tirsdag 18. desember 2012

OPPSKRIFT

Oppskrift

Ma har sagt det mange ganger - når det er jul - at det er veldig godt å bake noe annet enn kaker også. Og det er jammen så sant. Jeg er egentlig ikke så kakemons engang. Gode rundstykker til lange deilige julefrokoster hjøres jo forlokkende ut for eksempel. 

Det gir barndomsminner for meg. Julebarndomsminner. Et frokostbord dekket med masse deilig pålegg, gräddost med fint julebånd rundt og juleserviset da. Min favoritt var ferske rundstykker med ost og mandarinbåter på og her om dagen fikk jeg servert nettopp dette hos Ma. Så koselig! 

Jeg har hatt basis-oppskriften hennes på fine rundstykker lenge, men jeg skal innrømme både høyt og tydelig at jeg ikke har brukt den så mye. Nå har jeg prøvd meg som dere vet et par ganger og i dag gir jeg den videre til dere. Sikkert ikke noe hokus-pokus, men kanskje er det noen av dere som er litt som meg; det høres så enkelt ut å bake og lage mat, men man får liksom aldri (eller skal jeg si foreløpig) helt dreisen på det... Da er dette innlegget spesielt til dere ;O) Med kjærlighet fra meg. Hihi.

1,5 kg hvetemel
3 ts salt
3 ss sukker
- røres sammen

135 g smør
- smeltes

9 dl melk
- varmes
 
ca 2 pk gjær
- røres i melken
 (hvis du ikke bruker tørrgjær)

Heve
Kjevle ut runde leiver
Del opp i "pizza-stykker"
Rull sammen til horn 
Etterheve
Pensle med egg
Strø feks. sesamfrø på
Steke

- 10-15 minutter 
- ca 180 grader

Sist, men ikke minst:
 nyte noen varme og nystekte horn!

6 kommentarer:

 1. Herlig innlegg på morgenkvisten! Jeg skal bake brød til julefrokostene i dag, men nå fikk jeg jammen lyst på horn.. hmm, kanskje det blir en ny vri på tradisjonen i år;) Jeg er vant med tre sorter brød til julebordet fra min barndom. Hvitt brød eller "kvitkak" som vi sier, vørterbrød og vanlig grovt brød..
  ha en fin dag!

  klem fra Hanne:)

  SvarSlett
 2. Nam!
  Må absolutt prøves! :)

  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 3. Det er godt sagt! Mamma pleier også alltid å bake horn til jul, noen med aprikossyltetøy inni og noen smurt med ost og skinke.

  Hornene dine så kjempegode ut:)

  SvarSlett
 4. Nam nam- det er jo kjempegodt med ferske rundstykker :)

  Klem Monica

  SvarSlett
 5. Så fint innlegg, og tenk - jeg tenkte nettopp på disse hornene og lurte på om du kom til å legge ut oppskrift! Takk skal du ha :-) Hvordan gjør du det når du fryser de ned, venter du til de blir kalde først, eller går de rett i frysa? Og varmer du de i ovn fra frossen tilstand? Er litt grønn når det gjelder sånt, så det er godt å få det inn med teskje :-D
  Klem fra Pernille

  SvarSlett
 6. Takk for oppskrift:) Nå har jeg bakt horn, og det ble de beste og fineste hornene jeg har bakt noen gang.

  SvarSlett