onsdag 28. august 2013

RØDE BÆR TIL NYTTE OG DEKORASJON?

I Fyresdal kom vi over dette motivet. Skjønn bygning i utvaskede farger ja, men det var noe annet som fikk vår oppmerksomhet denne gangen.

Nemlig humlen (den grønne frodige) og treet med de røde bærene. Det var så utrolig dekorativt! Og gammeldags. Jeg vet at humle ble mye brukt på gamle husmannsplasser og gårder, men dette treet hadde jeg ikke lagt merke til tidligere.

Jeg har ikke undersøkt hva det heter eller om det kan brukes til noe. Så vet du - la meg gjerne vite! 

Men det gøye med å få øynene opp for noe nytt er jo at man plutselig ser det overalt. Akkurat som å kjøpe seg Volvo. Man ser plutselig Volvoer overalt. Eller være gravid. Finnes det virkelig så mange som er det akkurat nå som jeg er det? Dere skjønner? Treet med de røde bærene har tydeligvis hatt samme effekt på meg. For ved en kveldstur rundt gården vår oppdaget vi at vi har flust av slike busker/trær! Vi eier dem. De er våre. Hehe. Jeg vil som sagt gjerne vite om de kan brukes til noe mer fornuftig, men inntil da plukket jeg med meg en god bukett og satte på langbordet på tunet. De røde bærene er jo superdekorative!

Edit: Ja, nå ser jeg dèt også - at jeg har jo tatt bilder av to typer trær med røde bær...
Det er godt dere følger med i timen! 
Takk for alle tips så langt. Dette er gøy å undersøke litt nærmere. 

27 kommentarer:

 1. På bildet ser det ut til å være to forskjellige med røde bær, forskjellige blader. Den med bærklaser har blader som ligner på Rogn. Den du plukker kan være Sargenteple. Det er prydbusk/tre.
  Men det er mulig jeg tar feil.

  SvarSlett
 2. Nydelig lite hus,nydelige bærbusker og NYDELIGE gravide Liv :))Klem Vibeke

  SvarSlett
 3. Hei hei Liv!
  Det ser ut som Rødhyll (bilde 1,2 og 3)! Hvite små blomster om våren og røde bær om høsten. Men det siste bildet tror jeg ikke er Rødhyll, det synes jeg ser ut som noe annet.

  Rødhyllen ble vist innført til Norge tidlig på 1800 tallet som hageplante. Nå vokser den vill mange steder og ble i 2007 satt på den såkalte svartelisten...
  Rødhyllen er svakt giftig, men mange bruker den til nyttevekst..
  Vi har Rødhyll her på garden også, men den står vist mest til pryd og er lite til nytte ;-)

  Flott babykul du har!! Kos deg masse!!

  Klem Ingrid :-)

  SvarSlett
 4. Hei !
  Først gratulere med kul på magen !

  Du får sikkert mange gode komentarer på disse buskene/trærne du spør om, men jeg fikk lyst til å skrive litt.
  Jeg ser to forskjellige trær på bilde nr. tre.
  Det du plukker på nederste bildet er de jeg ser i venstre nedre hjørne på på bilde over. Dette kan være vill eller forvillet kirsebær/moreller. Hos oss er det slike overalt rundt gamle husa. Det er ikke så mye fruktkjøtt på de, på mange nærmest ikke noe, bare stein med skal på. Noen har litt mer kjøtt på , men ikke så mye som foredla trær.
  Buskene med røde bær på, ser ut til å være rødhyll.
  Skal bli moro å lese hva andre sier om dette.
  Vennlig hilsen
  Kari en vestlending.

  SvarSlett
 5. Rart det at plutselig alle har det samme som en selv nettopp har fått, eller at man ser tind overalt som man ikke har lagt merke til før.
  Veldig fint bilde med "magen", kjenner et lite sug etter å oppleve det igjen hehe (men mannen synes det holder med 4 og det er jeg nok enig i)
  Hilsen Renata

  SvarSlett
 6. Treet med de røde klasene er det vel enighet om - det er Rødhyll. Ingen tvil.
  Det andre treet ser jeg noen foreslår er Sargenteple. Jeg sjekket mot vårt i hagen, og bladene ligner ikke helt. Bladene er runde i formen som nye, men blir mer flikete etterhvert. Gamle kirsebærtrær er selvsagt en muliget, men henger bærene rikitg? Ikke vet jeg - jeg følger med på nye svar :-) - Liv

  SvarSlett
 7. Hvis du vil ha hyll er det nok best du planter svarthyll - den er ikke giftig, og du kan lage saft av blomstene.

