onsdag 26. juni 2013

KOSELIG UTEDO??

Et hjerte på en dør indikerer toalett. Hvordan den tradisjonen oppstod vet ikke jeg, men jeg har i alle fall fulgt den jeg også. Et trehjerte henger nemlig på en grov dør i fjøset. Jeg snakker om utedoen vår.

I det lille rommet er det grove og røffe materialer som regjerer og jeg har ønsket å gjøre det litt koselig her inne. Koselig på en utedo? Ja, det skal jeg si går an. Jeg har sett flere koselige utedoer på mine reiser til gårder og setrer jeg. Hehe. Det skal ikke så mye til da. 

Dette har jeg gjort: 
*Hengt opp et gammelt vaskebrett i tre.
*Satt inn en rusten bøtte med friske bregner i. (Disse tåler mørket her inne og gir en slags friskhet i rommet.)
*Jeg har også hengt opp en knagg i smijern til den som ønsker å henge av seg jakken (når været er kaldere.)
*En sinkbøkke med lokk står også plassert på utedoen. (Se lenger ned hva den brukes til.)

Dette ønsker jeg å gjøre: 
*Sy om en gammel fillerye så den passer på det smale gulvet her inne.
*Tapetsere en av rupanelveggene (!)
*Og så klart - bilde av kongen!

Sinkbøtten er dekorativ syns jeg, men mest av alt er den praktisk. En utedo på en gammel låve er nemlig ikke alltid musefri. Og i vinter hadde de firbente og pelskledde forsynt seg av dopapiret her inne. Det lå åpent i en kurv. Mulig vel opptimistisk av meg, men nå har jeg altså gjort grep her. Inn i denne bøtten kommer de nemlig ikke!

Hvordan det går med resten av mine idèer for dette rommet, får jeg heller oppdatere dere på etterhvert. Om jeg får tid til å realisere dem.

25 kommentarer:

 1. Hei Liv!
  Det høres ut som en hyggelig utedo, og trikset med sinkbøtten var nok lurt! Jeg visste ikke at dopapir var interessant for musene, men det er nok mye jeg ikke ved om gårdsmus! Her er vi ikke plaget med det, for områdets katter holder det musefritt!

  Ha en fin dag!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse gårsmusene (eller små-rottene!!) liker i alle fall dopapir. Det var mest i vinter tror jeg, men de er nok rundt hushjørnene enda gitt.... Wah!! hihih

   Slett
 2. Veldig hyggelig utedo! Har du det obligatoriske kongebildet på veggen, da? ;-)

  Her i distriktet var det vanlig å ha et tykt teppe av einernåler på utedogulvet. Det blir det så god lukt av!

  Lykke til videre med arbeidet på gården :-)
  Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Der minnet du meg om det jeg hadde glemt vet du. Klart vi må ha kongen med oss på utedoen! Må bare finne et først. Hørtes også ut som en fin idè/tradisjon å legge einer på gulvet.

   Så gøy å få vite om slike ting. Det er jo gode tips! Tusen takk!

   Slett
 3. Nå ble jeg inspirert til og gjøre det litt hyggeligere på utedoen på hytta vår ;o)
  Mvh Therese

  SvarSlett
 4. så koselig :) en utedo trenger ikke være kjedelig :)

  SvarSlett
 5. Så koselig! :)

  Ha ei ekstra sinkbøtte med bark også, som kan brukes flittig etter et besøk i rommet med hjerte på døra. Da vil den berømte utedo-lukten nesten bli borte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lurt. Det har vi faktisk hatt. Men nå har vi ikke mer sagmugg før vi begynner å bygge opp igjen huset. Inntil da har vi brukt tørt høy. Vet ikke om det er like bra men, funker jo litt i alle fall. Men tipset skal jeg huske på!

   Slett
 6. Så koselig. Vet du, at jeg minnes enda utedoene fra barndommen.. Venninnen min på landet hadde utedo - en toseter - og der kunne vi sitte i time etter time å bare skravle.. Lekre detaljer var det smått med, og dopapiret var ofte gamle telefonkataloger eller avispapir.. men koselig, JA!

