onsdag 13. april 2011

URØRT

 Det er utrolig hva man kan finne av urørte bygninger litt lenger inn i landet. Der hvor tilgangen på nye og "fancy" materialer ikke har vært like stor opp igjennom historien som nede ved kysten. Thomas og jeg nyter hvert sekund når vi drar rundt på vår gårds-jakt og titter oss om og vår favoritt må sies å være Vest-Telemark. Nettopp fordi det er så mange originale og urørte bygninger her.
 På søndag kom vi forbi blant annet dette fantastiske stabburet. For en utsmykning! På et "matskap"!! Det står visst skrevet i Gulatingsloven (fra 900-tallet) at når en bonde forlater sin gård skal det stå tre bygninger på plass: stua, eldhuset og buret (opphavet til stabburet). Dette var altså et viktig hus og vi vet hvorfor det står på stolper og at det er en åpning mellom stabburshella (trappen) og selve huset. (Hindre fukt og dyr å komme inn i selve bygningen.) Det er i seg selv et fasinerende bygg, men desto mer når det er utsmykket så praktfullt som dette.
 Dette stabburet er skikkelig gammelt og bonden på denne gården har tydeligvis hatt en del midler til overs. 
Han har ønsket seg flotte bygninger på gården og nå står det i en veikant helt for seg selv...
 Men i flotte omgivelser da! Så vakkert! Dette er også utsikten fra gården vi besøkte på søndag.
Drøm drøm drøm...

Ha en fin dag dere!
Den er helt ny og urørt. Form den som du vil!

30 kommentarer:

 1. For et vakkert stabbur. Ser det er havfruer på det også, lurer på hvorfor slike er utskåret.
  Et virkelig forseggjort byggverk. jeg synes "synd" på slike fraflyttede hue. Føler de savner folk og fe som tidligere har vært tilstede.
  Kanskje det kan flyttes?

  Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. De som eier dette burde skamme seg . Tenke seg å la noe så vakkert bare tåtne vekk !!!!

   Slett
 2. Tenk å legge så mye arbeid ned i stabburet sitt! Helt utrolig.
  Jeg blir også helt vill når vi går forbi gamle, forlatte gårder. Får lyst å flytte dit straks. Det er ofte flott beliggenhet og stort potensiale for hage og uteliv.
  Drøm, drøm, drøm.
  Vårlig hilsen Marit

  SvarSlett
 3. WOW, Liv! Dette var et fantastisk stabbur!!!! Men det må jo være fra 1813 som det står i dekorasjonen på stabbursdøra eller...? Ligger det helt alene burde det jo flyttes til et tun hvor man kan nyte det! Har aldri sett et så rikt dekorert stabbur før. Tror du det er fredet? som så mange andre bur i Telemark???

  SvarSlett
 4. Det er rett og slett det vakreste jeg har sett! En nasjonalskatt! Noen må jo ta vare på det før det blir ødelagt! Dette ville JEG sett, som turist i Trøndelag, så om ikke noen tar vare på slike hus, burde de ikke samles i et tun som ble vedlikeholdt? Rett og slett trist om slikt forsvinner!

  Mange utropstegn her, men...! Vakkert!!!

  Klem

  SvarSlett
 5. Det er det vakreste stabburet jeg har sett!!!

  SvarSlett
 6. Åååså synd jeg også synes i dette aldeles nydelige stabburet.jeg håper virkelig ikke det står der til det forfaller,dette er noe av det vakreste jeg har sett!!!!!!!!!
  Nydelige bilder du ar tatt av det,- tenk for et arbeid som ligger bak da dere....alt er gjort for hånd og så forseggjort som det er!Fantastisk!!!!!!!!!!!!!
  toveklem:)

  SvarSlett
 7. For et fantastisk bygning!!! Nei, sånt har ikke vi i byen. Det er helt sikkert. Klemz Grethe

  SvarSlett
 8. Fantastisk!
  Er dette et "glemt" stabbur fra 1813!?
  Dette må jo noen ta vare på!
  Har dere snakket med noe museum eller kommunen om det?
  Vanskelig å tyde initialene, men syns det kan leses som TNIN som kanskje har fått seg en liten knekk? Kanskje det kan være mulig å finne ut hvem som bodde der i sin tid og fikk laget seg et så staselig stabbur.
  Dette må ikke få lov til å stå og råtne vekk!
  Så flott at dere går på jakt og finner sånne bortgjemte skatter!

  SvarSlett
 9. Et bygg med fantastiske detaljer, men slikt burde ikke stå å forfalle!! He en fin dag.

