lørdag 3. november 2012

GAMLE KOFTER

Nå har jeg fått så mange henvendelser om disse gamle og strikkede koftene (jakkene) mine, at jeg i første omgang lager dette innlegget. Gjennom årene som blogger har de gamle strikkede plaggene stadig sneket seg med på bilder og mange har lurt på om jeg har oppskrifter. Eller om jeg vet hva jakkene heter.

Jeg elsker nemlig koftene mine. Alle er gamle. Mange av dem er strikket og brukt av familiemedlemmer og noen er kjøpt på loppis. Fellesnevner er at de er hele, fine og deilig varme. Jeg bruker dem faktisk daglig. Året rundt! Mest om vinteren, men i sommer hadde jeg en blå yndlingskofte jeg slang på meg om kveldene når vi var på gården. De henger rundt i huset på knagger eller over stoler. Ja, jeg bruker dem rett og slett hver dag. Hiver de på meg når jeg er kald og slenger dem i fra meg når jeg har blitt varm og god. Når jeg sitter og jobber, er de i alle fall fast innventar. Når man sitter stille er det godt å slenge på seg noe varmt i ren ull.

Men! Har jeg oppskrifter? Tar jeg utfordringen med å prøve å finne ut hva jakkene heter?
Det er utfordingene jeg har fått av flere av dere over lang tid nemlig. 

Saken er at jeg har ikke alle oppskriftene... Men det jeg tenker er følgende:
Jeg lager et innlegg med bilder av koftene og så gir jeg utfordringen tilbake til dere. Kanskje noen av dere vet hvor man kan finne disse oppskriftene? Så skal jeg samtidig legge ut de jeg har. Høres dette ut som en plan?

26 kommentarer:

 1. Dette er noe for svigermoren min...det "strikkende geniet" i min familie...ho,ho. Artig det der med kofter Liv,jeg er bare helt avhengi av mine jeg også,å sitter i en av mine i skrivende stund:)Litt morsomt er det da, for faktisk skriver jeg om den litt på bloggen idag også:))Goood lørdag gode Liv,klem fra Vibeke

  SvarSlett
 2. Så morsom utfordring!
  Gleder meg!

  Du er så fin i "koftene" dine. Jeg er en skikkelig frysepinne, så jeg bør nok skaffe meg ei "kofte" i ull.

  Det er en fryd å følge deg, Liv:-)

  Fin lørdag til deg og dine.

  Hege

  SvarSlett
 3. Hei, Supert:-) elsker også gamle kofter:-) Fin lørdag. klem Siv

  SvarSlett
 4. Kjempe flott,
  Gleder meg.
  Klem fra sylvia

  SvarSlett
 5. Flott:) gleder meg....ha en fin dag....

  SvarSlett
 6. Det går an å tegne av mønsteret på ruteark og ta utgangspunkt i en moderne oppskrift for antall masker og fellinger o.l. Har gjort det flere ganger med hell. Men da trenger man bilde av koften liggende flatt. Enig med de andre her at koftene dine er flotte!

  SvarSlett
 7. Det går an å tegne opp mønster fra gamle kofter på ruteark og ta utgangspunkt i en moderne kofteoppskrift for antall masker, fellinger ol. jeg har gjort det med hell flere ganger. Men da trenger man bilde av koftene liggende flatt. Enig med de andre her at koftene dine er flotte!

  SvarSlett
 8. JAAA! Det høres ut som en kjempeplan, jeg gleder meg!!

  SvarSlett
 9. Super ide. Du er så flott i disse gamle koftene, og du er utrolig flink å trylle mye fint utav det gamle. Jeg kjenner ikke mønsteret på "dagens jakke", men skal nok komme med tilbakemelding så snart jeg ser noe kjent. Her er det Marius'ene som er under produksjon - vet ikke helt i hvor mange år, og hvor mange jeg har strikket.. God, varm helg til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner jeg hører fra en strikker nå - du vet ikke helt hvor mange marius-gensere du har strikket. Jeg vet godt hvor mange jeg har strikket: Èn. Så jeg bøyer meg i støvet og takker for at du blir med på dette!

