-5 store planter på rekke og rad, - som er gedigne. Også i haven ut mot byen har vi 2 store, men de er frittstående.
    de er nydelige planter - spesielt når de blomstrer; kremhvite laaaaange spir.
    det er bare et MEN; eller to. når de er ferdigblomstret blir spirene brune og mindre pene. vi pleier ofte å klippe alle av så det som blir igjen kun er det friske grønne."frisering" ;-))
    så til det som er verst; planten tåler dårlig masse nedbør og vind... om det blåser kraftig og plaskregner har de en tendens til å regelrett flate ut når de er i full blomst. tror de lange spirnen blir for tunge med vann i.
    i går morges brukte min mann og jeg hele 2 timer på å klippe bort alt av blomster og stable plantene (det grønne) på bena igjen da lå utslått av skikkelig plaskregn natten før..... et trist syn.
    men - vi berget plantene og nå står de oppreist igjen, frisk grønn.... dog uten blomster da.
    ville bare fortelle deg dette. kan være lurt å binde opp plantene om man ser det starter regne/blåse veldig, vi har gjort det flere ganger og da berger de. men natt til i går sov vi....
    uansett fasinerende og vakre stauder er dette.

    ha en fin dag,
    klem TOVE

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tove! Takk for at du minner meg på dette. Det har jeg hørt, at de rett og slett kan flate ut i en storm. Men det var sikkert lurt å binde dem eller lage et lite "gjerde" rundt. Jeg skala dette i bakhodet! ;0)

      Slett
  11. Beautiful plant, especially on the old house ..... nice week dear greeting rosita

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Yes, true?! I like them very much. And the old house too ;0)

      Slett
  12. Hei, hei... stopp opp litt!!!
    Stauder skal ikkje kjøpast, dei skal "stjelast" frå andre hager...
    På den måten veks dei best, er det sagt... :o) hi, hi..

    Har ein slik i hagen sjølv, og den er like stor og flott som på bilde du viser.
    Blir større for kvart år.
    Til hausten når den har visna, berre klipper ein alt bort, og det blir ryddig og fint.
    Så kjem det opp nye og flotte "skjeggstubber" neste år :o)

    Lykke til med planlegging av hage, det er spennande!!

    klem ib

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er sant. Jeg skjønner mer og mer at det er det som er saken. Stauder skal deles. Hihi. Dessverre kan jeg ikke ta med meg Moe fra byen pga de himla brunsneglene... Men her oppe i bygda skal jeg takke ja til alletilbud ;0) Hihi. Takket faktisk ja til et tilbud just istad. Så gøy!!

      Slett
  13. For me grow this pink and red, but are much smaller. I just love it :)

    SvarSlett
    Svar
    1. I also have smaller versions with the color you mention. Lovely!

      Slett
  14. Fikk lyst til å nevne Plantearven for deg Liv.

    http://www.skogoglandskap.no/temaer/Varemerket

    Klem fra Mira

    SvarSlett
  15. Å kjøpe gamle stauder er ganske bortkasta pengar, du vil garantert finne det i ein hage kor du kan få ein del av den. Stauder skal delast innen 5 år og det er derfor ikkje vanskeleg å få tak i stauder av den gamle, norske sorten. Fins masse bøker om oldemorsstauder, men eg anbefaler deg å forhøre deg i området kor gården ligg om kva planter som har vore vanlege.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det hadde jo vært ekstra gøy å ha planter som er typisk for området! Takk for tipset.

      Slett
  16. Å så fine bilder , og ja skogsjegg er en flott gammel staude.

    Ha en fin dag , Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg syns den er så fin. Egentlig ikke den vakreste stauden som finnes, men det er noe med den. Det teller nok mYYYe at den er veldig tradisjonell i gamle hager og at den er hardfør og blir stor.

      Slett
  17. Jeg har en Moses brennende busk i gammelrosa og den står veldig fint nå.Finnes i hvit også.Den er jeg så glad i, strevde i flere år før jeg fikk tak i den. Senere har jeg sett den tilsalgs i noen få staudeutsalg.Den vokser seg større for hvert år,men tar litt tid.
    Så vil jeg anbefale Kranslilje,den har ganske høye stilker med fullt av små liljer nedover stilken. Den er også i gammelrosa hos meg, finnes også i hvitt. Den har stive stilker og står fint av seg selv, kommer igjen år etter år. Den fikk jeg fra et småbruk jeg var mye på i barndommen, bare jeg ser den er det akkurat som jeg er der igjen. Kjenner samme atmosfæren med de hyggelige folka som bodde der.
    Sommerhilsen fra Inger Karoline

    SvarSlett
    Svar
    1. Noterer noterer!! ;O) Tusen takk for tips. Herlig at planter kan vekke minner også. Jeg liker supergodt at ting vekker minner. GODE minner da.

      God sommer videre!

      Slett
  18. Du burde plante Akeleie, det må være en av de mest typisek oldemorblomstene. Nydelige i ulike farger som lilla, rosa og hvite! :)

    Siri :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg går rett inn og googler den! Vil se vil se! ;O)

      Slett
  19. "Hageland" har en egen avdeling med "oldemors stauder"
    lykke til.
    j

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi! Det visste jeg ikke. Det er visst mye jeg ikke vet, men derfor er det supert med tips. Takk!