  SvarSlett
 10. Så vakkert! Sjelden å se slike på sin opprinnelige plass. Mange blir vel flyttet til andre steder der mange kan nyte synet. Ønsker deg en god dag:)

  SvarSlett
 11. For en nydelig blogg du har, legger den til i min bloggliste på min blogg

  SvarSlett
 12. Så otroligt vackert så att man storknar! Här i norra delen av Sverige finns det också många övergivna, sorgsna, vackra gamla hus som ingen bryr sig om. Tråkigt att utvecklingen är sådan att allt fler flyttar till städerna...vi flyttade mot strömmen då vi fann vår drömgård här i Norrland...
  Vi måste komma på besök i Norge framöver, det verkar finnas mycket fint och intressant att se på!
  Lycka till i gårdsjakten, ser fram emot flera vackra husinlägg...

  SvarSlett
 13. Heldige dere som er unge... Bare å "gyve på" restaurering og kjøp av gård;-))
  Vakkre omgivelser!
  Har aldri feriert i Telemarkområdet, men det står øverst på lista en tur i områdene der!
  Ha en god dag!

  SvarSlett
 14. Hvis du går inn på Folketellinga for 1801 får du en del info om gården;-))
  Hvem som bodde der ol.

  SvarSlett
 15. Nydelig!
  Forfall har sin egne sjarme, og dette var jo virkelig sjarmerende.
  Det rare er jo at det har fått stå så helt, at ingen har vandalisert det.

  Hadde jo vært fint om det ble tatt vare på, men slikt koster, og så lenge ingen ser noen nytteverdi så.. (hva med å se på det som en litt stor skulptur!?)

  SvarSlett
 16. WOW, vilket hantverk, ja mästerverk kan man rent av säga! Något liknande finns inte i våra trakter, man blir ju riktigt sugen på att ta en trip till Norge och köra runt och titta på allt vackert ni har!

  SvarSlett
 17. Nydelig, vi delte linken videre på vår Facebookside. Og fin blogg, denne kommer vi til å titte innom igjen. Besøk oss også gjerne på Facebook, https://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Gj%C3%B8vik-Norway/B%C3%B8vertun/160098647380266?sk=info

  Mvh Tina på Bøvertun

  SvarSlett
 18. What what a fantastic wooden building! It's wonderful to see this in the country!

  SvarSlett
 19. Utrolig vakkert håndverk! Lykke til i jakten videre :)

  SvarSlett
 20. For et praktverk av et stabbur! Og så mye tid og penger og timesvis med møysommelig arbeid med treskjæring som må ha vært lagt ned for å lage noe så vakkert!

  Dette var noe annet enn husene på Maihaugen på Lillehammer, selv om de så absolutt også har sin sjarm. De er litt traustere husene fra Gudbrandsdalen. Har du forresten besøkt hussamlingen fra 1900-tallet der? Et hus for hvert tiår. Innredet som i 1910, 1920, 1930 osv. De husene tror jeg du ville like å gå rundt i :)

  Jeg er imponert over alle de fine stedene dere reiser til - og så utrolig koselig å ha en ektemann som deler interessen :) Håper dere en dag finner akkurat det stedet dere vil bo - det tror jeg nok helt sikkert skjer en dag. Den som leter skal finne :)

  Hilsen fra Moccamamma :)

  SvarSlett
 21. Så utrolig nydelig:) nesten som å gå på skattejakt å finne slike urørte skatter jo. Utrolig fin "hobby" dere har:) Jeg hadde drømt om å ta med meg utsmykning fra det stabburet hjem tror jeg;)

  Grattis med å ha kommet med i NIB galleriet, selvom du skulle vært blant finalistene da:)

  Klem Lise

  SvarSlett
 22. Så herlig!
  Tenk at det finnes slike mer eller mindre forlatte skatter rundt om.

  Ønsker deg en strålende uke
  HIlsen Ingvild

  SvarSlett
 23. Kjøp det!!! Da kommer det i gode hender. En slik skatt må ikke forfalle mer...
  Marit

  SvarSlett
 24. Utrolig vakker skatt!og kjempefine bilder.

  Tenker litt på de som eier slike steder, her er det også noen slike plasser i nærheten som ikke er bebodd men umulig å få kjøpt....

  Tar dere kontakt med eier når dere "inntar" gårdene? Har mange ganger hatt lyst til å gå inn på slike tun og ta bilder men har ikke turt siden det er privat eiendom....

  Det er et viktig fokus dere setter på denne problematikken med forfall. Både trist og inspirerende på samme tid å se. Lykke til med gårdsjakt, håper dere finner noe som er til salgs.

  Hilsen Gry K

  SvarSlett
 25. Trist at noen lar noe så vakkert forfalle,nydelige detaljer;)

  Gøy det her,jeg følger dere på jakten:)

  Ha en fin påske dere to:=)

  Klem Linda:)

  SvarSlett