  SvarSlett
 8. Hei Liv, Nydelige blikkfang og gratulerer med "magen":-) klem Siv:-)

  SvarSlett
 9. Rødhyll er litt gifting... Så for guds skull ikke spis de!! Men sorthyll kan brukes til masse.

  Med Hilsen Tone

  SvarSlett
 10. Rødhyll (druvfläder på svenska) är giftig, så använd den bara till pynt! Förr planterades ofta hylle på gårdarna för att hålla onda andar borta, ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo".

  Lycka till med den fina babybulan!
  Kram från Sverige

  SvarSlett
 11. Rødhyll (druvfläder på svenska) är giftig, så använd den bara till pynt! Förr planterades ofta hylle på gårdarna för att hålla onda andar borta, ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo".

  Lycka till med den fina babybulan!
  Kram från Sverige

  SvarSlett
 12. Sååå koselig med den lille magen, gratulerer! :D

  Er nok rødhyll ja, og den spre seg som fy.. skikkelig plage i skogen, på nyplanta felt, den tar over mye av plassen..

  Er rart med det at man ser man som er/gjør det samme, slik var jeg sist jeg kjørte tur med henger.. da var det bil med henger over alt.. :)

  SvarSlett
 13. Raudhyll og koternaster, begge giftige...

  SvarSlett
 14. Bilde tre ovenfra er nok Hyllebær! I så fall er de spiselige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spiser barnet ditt mer enn ti stk, så ta kontakt med giftinformasjonen :-) http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Giftinformasjon/Sider/Roedhyll.aspx

   Slett
 15. http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark247.pdf

  Limer inn denne.

  SvarSlett
 16. Hei!
  Kjente igjen hyllebærene med en gang.


  Hva som sto på nettet;
  Bær av treet svarthyll eller rødhyll. Røde og svartfiolette bær.
  Bruksområde.

  Saft, syltetøy og suppe. Også medisinske formål. Også vin av bær og blomster.
  Advarsel
  Hyll må kokes eller trekkes pga giftstoffer i bærene. Særlig rødhyll regnes som giftig i rå tilstand

  Hilsen Inger Katrine

  SvarSlett
 17. Jag är nästan säker på att det är en druvfläder du har fotat! Det är inte samma sort som "fläder" som har vackra vita blomklasar och som man kan göra så god saft av. Druvfläder är giftig och har gulaktiga blommor. Vet tyvärr inte vad det kan heta på norska. "Den riktiga" flädern växer i de södra delarna i Sverige och inte i norr. Druvfläder kan man hitta lite överallt i skogen i hela Sverige .
  Lycka till med magen!

  SvarSlett
 18. HEI :)
  Eg syns det kunne minne om hegg, det nedarste bilete. I tilfelle skal den ha små ljose spettar i borken på skoti, og borken smakar sterket "brente mandlar". I tilfelle kan dei leggast på sprit og sukker ;) Men les i boka til Ulltveit om ville bær! Kanhende ein kan legge dei ned til vin au, ilag med anna bær? det var vist mykje vanleg her omkring (VTele.) å server heimelaga vin og småkakur når grannekjeringi kom på besøk ;)
  helsing Magnhild

  SvarSlett
 19. Gratulerer med nydelig mage :)
  Jeg har det treet med runde blad i hagen min, men for øyeblikket står det stille, jeg kommer ikke på navnet. Men det er verken kotenaster eller hegg. Skal nok komme på det :)
  Mange hilsener fra
  Snefrid

  SvarSlett
 20. Heia :)
  No ser eg at det er ikkje noko hegg nei! ;)
  magnhild

  SvarSlett
 21. Hei! Må bare få kommentere den fine, runde magen din! Så koselig at dere to skal bli tre, og for en velsignelse et barn er! Lykke til videre! Inger-Anne

  SvarSlett
 22. Greetings from Lithuania. I am very glad your blog. fun for some people to appreciate the traditions, ancestral cultures and objects that have their own story.

  SvarSlett
 23. Utrolig koselige bilder:)
  Ha en herlig helg
  Klem Merete

  SvarSlett
 24. For et herlig sted dere har og for en flott mage ! Blir spennende å følge dere viderer to blir til tre ! Kan jeg spørre hvor cardigan er kjøpt ? Den var kjempe fin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ina

   Jakken er nokså gammel. Jeg lurer på om det rett og slett er en fra HM...

   Slett
 25. Mener det er Trollhegg,hele planta er giftig.Før vart barken bruka som avføringsmiddel og til plantefarging.Under blomstring,liker biene seg i treet. Hilsen Sigrid.

  SvarSlett