      Slett
  20. Hei Liv

    Botanisk hage i Oslo har mye planter fra beste/oldemorstid, der kan du vandre rundt og se under hva slags forhold de lever under. Det er også henvisning til hvor enkelte av plantene er funnet i forhold til soner o.l.
    Ellers er en fin mulighet å melde seg inn i et lokalt hagelag for å få planter gratis. Mye historiekunnskap blandt hageentusiaster og mange som deler villig vekk av sine stauder og frø.

    BeaT

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var heller ingen dum idè. Melde seg inn i et hagelag. Kanskje jeg får skikkelig dilla? Hihi. Der kunne jeg i alle fall skaffet meg mer kunnskap (og blomster! hehe)

      Slett
  21. Hei og hå
    Så kjempe artig prosjekt dere driver med,skikkelig bonderomantikk :)
    Tenkte bare å tipse om at dersom du "setter blomstene i karantene", ja da kan du fint ta med blomster fra byen.
    Lykke til-og dersom ikke noen allerede har nevnt det så er hosta en kjempe kjekk plante med mange forskjellige blad. Og rabarbra, som jo er både dekorativ og spiselig.
    God sommer :)
    Hilsen Britt

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm... "karantene"... hva er det tro?....
      Hosta har jeg ikke hørt om - skal sjekke ut!
      Rabarbera her vi faktisk allerede. En stor en! Jihuuu!

      Slett
  22. Hei!
    noe så vakkert:) bildene taler jo bare for seg selv:)
    Alltid koselig å lese fra dagene dine:)

    Klem Merete

    SvarSlett
    Svar
    1. Alltid koselig å lese dine kommentarer, Merte. Tusen takk for at du tar turen innom!

      Slett
  23. Hei Liv!
    Jeg visste ikke at planten heter skogskjegg. Vi har alltid kalt den for prinsessefjær, det sa min mormor. Det blir litt mer stil med det navnet :) Ellers vil jeg foreslå at du planter et løytnantshjerte. Det er en staude jeg forbinder med majestet og stil. Noe som kona på gården kunne stelle og ha glede av midt i slitet som ellers ofte rådet. Hilsen Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har sikkert flere navn ja og PRINSESSEFJÆR var det jo helt klart litt mer stil over. Hehe. Så herlig. Jeg skjønner jo hvorfor hun kaldte den det. MAJESTET OG STIL. Du sier det så fint. Jeg tror jeg har gått til anskaffelse av helt riktig plante! Hihihii!

      Slett
  24. Så flotte bilder !!! herlig !
    la meg til som ny følger og gleder meg til å titte innom her oftere fremover :-)
    ha en fin tirsdags kveld !!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Å så koselig! Velkommen skal du være som følger her på Livs Lyst. Håper du kommer til å kose deg her.

      Slett
  25. Nydelig!!

    Ha en fortsatt fin kveld:)

    Klem Linda

    SvarSlett
  26. Denne planten kjører vi forbi når vi skal til familien i Ålesund. Nede i Romsdalen (ikke langt fra Trollveggen) er det nemlig et gammelt hus som har denne som hekk på begge sider av oppkjørselen! Når vi kjører forbi om vinteren er det ingen hekk, men om sommeren: Vips! En kjempehekk! Veldig fascinerende - og en nydelig plante. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe - så vittig. Ja, det er det jeg har forstått. Den "legger seg ned" om vinteren. Går i dvale. Det er jo lurt det da, så ødelegges den ikke av tung snø. Så må den ha en utrolig voksevilje siden den blir sååå stor i løpet av en kort (Norges-) sommer. Helt topp!

      Slett
  27. Hei, du har så flott blogg og så mange fine planer. Men akkurat skogskjegg bør du være litt forsiktig med. Legger ved en link. Om du velger den allikevel, pass da på å klippe av blomstene når de holder på å visne og før de rekker å danne frø :-) http://www.artsdatabanken.no/Article.aspx?m=173&amid=2578
    Hilsen Joan

    SvarSlett
  28. You know what? I love your love for searching for tradition and authenticity in every little aspect of your life.
    I LOVE THAT!
    Fra

    SvarSlett
  29. Hei!

    Gamle planter som hører med i en gammelhage vil jeg si er: Martagonliljer, dagliljer, Fredløs, peoner, syrin, sjasmin, skogskjegg, Akelejer, moskuskattost, såpeurt, riddersporer, løjtnanshjerte, roser, og sist men ikke minst :Rosebær(duftbjørnebær).
    Den blir en nydelig plante som er veldig voksevillig og vokser mye iløpet av kort tid(det liker jeg;-)). Google den gjerne. Husker den fantes i min oldemorshage:-)

    Lykke til med hagen!

    Du har forresten en kjempe fin blogg som jeg jevnlig titter innom.
    Dere er så flinke til å stelle istand:-)

    Mvh
    Marielle

    SvarSlett