fredag 8. juni 2012

STABBURS-INSPIRASJON

Stabbur på Eidsborg bygdemusesum
På vår reise rundt i Telemark finner vi masse inspirasjon til vårt eget prosjekt: den vesle gården vår i lia. På musèet på Eidsborg kunne vi titte inn i et gammelt stabbur. Det ble til stor inspirasjon for oss selv om bygningen var nokså forskjellig fra den vi har. Men vi har gått og tenkt litt på hva vi skal bruke vårt stabbur til. Hva er lurt nå i starten av prosessen der oppe?

Interiør fra stabburet på Eidsborg


Stabbur var jo opprinnelig laget for matlagring, men ofte ble de også brukt til soveplass og oppbevaring av tøy og tekstiler. Her oppe på loftet var det jo både tørt og musefritt. Det var så gøy å titte inn mellom sprinkelene i døren på dette stabburet. Her inne var det innredet med hyller, oppheng i taket og sengeplasser. Da Thomas og jeg dro fra musèet den dagen fikk vi veldig lyst å innrede stabburet vårt i nærmeste fremtid. Vi ønsker ikke å gjøre mye med det. Først og fremst vaske og skure gulver og vegger. Tette igjen der det er sprekker mellom tømmeret og så må vi fikse litt i taket. Ellers skal det se ut som det alltid har gjort, men vi skal kunne sove der. Og nå fikk vi altså så god inspirasjon til hvordan vi kan innrede. Det blir jo ikke på nøyaktig samme måte som dere ser på bildet her, men dette ga oss nye idèer. Og helt klart skal jeg snappe opp noen konkrete tips herfra også. Som for eksempel opphenget i taket. Jeg har til og med to slike bunader. En blåtøysbunad som jeg brukte da jeg var liten og en slik sort Vest-Telemark med broderier som er nokså slitt og ødelagt. Men da kan den jo henge under taket her da! Så må vi få tak i et par gamle senger med skinnfell i og noen filleryer på gulvene. 

Gården vår i lia
 Håper vi kan få til et koselig rom der oppe i andre etasje på stabburet! Der vi kan sove godt i bløte og fint oppredde gamle senger og våkne til en fantastisk usikt over vann og fjell. Og får vi gjester, kan vi tilby dem valget mellom campingvogn eller stabbur. Høres ikke det råflott ut da? Hihi. Jeg tror det kan bli skikkelig koselig og da får vi plutselig en "innredet hytte" der oppe med en gang. Så klarer vi kanskje prosessen med å vente tålmodig på at huset en gang skal bli ferdig. 

22 kommentarer:

 1. This little "cabane" is fantastic !
  Have a nice day !
  Céline, french watercolorist.

  SvarSlett
 2. Er selv på jakt etter stabbur-inspirasjon, så dette var en super artikkel for meg. Takk : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! En liten "artikkel" da, men kanskje stor nok til å inspirere? ;O)

   Slett
 3. Rundt oss her bruker noen stabburet til et slags museum, også i kombinasjon med gjesterom om sommeren. Vi hadde også gjort det hvis det fortsatt hadde stått et stabbur her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er velig glad for at stabburet fortsatt står på tunet vårt. Det er ingen selvfølge det. Og gjøre noe ut av det må vi jo ;O) men spørmålet er jo bare hvor stor inngripen vi skal gjøre i det. Vi starter i alle fall med å være veldig forsiktig!

   Slett
  2. Så liten inngripen som overhodet mulig ville jeg gjort.

   Slett
  3. Jeg er veldig enig med deg Åshild. Vi skal være forsiktige. Ikke godt å angre på noe siden.

   Slett
 4. Å så romantisk og nostalgisk;) Har sovet i stabbur selv, og det er bare som å være i en annen tid. Sjelefred:))

  LilleBessa
  http://lillebessas.blogspot.no/

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri sovet i et stabbur!!!! Så jeg gleder meg veldig. Jeg tenker meg at det vil bli friskt. Frisk luft vil garantert trenge igjennom hull vi ikke klarer å tette... så det må vi tåle. Vi får bruke det hovedsakelig i de varmeste månedene. Så får vi heller se med tiden....

   Slett
 5. Hei, Ja stabbur er et morsomt bygg med spennende historie for oss som er glad i å bake...sommerklem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Siv! Og vi har jo en første etasje også og der skal det ikke soves...! Det finnes muligheter. Jeg har i alle fall lyst å oppbevare noe mat der.

   Slett
 6. Vil heller ligge på stabbur enn i campingvogn viss eg hadde valget! Har ikkje prøvd noken av delane då, men stabbur virkar mykje meir spennande!
  God helg til deg:)

  SvarSlett
 7. while I do not know what to write .. hi :) long time no see, all right? I see the same style and a great desire

  SvarSlett
 8. Stabbur må man ha på småbruk! Og det er jo så mange flotte gamle stabbur. Kanskje vanskelig å få kjøpt, men går jo an å kopiere hvis man finner en dyktig tømrer. Jeg bruker stabburet som gjestehus, og i dag er faktisk en egen søt liten veranda ferdig bygget, men ikke ferdig malt. En skikkelig gjenbruksveranda - den gamle døra på brannstasjonen passet perfekt.
  Lykke til.

  SvarSlett
 9. Tusen takk for herlig inspirasjon!!
  Her på garden har vi bare brukt bura våre til oppbevaring, men jeg blir veldig fristet til å ta dem i bruk på andre måter når jeg ser slike bilder. Tankene blir liksom satt i sving med en gang ;-)... Så nå tror jeg at jeg må inn på buret og titte litt og drømme meg bort :-)...tusen takk!!

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 10. Hei!
  Dette så kjempe koselig ut:) har aldri ligget i et stabbur før, men vært inni mange og de er så utrolig koselige:)
  Som alltid er det en fryd å lese det du skriver
  Ha en strålende helg

  Klem Merete

  SvarSlett
 11. What a fun and romantic and unique place, Liv! I am so enjoying the posts about your beautiful farm! :)

  xoxo laurie

  SvarSlett
 12. Dina bilder inspirerar verkligen och ger även mig idéer om hur Odensvi kan fortsätta sin resa tillsammans med oss.Din blogg är en av fåjag hittat som innehåller så många genuina husbilder. Tack för det.

  SvarSlett
 13. Bildet fra stabburet på Eidsborg er bare helt fantastisk! Vi kjører forbi museet på vei opp til hytta, men jeg har ennå ikke vært innom der. Det må det bli en forandring på :)

  Belinda :)

  SvarSlett
 14. Heisann, der fant jeg nok et inspirerende innlegg på bloggen din, den er jo som et skattkammer. Jeg er ingen interiørfantast, ikke spesielt talentfull på det området, men jeg har nå et gammelt stabbur som jeg tenker jeg må bruke til noe mer enn utvendig pynt... Jeg fikk etpar ideer nå- må jo samle på sånne!

  SvarSlett