tirsdag 26. april 2016

bakst med gamle bruksgjenstander

Må bare smette inn og si at jeg fortsatt baker brød! Det tar jo noen måneder å gjøre ting til en vane, men jeg holder altså fortsatt koken. Vi som til tider har vært så matlei, har fått en større appetitt og brødmåltidene har fått en ny dimensjon. Hurra! Men nå dobler jeg deigen et par ganger da. Som regel baker jeg nå seks små brød i en omgang. Man kunne jo også laget tre store, men det passer oss å lage dem små. Vi tar opp et og et brød etter som vi trenger det, fra fryseren. Alltid ferskt brød! Luksus altså :O)

Jeg syns det er noe med dette å nytte seg av gamle bruksgjenstander i det daglige. Og til brødbakingen har jeg rik anledning til å ta frem både den gamle bakebollen i terrakotta, kjøkkenhåndklær i lin og denne risten i tre. Det er her brødene avkjøles. På rekke og rad. Mulig det egentlig er et gryteunderlag, men det har ingenting å si. Jeg fant denne på gården til Bestemor og Bestefar da jeg var ei lita jente, og har spart på den i alle disse årene. Nå kommer den stadig frem i lyset og får igjen gjort nytte for seg. 

Legger ved oppskriften på brødene slik jeg gjør det nå:

2 kg mel (fint, grovt eller blandet, og gjerne økologisk)
2-3 ts salt
1/3 ts tørrgjær
sesamfrø, solsikkefrø, valnøtter, urter, linser.... (ta det du har)
kaldt vann

Rør inn og bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett så mye vann at du får en deig. Sett til heving med et kjøkkenhåndkle over. Gjerne over natten, eller minst 8 timer. Del deigen og bak ut. Heves på plate i 10 minutter. Stekes på ca 170 grader i 30 minutter. 

Jeg steker på steinplate. Det kan du lese og se mer av HER.

6 kommentarer:

 1. Mmmhhhhh sounds delicious and easy to bake.
  I'll try it on the weekend. Thank you for sharing.
  Best regards - Margit

  SvarSlett
  Svar
  1. It´s very easy. And very good! ;O) You should try it :O)

   Slett
 2. such lovely bread and the trivet is wonderful,, its nice to have things from our grand parents,,

  SvarSlett
 3. Hørtes spennende ut at brødet kan heve om natta, passer kjempe for oss. Ingen av oss er spesielt brødspisere i løpet av uka, men blir litt mer i helgene.. Stjal bilde ditt av den søte trerista æ, håper det går greit. Fikk kjempelyst til å lage meg en sånn selv nemlig. No har æ jo fått meg et koselig lite hobbyrom nede i kjelleren :)

  SvarSlett
 4. Oj...så flink du er :-)
  Det hørtes veldig fristende ut med ferske hjemmebakte brød hver dag -
  jeg syns aldri jeg får dreisen på grovbakst - de blir ofte tunge og hever dårlig...
  På finbakst derimot - der er jeg ganske god ;-)

  Kanskje jeg må prøve meg på oppskriften din da ??? Har heller ikke prøvd kaldheving før - kanskje det vil gjøre susen :-)

  SvarSlett