torsdag 4. oktober 2012

OVERVINTRING

Da har jeg stort sett satt alle pelargoniene ned i kjelleren for overvintring. Hele sommerhalvåret står de struttende i stueviduskarmene. Noen hvite, noen lyserosa og noen mørkerosa. Jeg syns det er koselig at de er litt forskjellige. Men når det begynner å bli mørkere slutter jo pelargoniene å blomstre. Tidligere hadde jeg dem stående helt grønne hele vinteren. De siste årene har jeg rett og slett satt dem ned i en mørk kjeller. Det er ikke minusgrader der. Der får de stå uten å bli vannet i det hele tatt. Til våren tar jeg dem opp igjen, klipper dem nesten helt ned og så er de i gang igjen. De kommer med store nye og friske blader og det tar ikke lang tid før blomstene dukker opp heller. Jeg kjøper altså ikke nye pelargonier hvert år. Jeg overvintrer dem. Lar dem leve. Både vel og lenge. En av avleggerne er fra en over 100 år gammel plante!

9 kommentarer:

 1. Så koselig bilde :)

  Imponerende med så gammel plante da! :D Ikke dårlig :) Jeg overvintrer noen i vinduskarmen og noen i 2. etg hos oss. der er det kaldt som fy.. :)

  SvarSlett
 2. Så flink du er! Eg har også overvintra pelargonier med større og mindre hell...Ikkje alltid så lett. Men sist vinter sette eg dei i vinterhagen (som var ny i fjor)og då gjekk alt så mykje betre:-) Der er det ganske kaldt men så lyst som det går ann vinterstid. Fekk kjempetidleg blomstring:-) Så det prøver eg igjen i år.

  SvarSlett
 3. Lurer på kva jeg skal gjøre m mine planter i vinter... :l har ikke peiling på planter, og nå har disse jo faktisk overlevd i en hel sommer, så... Spennende å se om de lever til neste år :)

  SvarSlett
 4. Oi, klarer de seg helt uten vann? Jeg har aldri overvintret pelargonia før, men i år vil jeg prøve. I kjelleren vår er det vinduer, vil det bli for lyst for dem da? Kanskje jeg kan sette dem i en pappeske for å unngå lys? Eller tror du det funker selv om det er vinduer? Det er ikke særlig varmt der i alle fall! *Spørsmålsras* Så gøy med over 100 år gamle gener på den ene pellisen! :)

  SvarSlett
 5. Ikke noe problem å overvintre pelargonier, så lenge man har en litt kald kjeller uten frost. Jeg klipper de ganske mye ned nå om høsten. Har du en vinduskarm i kjelleren de kan stå i, er det nesten det beste, for da begynner de å vokse igjen tidligere enn om de hadde stått helt mørkt uten noe særlig vann. Men da må man huske å vatne de litt gjennom vinteren, ca. 1 dl. uten gjødsel en gang i mnd. skulle vel holde. Når det begynner å våres kan man skifte jord, bland gjerne litt langtids-gjødsel i og ta de opp i litt lysere og varmere klima. Så kommer de igjen år etter år og gleder oss med sitt rike blomsterflor.

  SvarSlett
 6. Oh, welch ein schönes, warmes Foto. Ich spüre, wie angenehm diese Sonnenstrahlen sind.

  SvarSlett
 7. Å så supert at du deler dette!! Jeg har lurt en del på fremgangsmåten for overvintring av pelargonia. Så tusen takk for hjelpen :-) :-)

  Må du ha en god kveld!

  Klem Ingrid :-)

  SvarSlett
 8. Så kjempe flink du er:)
  Viste ikke at man kunne sette dem i kjelleren sånn over vinteren også nesten uten vann!!!!!
  Der lærte jeg noe nytt, godt å ta med seg så slipper man å kjøpe ny hvert år:)
  Klem Merete

  SvarSlett
 9. Hei Liv!
  Ja, dette er det nok mange som lurer på! Jeg har akkurat satt mine Pelargoniaer i uteboden der, der vi passer på å ha 4-5 plussgrader. Jeg vanner et par ganger i løpet av vinteren, og de får litt lys i boden. Sist vinter døde 2 stk. og det var de som sto i plastpotter, så jeg tror leirpotter er tingen! Jeg kan ikke skryte av så gamle planter, men jeg har flere Dronning Ingrid som er kjøpt i Danmark + 1 Mårbacka som er kjøpt på Mårbacka, så dem tar man jo ekstra godt vare på!

  God fredag og god helg til dere!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett