torsdag 11. august 2016

lauving i lia

Har du lagt merke til at det av og til står slike krokete trær ved jordkanter, i skråninger og langs elver og bekker? Har du tenkt over hva det er med dem? Hvorfor de er en del av det norske kulturlandskapet?

Jeg tok turen til Kulturlandskapssenteret i Hjartdal (Telemark) for å sjekke, og der fikk jeg en lærerik, og opplevelsesrik tur i den uhyre bratte lauvingslia på Myljom-To. I fotefarene til Ingvill Garnås og Olav Tho fikk jeg se, høre og lære om hvordan og hvorfor man lauer trær i dag. Og hvorfor man har gjort det i uminnelige tider. 

LAUVING I LIA

"Vakre er de, der de står i ulendt terreng, de gamle tykkstammede løvtrærne med store kroner. Men har du tenkt på at de også har en hensikt?" Sitat Liv Sandvik Jakobsen 

Resten av reportasjen finnes i Lev Landlig nummer 6 (2016) som er i salg i butikkene nå. 

Kanskje har du noen slike tilsynelatende "ødelagte" gamle lauvingstrær gjemt mellom busker og igjenngrodd kratt på eiendommen? Det er håp :O) Vi har oppdaget flere på vår eiendom. Typisk funnet i bratte lia og langs bekken. Der det var vanskelig å dyrke annet, har de fra tidligere tider utnyttet hver millimeter for å få nok vinterfôr til dyra. Med tid og stunder har vi lyst å restaurere disse, samtidig som vi så smått har begynt å lage nye av unge trær. Det hadde vært så fint å få tilbake så mye som mulig av det gamle landskapet her oppe i bakkene våre, og nå har jeg selv også fått mange tips med på veien ved å besøke Kulturlandskapssenteret og lage denne reportasjen til Lev Landlig. 

Jeg kjenner at det er noe ekstra spennende med disse eldgamle temaene - som er like aktuelle i dag!

 # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern # vedkomfyrer #  kulturlandskap #

1 kommentar:

  1. Hei sånne gamle trær er virkelig flotte, æ har sjøl 2 store tuntrær som æ kaller det rett utenfor trappa her, to gamle furutrær som er store og littt sjeiv, og flere lenger ned i tomta, de har æ sagt er freda, ingen får røre de ,ed sag eller øks ;)

    Fine bilder.

    Ha ei fin helg :)

    Lisbeth :O)

    SvarSlett