lørdag 12. januar 2013

KOFTEJAKTEN FORTSETTER

 Denne koften da? Jeg kom på at jeg hadde bilder av enda en til. Denne koften har jeg også brukt mye. Den er strikket i tre forskjellige fargenyanser og er derfor tykk og god. Varmer godt på sene høstdager. Som her da vi lagde kranser på tunet og det ble reportasje høsten 2012. Den gule koften er også veldig skjønn. Kanskje noen gjenkjenner den også?? Det hadde vært moro.

 Et litt nærere detaljbilde - så dere ser mønsteret litt bedre.

Det er så morsomt med denne koftejakten. Den har rett og slett tatt litt av. Jeg har fått lassevis med mailer fra dere med tips om både oppskrifter og bilder med kofter uten navn. Jeg samler alt sammen. Alle linker til sider med kofter. Alle tips og alle oppskrifter dere sender meg. Jeg skal få laget en oversikt her på Livs Lyst etterhvert, men foreløpig er vi på "oppsamler-stadiet". Så har du tips eller idèer om kofter du syns er fine, så ta kontakt på mail. Og snart må vi ha en liten markering også. Jeg har fire fiiiine strikkebøker liggende her som jeg skal få lodde ut til dere! Juhuuu!

Følg den store koftejakten ved å trykke deg inn på bildet øverst til høyre her i bloggen. Der får du oversikt over hvilke kofter vi har gått igjennom så langt, hvilke vi har funnet oppskrifter til og hvilke vi mangler. Kanskje du kan hjelpe oss? Trykk deg inn og se :O)

22 kommentarer:

  1. Hei høpp!

    Gøy å følge med på kofte jakten:)Selv om jeg ikke kan hjelpe til dette...

    Nyt helgen!

    Klem Linda;)

    SvarSlett
  2. Denne heter JØLSTER. Du finner oppskriften hvis du søker på "gamle oppskrifter Sandnesgarn". Jeg strikket den til meg selv midt på 60-tallet. Det var en vanskelig kofte å strikke, husker jeg, Der var 3 ulike farger/tråder i nestenesten hver omgang.
    Hilen Sissel

    SvarSlett
  3. Denne har jeg allerede begynt å strikke på etter at jeg så den inne hos deg, Liv. Og faktisk - det er FIRE tråder i den, tre ulike grå og en hvit - så som du sier: den blir veldig tykk og god, ja :-)

    Jakken heter Jølster og er alldeles nydelig.

    Jeg likte også den gule veldig godt men vet ikke hva den heter.

    Jeg setter sånn pris på jobben du gjør med denne oppsamlingen. Det er så gøy. Alle koftene har jo sitt geografiske tilknytningssted på lik linje med de norske bunadene.

    Ønsker deg en fin helg!

    SvarSlett
  4. Hei !
    Jeg vil komentere noe du skriver i innlegget der du har bildet av Bøvertun. Ja det er gutte- og jentemodell av de fleste koftene. Jeg er ikke sikker på hva du tenker på når du sier at det er forskjell, er det kneppingen eller fasongen på halsen?
    Mange menn ville ha v-utringning for det var greit når de en sjelden gang hadde slips, men mange ville at kofta skulle varme helt opp i halsen, så det blei brukt litt om hverandre. Det som virkelig var forskjell på jente- og guttemodeller var knappingen. En gutt kunne ikke gå i jentekneppet kofte. Men vi jenter begynte å bruke guttekneppet. Vi begynte jo å bruke jeans som var guttekneppet og godtok derfor også guttekofter. Til slutt ble det det som ble det vanlige og jentekneppingen ble det slutt på.
    En god stund siden jeg har skrevet noe her nå , men fikk lyst til å skrive litt om dette.
    Hilsen Kari på 66.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du skriver dette, Kari!
      Jeg så bare på bildet jeg vet du. At det var en gutt og en jente og at det hadde på seg to typer av samme jakke. Men så hadde det altså med knappingen å gjøre. Artig. Jeg får notere meg dette også og takk for at du tok deg tid til litt skriving her på Livs Lyst i dag.

      Ønsker deg en fin dag!

      Slett
  5. Hallo !

    Ja dette er Jølsterkoften.
    Den er i bruk her i huset og.
    Hadde først en i mange år å når den ble utslitt var vi heldig å kom over en på Finn.
    Begge har rund hals som jeg syns er det fineste.
    Kansje jeg skal sende inn bilde av den til sammenligning ?
    Ser ut som den kan være strikket i Peer Gynt garn.
    Oppskrifta har jeg å sender over.
    Den gule er ukjent for meg men den var kjempefin.
    Kjekt å lese det som blir komentert, er noen her som vet mye om dette.
    Sier det samme som a9ta gjør, setter stor pris på jobben du gjør å er kjekt å få låv til å delta.
    Har mange koftebilder av kofter som er ukjente å kansje vi kunne finne utav her hos deg.
    Med varm hilsen Rt



    SvarSlett
  6. Så utrolig flott den var også:)
    Kjempe morsomt å følge deg på jakten over alle disse nydelige koftene:)
    Ha en herlig lørdag
    Klem Merete

    SvarSlett
  7. Lykke til med koftejakten... herlige kofter du viser:)
    Kan nok ikke hjelpe deg, men nyter innleggene likevel jeg:)

    Ønsker deg en finfin lørdag og helg:)
    Klem fra Marianne

    SvarSlett
  8. Hei!
    Jeg har fulgt deg en stund, artig å se alle de flottenkoftene du finner/har.
    Jeg har falt veldig for den gråe genseren med hvit mønster og rød kontrast kant som du har på bilde som vi klikker på for å komme til siden med koftene. Har du mønster eller kan si meg hvor jeg finner mønster til den ?
    På forhånd takk, og lykke til videre med jakten :).
    Mvh.
    Marit, Lesja

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei hei, Marit!

