søndag 5. januar 2014

delte følelser

Sånn. Da er det gjort. Jeg har kastet ut julen. 
Men med delte følelser...

Hvert år syns jeg det er vanskelig å kaste ut julen. Den har jo akkurat begynt! Samtidig er det godt å få ut det dryssende treet når nyttåret er feiret og hverdagene igjen innhenter oss. Men jeg syns det er litt synd. Man har ikke mer enn rukket å pynte huset og såvidt satt seg ned før juledagene er over. 

I år ga jeg meg litt for fort. Jeg innser det... Det burde jo bli 20. dag-jul før en pakker sammen. Eller i alle fall 13. dag-jul. I takt med tradisjonene. Men hvorfor er man på en måte forsynt rett etter nyttår? Jeg lurer på om det må være fordi vi har forskjøvet hele julefeiringen. Handelsstanden starter jo nesten på høstparten og i hele desember pynter og ordner vi til jul i de tusen hjem. Kanksje er det derfor? Starter vi for tidlig? Når romjulen er rundet er vi rett og slett forsynt?? Er vi det?

Om en skal kjempe i mot og holde på de gamle tradisjonene der julen begynte når treet ble pyntet lillejulaften, er jeg ikke sikker på. Det var mye forberedelser den gang også. Ølet skulle brygges, kakene skulle bakes og grisen skulle slaktes. Alt var ikke gjort de siste dagene i desember. De måtte starte tidlig. Men når juledagene endelig kom, rådet en hvile og ro de kanskje hadde sett frem til lenge.

Forskjellen er kanskje at i tidlige tider jobbet og forberedte folket seg, vi har så mye større muligheter til å nyte hele veien. Jeg vet ikke jeg... