onsdag 11. september 2013

VINDSKI

Første gang vi kom til gården hadde ikke våningshuset ordentlig tak. Det stod faktisk pip åpent og noe av det første vi måtte gjøre var å legge midlertidige plater på før vinteren. De gamle vindskiene hang og slang og beskyttet i alle fall ikke for vær og vind. Derfor klarte også stormen Dagmar eller Emil å smyge de lange og frekke armene sine under og dro med seg mange av de store bølgeblekkplatene ned på bakken. Tykke planker brakk regelrett i to og snøen fikk dale stille inn i huset.... Vi fikk heldigvis dette raskt på plass igjen, men kun midlertidig, derfor var det viktig for oss å få lagt på et ordentlig tak i sommer slik at det lille huset kan stå støtt og tørt i all fremtid.

Det er her *vindskiene kommer inn.

*Vindski: Kantbord som avslutter og beskytter taktekkingen. De hindrer vind å smyge inn under selve taket og løfte det av. I gamle tider var de ofte dekorativt utformet.

Vi har hele tiden ønsket å bevare husets originalitet og utseende så mye som mulig, men da det kom til vindskiene ble vi litt i tvil. Var ikke de litt for "dollerosa"? Jeg tenkte umiddelbart at det hadde vært fint å forenkle dem, men da det virkelig kom til stykket og vi fikk tenkt oss om ble vi ikke i tvil. Det var jo slik huset så ut. Med bølgete utformede vindski. Det hang og slang et par gamle (og ødelagte) vindskibord på hver side av huset, så vi hadde en mal å gå etter. Det var i grunn bare å legge de ned på de nye materialene, tegne av og skjære ut. 

Materialene vi har brukt er så malmet og tettvokst furu som vi har kunnet få tak i. Ingen grønne impregnerte planker her altså. Vi har ønsket å gjøre det slik de gjorde før og slike materialer holder minst like lenge. Hvis ikke lenger... Treverket vil med tiden bli grått i skyggen og brunt/sort i sola om vi ikke velger å male. (Det vil tiden vise ;O)

Hver planke ble håndhøvlet før de ble satt opp på taket for å få den strukturen det var på de gamle plankene. Og det blir jo så fint syns jeg! Kantene blir "bløtere" og alle de "utstående hårene/flisene" på materialene blir borte og erstattet med fine og glatte overflater.

Vi har heller ikke brukt spikerpistol og på vindskiene er det slått inn bygnings-spiker. Det er jo tross alt dette som er pynten på taket!

Det ferdige resultat. 

Det er en lettelse og en fryd at vi rakk å få på taket på huset i sommer. Det er virkelig toppen av kransekaken. Selv om huset ellers ikke er ferdig, står det nå trygt og tett og det ser så fint ut syns vi med den gamle teglsteinen. Og vindskiene på gavleveggene er altså både til pynt og nytte. Vi valgte å tilpasse taket slik at vi ikke trengte mer enn to bord i høyden. Slik det hadde vært. Så har huset fått beholdt sitt opprinnelige utseende og stil. Det syns vi det fortjener...

14 kommentarer:

 1. Flott arbeid! Vi held også på med taket på vårt gamle hus, så det er ekstra spennande å følge med på dykkar prosjekt. Kjenner følelsen av kor godt det må vere å vite at taket er tett og i orden før vinteren. Her blir det etter all sansynlegheit ferdig i dag, puh! Vi skal ha torvtak, så sjølve torva kjem nok ikkje før til våren att, men at resten er på plass er ein fantastisk følelse. Ha ein fin dag!

  SvarSlett
 2. Det blir veldig fint! Imponert over all jobben dere gjør - og har gjort - med å få huset tilbake til original. Det kommer til å bli et staselig hus igjen!

  SvarSlett
 3. Your blog is wonderful! You are so happy to live in such a beautiful place, its a wonderland!

  SvarSlett
 4. Hei Liv,
  Har du sett dette? http://www.ta.no/boligmagasinet/article6852208.ece
  :)
  Synes dere er så flinke. Ble kjempefint med de nye vindskiene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet du - den så jeg i går. Og vi måtte så le. "Det er mer nærliggende å få gnagesår på nesa enn på bena"... Så bra sagt. Skjønner jo at den gamle plassen ligger bratt. Herlig!

   Utrolig plass da. Må jo være morsomt og interessant for noen dette!

   Slett
 5. så kjempeflott det ble :) bra at dere beholdt det slik det var, dette ble aldeles toppers :) syns dere er kjempeflinke. deilig å få taket på plass, da er en stor og viktig del tatt :)

  SvarSlett
 6. Blir bare så utrolig flott:)
  Ha en herlig kveld
  Klem Merete

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Huset deres blir så nydelig! Blir nesten litt misunnelig på at dere klarer å være så tro mot gammel byggeskikk. Vi har dessverre ikke mulighet til det samme, da tiden løper fra oss, for vi er avhengig av å komme i hus før kulda setter inn for fullt. Jeg håper likevel at også vårt hus vil bli oppfattet som genuint og ekte :-) (I kveld har jeg forresten malt taket i trappegangen med linoljemaling, så noe får vi også til på gamlemåten) Han en fin kveld!

  SvarSlett
 9. Så flinke dere er . Det er så moro når det kommer tilbake til det opprinnelige.

  SvarSlett
 10. Så moro å se! Ja, resultatet ble virkelig fint, og nå er jo taket trygt foran nesten høst- og vinter også!

  Med ønske om en fin dag, og en flott helg!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 11. Dere gjør en fantastisk jobb med å bevare og restaurere den gamle gården deres. Jeg blir så glad når jeg ser at noen bryr seg så mye som dere gjør :)
  Lykke til videre med arbeidet deres!
  Anette

  SvarSlett
 12. Så vakkert det blir og for et nydelig sted!!! Koser meg med å lese bloggen din! Takk for at du deler!!
  Wenche

  SvarSlett