   Slett
 10. Så herlig utfordring:)
  Disse gamle koftene er jo bare utrolig herlige:)
  De er på full fart inn igjen og jeg veit ungdom som også ønsker seg sånne:)
  Kjempe koselig bilde av deg:)
  Ha en herlig Lørdag
  Klem Merete

  SvarSlett
 11. Suupert! Jeg er en av dem som har etterlyst oppskrift,så jeg tar utfordringen og gleder meg til fortsettelsen:)Det er så flott at disse tradisjonsrike plaggene kommer til heder og verdighet igjen. Og så er de jo utrolig flotte da!:) Ha en riktig fin dag og en god søndag!:) mvh Kathrin

  SvarSlett
 12. Dette er innlegget jeg har ventet på....!! elsker de fine koftene dine, så jeg venter spent!-kat

  SvarSlett
 13. Kjempe-ide !! I'm in :-))

  SvarSlett
 14. Nå fikk jeg lyst til å lete frem min mormors gamle kofte fra skapet også! Kofte og raggsokker er et must,vinterstid, for oss som bor i gamle hus ;)

  God helg!

  Klem fra Fru K

  SvarSlett
 15. Hei Liv,

  Vil gjerne høre med deg. Jeg sendte deg en mail for en liten stund siden på lifehere@hotmail.com, har du mottatt den ? Jeg spør ettersom det hender at noe forsvinner i cyberspace. Men det kan godt hende at du har hatt nok å gjøre den siste tiden også...

  Håper du har en hyggelig kveld :)


  ~ Aina ~

  SvarSlett
 16. Hei Liv,

  Vil gjerne høre med deg. Jeg sendte deg en mail for en liten stund siden på lifehere@hotmail.com, har du mottatt den ? Jeg spør ettersom det hender at noe forsvinner i cyberspace. Men det kan godt hende at du har hatt nok å gjøre den siste tiden også...

  Håper du har en hyggelig kveld :)


  ~ Aina ~

  SvarSlett
 17. SÅ GØY AT DERE ER MED PÅ DETTE FOLKENS!

  JEG HAR NOEN IDÈER OM HVORDAN VI SKAL GJØRE DETTE OG GLEDER MEG TIL Å FORMIDLE DET TIL DERE! DETTE KAN BLI ARTIGERE OG MER "OMSPENNENDE" ENN VI TENKER NÅ! jUhuuu!!! DERE HØRER FRA MEG ;O)

  SvarSlett
 18. Jeg har linket til deg på bloggen min i forbindelse med dette, og lurer på hvordan du stiller deg til å dele noen bilder etterhvert? Jeg vil så gjerne samle så mange bilder som mulig av gamle strikkekofter på min egen blogg. Men har altså full respekt om du ikke vil dele bilder, men håper du synes det er greit at jeg spør.

  Kanskje du under hvert innlegg kunne offentliggjøre hvilke bilder du evt er villig til å dele med oss strikkebloggere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kommer tilbake til dette! Det lar seg helt sikkert gjøre både det ene og det andre. Holder på å planlegge litt, så kommer som sagt litt tilbake til dette. Følg bare med ;O)

   Og takk for engasjement! Kjempe koselig.

   Slett
 19. Litt sent ute jeg da, men høres ut som du har noe spennende på gang - gleder meg:) Klem

  SvarSlett
 20. Oiii dette blir spennende :-)
  Gleder meg til å følge fortsettelsen :-)

  Ingrid :-)

  SvarSlett
 21. Et tips er å ta turen innom Den Norske Husfliden i Oslo! Der har de to/tre permer med gamle oppskrifter fra 50- og 60-tallet! De er veldig fine og sjarmerende! Disse er fra Rauma og helt sikkert noen du/dere ser etter vil du finne der. Det går også an å ta utgangspunkt i en standaroppskrift og tegne opp mønster fra en gammel oppskrift og strikke det. Siden de gamle genseroppskriftene ofte er veldig korte og brede :)

  Synes det er veldig gøy at det har blitt mer fokus på strikking i det siste :)
  Heia alle strikkere!

  SvarSlett
 22. Vil du se mange gamle flotte kofter, ta turen til Verdal og se på Vømmlopptoget:)en gang.
  Sissel

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Verdal må være senteret for dem som liker klassiske kofter. Masse fint der.
   Fint at di legger ut bilder på nette fra Vømmølopptoget.
   Viste ikke at det var så mange som hadde tatt vare på disse skattene fra 50, 60 og 70-tallet.

   Slett