søndag 1. september 2013

EPLER - MEN HVILKEN TYPE??

Jeg gleder meg til vi kan høste inn våre egne epler på gården.

Men først må trær plantes... På gården vår har det nemlig vært mange epletrær i sin tid og det er nok gode vekstvillkår i skråningene her. Men siden vi må ta dette helt fra starten, må jeg si at det er litt vanskelig å ta et valg på hvilke epletyper vi skal velge. Det finnes jo så utrolig mange...!

Så har du en favoritt - vil jeg gjerne vite!

22 kommentarer:

 1. Ja det gäller att planera och plantera! Egna äpplen är härligt att ha.
  Själv önskar jag mig en sort som heter Aroma här i Sverige. Röda, söta och goda! I vår trädgård har vi ett grönt äpple som heter Hampus, som är saftigt och gott. De börjar mogna nu.

  Ha en skön söndag och lycka till med val av träd!
  Eva, Tinibelli

  SvarSlett
 2. Sjekk med gamle gårdsbruk og hagelag i nærmiljøet.
  De vet sikkert hva om er vanligst i området og hva som var vanligst fra gammelt av.
  Det er mye morsom historie i dette også.

  SvarSlett
 3. Gravenstein:) Finnes en søtlig og en mere syrlig.Lykke til!

  SvarSlett
 4. Cox eller Golden Delicious er mine ★ favoritter
  Klem
  Beatrice

  SvarSlett
 5. Ingen epler smaker så godt som gode gamle Åkerø :)

  SvarSlett
 6. Tildømes eplesortar som gul og raud Aroma, og endå nyare som Eir og Nanna har god smak og er motstandsdyktige mot skurv og andre skadegjerarar.
  Ikkje alle sortar trivest like godt over alt. :-D
  Ein del av dei gamle eplesortane kan ha større behov for sprøyting for å vere fine utanpå også.

  SvarSlett
 7. Dere bør velge noen gamle slag som Åkerø. Det er definitivt mitt favoritteple. Det blir modent etter 15.september, og tåler lagring.

  Vi har fått epler for første gang på Transparente Blanche. De er deilige nå, men jeg tror ikke de kan lagres.

  På et plantekart min oldefar laget i 1928 var også disse med: Säftaholm, Gravensten, Signe Tillisch.

  her er det mer informasjon og bilder:
  http://www.skogoglandskap.no/temaer/devanligste
  Dette er epletyper som ikke finnes i vanlig salg, men de kan bestilles blant annet fra Hjeltnes vgs i Ulvik
  http://www.skogoglandskap.no/artikler/2012/bestillpoding
  http://www.skogoglandskap.no/seksjoner/sortsdatabase

  Det har vi gjort og flere trær ble plantet i 2009, som Glassepletreet (Transp. Blanche)

  SvarSlett
 8. Bakte boller etter oppskriften din i dag - kjempe gode :) takk for at du deler ! Har du en oppskrift på gode (grove) rundstykker eller brød også ?! Helst uten masse fancy spesial butikk greier - ikke så lett å få tak i her på bygda :)

  SvarSlett
 9. Hei. Det finnes mange gode epler. Selv er favorittene mine Aroma, Åkerø og Katja. Har selv hatt Katja epletre. Nydelige mørke røde epler, med god smak. Jeg er ikke glad i melne epler. Så alle disse tre epleslagene er av den harde sorten. Men under lagring blir de mykere. Lykke til med valg av epletre. Hilsen JaneH

  SvarSlett
 10. Discovery er gode sprø og søte epler. Deilig å ha noen som ikke krever at du lager noe av dem. Selvfølgelig kan du lage både mos og saft av dem også, men de egner seg minst like godt som de er. Jeg kjøpte akkurat ett tre i fødselsgave til min første nevø. Og jeg håper å kunne se en huske, eller til og med en hytte i treet når han (og treet) blir eldre.

  SvarSlett
 11. Jeg er enig med Eva - aroma er et fantastisk æble. Det er det absolut lækreste af de syv træer jeg har. Det kan anbefales.
  Tine

  SvarSlett
 12. Eg anbefaler Åkerø, det er gode epler! Ellers Prins, Aroma og Summerred. Desse har vi i vår gamle vesle frukthage i Sogn, gode epler alt sammen!

  SvarSlett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 14. Åkerø! Beste eplesmaken som finnes!

  SvarSlett
 15. Vi plantet Gravenstein i fjor, og er veldig fornøyd med det valget! Trærne som sto her tidligere, var også Gravenstein. Men det høres lurt ut å sjekke hva som er vanlig i området, og gå for litt eldre typer!

  God uke til dere!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 16. I wouldn't presume to advise you on what variety to grow in Norway! I do know that Cox are very difficult to grow in Scotland, so perhaps it will be the same in Norway.

  SvarSlett
 17. Mine drømmeepler er et slag som heter James Grieve. (tror det skrives slik) De er litt "fettete" utenpå, greier ikke å beskrive det bedre. Gule og rød i skallet, med gult kjøtt. De er søte på smak, ikke melne og ikke veldig syrlige. De kan lagres frem til jul. MEN en gartner fortalte meg at de gammeldagse James Grieve smaker helt annerledes enn de moderne. Så her må man få tak i en kvist fra et gammelt tre og pode inn. Det greier du sikkert! Jeg drømmer om å gjøre det selv og tenker som Pippi: "Det har jeg aldri gjort før, så det greier jeg sikkert!"

  SvarSlett
 18. TAKK FOR MANGE OG GODE TIPS TIL EPLESLAG.
  DET ER AKKURAT SLIKT JEG TRENGER Å HØRE.
  GODE TIPS FRA FOLK SOM HAR ERFART...

  JEG SKAL TA MED MEG TIPS OM NAVN, AT JEG KAN SJEKKE I NÆRMILJØET OG KANSKJE TIL OG MED FINNE UT HVA SOM TIDLIGERE HAR STÅTT PÅ GÅRDEN. OG SÅ VIL JEG HELT KLART TA MED MEG RÅDET FRA PIPPI (ELLER ANNE PÅ LANDET ;O) ANG. PODING:

  DET HAR JEG ALDRI GJORT FØR, SÅ DET GREIER JEG SIKKERT!!!
  SÅ UTROLIG HERLIG OG BRA!
  DEN LIKTE JEG SKIKKELIG GODT.

  TUSEN TAKK SÅ LANGT ALLE SAMMEN!

  SvarSlett
 19. Tror kanskje du kan snakke med de på stamplantestasjonen i Sauherad, like ved Sauherad kirke. De kan mye om gamle eplesorter! Har samla inn, og poda fra gamle epletre. Lurt å ha både noe sommerfrukt som er god å spise nå, og noe som holder seg litt utover høsten/vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er nettopp det. Tusen takk for dette tipset også!

   Slett
 20. ...høst varianter (Champion, Spartan) sto hjemme til rundt jul og vinter (Golden Delicious, Jonagold, Idared) til ca februar til april, er det nødvendig å ha en kald, fuktig kjeller luftsirkulasjon, med lavest temperatur, ingen Men under null, og med tilstrekkelig fuktighet...Jeg beklager for amatører oversettelse ... Vera fra Tsjekkia

  SvarSlett
 21. Filippa vil du elske;-) nydelig duftende med rosenkinn.

  SvarSlett