      Foreløpig samler jeg bare inn informasjonen jeg kan finne om de koftene jeg viser frem her, så skal jeg legge ut alt jeg finner litt senere. Så følg med, følg med ;O)

      Og finner du den, så si gjerne i fra! :O)

      Slett
  9. Dette var interessant. Kommunen eg bur i heiter Jølster, dette må eg sjekke litt om det er ei kofte som stammar herifrå!
    Masse flott å finne av kofter her i jakta di. Spennande å fylgje med!

    mvh
    Jorunn

    SvarSlett
  10. Denne jakken har jeg også. Den grå altså. Den har fulgt meg i mange mange år. Nå gjør den nytten på kalde dager når jeg er på hytten. De dagene jeg er lei av flees. :-9

    SvarSlett
  11. Setesdalskoften og Fanakoften har lokale røtter laaangt tilbake i tid. Og jeg mener å ha lest et sted at en tok utgangspunkt i et svartsømsmønster fra Voss da Vossajakken ble designet. Men de fleste geografiske stedsnavnene på koftene har ingenting med stedet å gjøre. Det var husfliden og ullvarefabrikkene som designet nye mønstre og gav dem navn som hadde "god klang". Koftene hadde en stor glansperiode på 50- og 60-tallet. Det er også fra denne perioden de fleste koftene du presenterer så dagens lys. Hilsen Sissel

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for super informasjon. Det er så gøy at vi kan være sammen om dette. Dere vet jo så mye!! Og jeg digger å høre at noen av koftene mine er fra 50-tallet! Det tiåret er jeg så fasinert av på så mange vis.

      Jeg skal notere at koftene har fått navn mer eller mindre tilfeldig. Viktig å vite ;O)

      Slett
  12. Kjempefin :)

    Ønsker deg en fin uke !

    Klem Monica

    SvarSlett
  13. Veldig fin var den. Koselig å se friske høstbilder nå i vinterkulda!

    SvarSlett
  14. Takk for kommentar på linken min, du har helt rett, den likner vossakofta veldig. Ser mønsteret inni rutene er annerledes, og skuldra, men det kan jo være ulike variasjoner av den.

    SvarSlett
  15. Hei Liv!
    Har hatt en lang bloggepause, så denne koftejakten var helt ny for meg, men du, så spennende! Jeg har jakta lenge og vel for meg sjøl, så dette vil jeg følge med på. Har forska litt på Telemarkskofta i forbindelse med eldstemanns konfirmasjon, strikka en til han da. Strikker en del votter også, så her trykte du på rett knapp hos meg... Jeg følger med:)
    Hilsen Inger

    SvarSlett
  16. Jeg fikk lyst til å dele noen "kofteminner". Jeg er født i 1948 og opplevde min ungdom i "koftenes glansperiode". Sandnes Uldvarefabrik m.fl. produserte store mengder med nye koftemodeller hvert år. Hver høst fikk vi skoleungdommer oss nye kofter, og denne ble da skoleantrekket vårt HELE vinteren igjennom! Selv gikk jeg på realskolen 1962-64. Den dag i dag ser jeg ansiktene til medelever for meg når jeg ser en av disse koftene. Modell SIV = Åse for meg. Modell HAUGTUSSA = Arne Gunnar, VESTERÅLEN = Gunvor f.eks. Presten i min svigermors begavelse var tilfeldigvis en av mine medelever fra realskolen. Under hele sermonien så jeg for meg for meg "gutten" med kofta han hadde den tid vi delte klasserom. Like før jul var jeg igjen i begravelse (det er gjerne der man treffer fjerne kjente når man har nådd min alder...) Der traff jeg en annen fra denne tiden. Da han spurte om jeg kjente ham igjen, svarte jeg spontant: "Ja, selvfølgelig. Vi hadde jo like kofter". Hilsen Sissel

    SvarSlett
  17. Heisann!

    Kjempeside for meg som nettopp har et spørsmål om navn på kofte. Jeg har oppskriften et eller annet sted, men finner den ikke akkurat nå. Kan du hjelpe meg med navnet på kofta på bilde nummer to? Har glemt det!
    http://viltogvakkert.blogspot.no/2013/01/norsk-kultur-strikkemnster.html

    Ha ei flott uke ;:OD)

    SvarSlett
  18. Hei :) Fanatastisk flott engasjemang!! Jeg fant et bilde av ei kofte på nett som jeg ønsker meg... Noen som vet hvilken kofte dette er? http://3.bp.blogspot.com/-P6M2wXRppEg/UV8iCRwzhzI/AAAAAAAAAkg/XauM-xA6v2M/s1600/kofte2.jpg

    SvarSlett
  19. Hei. Syntes det er helt topp at "gamle" norske mønstre kommer til bruk igjen. Kan dere være sååå snill og lage en bok eller ett hefte med disse mønstrene. Tror det vil blir en bra omsetning :) Takk for inspirasjon

    SvarSlett