lørdag 2. februar 2013

HISTORISKE ROM

Når jeg kommer inn i et rom som dette, blir jeg først litt målløs. (Går det an å være litt målløs? Jeg lurer på om jeg skriver litt litt for ofte...hihi) Et rom som nesten er urørt fra da det første gang ble innredet. Siden kan jeg ikke la være å "takke" den som har levet her. For å ikke ha sett gode grunner til å følge moten, bytte ut og forandre. Det som ble kjøpt inn til dette rommet, fikk stå. Det passet jo så fint og nå har i alle fall denne gjesten (meg) stoooor glede av det. Også evnen til å ta vare på og ikke slite ut slår meg. Det var ikke bare å kjøre en tur til Ikea eller shoppe på nettet, møblene man hadde måtte vare lenge. Og igjen: det er en stor glede for den som kommer innom og bare må sette seg ned i en av de grønne fløyel-stolene og se ut på livet på det snøkledde tunet. 

Det er historiske rom. 

Til slutt må jeg drømme litt om hvordan det så ut her når det var dekket til fest. Dette var nok ingen hverdagsstue. Jeg ser for meg menneskene sitte med de små og tynne kaffekoppene i porselen med sine nystrøkne kjoler og konversere med hverandre.

Kanskje var det ikke riktig slik det virkelige liv. Men for meg der jeg sitter og drømmer en liten stund - da var det slik. Og dagdrømmer er sundt har jeg lært.

13 kommentarer:

 1. Hei høpp!

  Helt enig med deg blir helt målløs:)

  På kanal 5 etter programmet vakre hus og hjem,er det et samler program (husker ikke hva det heter).
  Der kom de til et gammelt nedslitt lager.Eierene hadde murt igjen veggene for 30 år siden,og dratt.De slo inn murveggen,og kom inn i denne urørte skatten...For en opplevelse tenk å oppleve det,og skattene lå på rekke og rad bare å plukke med seg:)

  Nyt lørdagen med dine:)

  Her skal jeg dekke bord til familie selskap i dag:)

  Klem Linda:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi. Hørtes spennende ut. Vi har ikke tilgang på den kanalen, men det hørtes ut som et artig program!

   Slett
 2. Du har så rett - både om å dagdrømme (går det an å IKKE gjøre det?) og om dette med rom og tid som har gått, om å lære av ei svunnentid og folk som har blitt borte med den.... Et av de ordene fra vår tid jeg liker minst er ordet "vekst", altså da i betydningen "mye vil ha mer". Sjøl prøver jeg å leve spennende med å hele tiden se meg rundt og prøve å leve litt nøysomt....det er jo mye artigere:))) Til og med nå når jeg innreder mitt nye kontor i et gammelt kommunehus med mange tomme kontor og mye gammelt rot finner jeg skatter jeg kan bruke i stedet for at kommunen min må kjøpe inn alt innventaret....morsomt og kreativt:) Klem og fin helg til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, det er jeg så enig med deg i. Mye artigere å lete frem gammelt enn å kjøpe nytt. Og jammen har det sin sjarm og glede å prøve å leve litt nøysomt også. Jeg vil gjerne lære mer av det. Det gir inspirasjon og kreativitet. Det er godt!

   Slett
 3. Slike rom var ikke hverdagsrom. De ble bare brukt når det kom gjester eller til jul. Derfor kunne de også stå uforandret gjennom alle år. Det har sikkert vært et oppholdsrom i det huset der møblene har blitt byttet ut.

  Hvis vi noengang får mine besteforeldres sittegruppe (som den grønne på bildet ditt) tilbake så skal den få stå som den gjorde i min barndom. Samtidig kan vi ikke ha et helt slikt rom stående, vi har masse bøker som trenger bokhyller og vi vil ha noe behagelig å sitte i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er der vi må møtes. Mellom å ta vare på det gamle og gjøre det praktisk for oss selv. Vi skal jo leve der tross alt. Vi har heller ikke et helt rom vi kan sette av til finstue, men jammen hadde det vært moro!

   Slett
 4. Åh vilken fin blogg! Klem fra Hanna Lungren i Sverige :-)
  lundgrenhanna.blogspot.com

  SvarSlett
 5. "Tatt vare på møbler"er bare så mye mer spennende enn Ikea. Fine lokale møbelsnekkerhåndverk som Forteller historie og vekker oppsikt i stua...Selvfølgelig må de kunne brukes... Derfor har jeg en forkjærlighet for gamle spisemøblementer. Har nå polsk fra før krigen, stemplet under av snekkeren . Kan se ut som treverk var dyrt. Den er vakker , nett og spinkel. En mahogny spisestue fra Gandal møbler. Den har æresplass i stua. Denne er også nett men rommer 14 personer med klaffer. På hytta står vårt første møblement Tema furuspisestue, veldig gode stoler å sitte på og uslitelig...har overlevd furuhelvete....på kjøkken har jeg Safak , finsk design i furu. Godt håndverk med lafta skuffer. Selvfølgelig helt umoderne...Mormors gamle spisestue fra Krigen Og Sven Andersens møbelfabrikk i Hillevåg står i hobbyrommet. Stilen ble slakte på 60 tallet fordi den ikke var massiv, bare så slik ut...jøss jeg har jo en hel samling...tror jeg må lage et innlegg på bloggen min om dem....

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja det tenkte jeg også. Hvor mange spisestuer har hun? Hihi. Morsomt å ikke følge moten.

   God helg!

   Slett
  2. Ja og jeg glemte den sist ankomne, svigermors gustavianske!

   Slett
 6. J'aime beaucoup votre blog...

  SvarSlett
 7. Hei
  En gang for lenge siden spurte du om tips til gardiner som passer til gamle hus. Har du sett fortidsminneforeningens hefte "Gode råd om gardiner"? Jeg fikk den på fredag og sitter og planlegger gardiner til huset nå :) Skikkelig kosejobb, å drømme seg bort i gardiner mens man pusser opp.
  Og forresten: veldig fin pidestall ved siden av deg i bildet!
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det heftet mener jeg at vi faktisk har! Supert å bli minnet om det. Artig at man kan snappe opp tips på den måten.

   Masse lykke til med dine valg!

   Slett