  SvarSlett
 7. Klart utedo kan være koselig, det ser det i hvertfall ut til at din er!
  Blir spennende å følge med på gårdsprosjektet!
  Ha en fortsatt fin onsdag, her regner det i bøtter og spann!
  Hilsen Signe.

  SvarSlett
 8. Vi har dopapiret i en gammel brødboks, hihi!

  SvarSlett
 9. Dette må nok vera den trivelegaste utedoen eg har sett :)
  Lukke til vidare med gardsprosjektet !
  Kjekt å følge med :)
  Klem / Janne

  SvarSlett
 10. Så koselig med utedoinnlegg! Jeg har utedo på begge hyttene og ordna der faktisk i går. Som du sier, en rye og litt grønt så blir det koselig. Jeg bruker også einer, slik man gjorde det før i tida på utedoen. Plansjer av blomster, sopp eller andre ting synes jeg også er koselig. Også kongen da...

  Gry K

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes kjempe koselig ut med plansjer av blomster eller sopp. Har jeg det tro? hm.... Skal se eller har øyne for det når jeg surrer rundt og leter i bruktbutikker o.l.

   Eller så hadde det sikkert vært koselig med en liten akvarell av en blomst eller to?!!
   Kanskje jeg skulle tatt frem pensel og maling igjen?
   Hm.... dere får meg til å komme på nye ting og gir meg så mange gode idèer.

   Takk altså!

   Slett
 11. Så koselig med utedoinnlegg! Jeg har utedo på begge hyttene og ordna der faktisk i går. Som du sier, en rye og litt grønt så blir det koselig. Jeg bruker også einer, slik man gjorde det før i tida på utedoen. Plansjer av blomster, sopp eller andre ting synes jeg også er koselig. Også kongen da...

  Gry K

  SvarSlett
 12. Svar
  1. Ja!! Har bare ikke funnet et gammelt utklipp enda. Vil så gjerne ha et gammelt utklipp fra en avis eller et blad eller noe.... Den som leter finner! ;O)

   Slett
 13. Hei.
  Kjempe sjarm med ute do. Einer er lurt mot mus....
  Ha en flott sommer med alt av prosjekter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lurt. Det skal jeg skrive bak øret. Jeg bruker det om vinteren/høsten, men har ikke tenkt på at det også er koselig og LURT på sommeren. Får gjøre plass til en tust!

   Slett
 14. Lykke til med med do og kongebilder! Jeg hørte at det var en grunn til den tradisjonen.... Dengang aviser og ukeblader ble brukt istedet for dopapir, så syntes folk det var for ille å bruke kongen. Derfor havnet han på veggen!

  SvarSlett
 15. Hei!
  Så koselig du har gjort det på utedoen! Det er koselig med tradisjoner :)
  Synes sinkbøtten var veldig fin. Er det noe du har kjøpt i en butikk nå? Den hadde passet så fint på hyttedoen vår i Telemark ;)
  God sommer!!
  Hilsen Kristine Marie :)

  SvarSlett

 16. Hvorfor hjerte på døra ?
  Jeg har alltid tenkt at hjertet opp ned ser ut som en rompe ............

  SvarSlett

 17. Hvorfor hjerte på døra ?

  Et hjerte snudd opp ned ser ut som en rompe og passer dermed godt på do ..........

  SvarSlett
 18. Så smarte idéer til utedoen! jeg skal gjøre i stand vår til en stor sommerfest i juli, og det blir nok både einer på gulvet og bregner i boks - i tillegg til dopapirbøtta med lokk! Hos oss spiser mus det meste - sist oppdaget jeg at datteren min sine gamle stråhatter og leker som var lagret på stabburet, var blitt musemat. Dette til tross for at hunden vår, Gandhi, tror han er en katt og stadig fanger mus ;-)
  Fin blogg, forresten :-))
  Hilsen Marianne

  SvarSlett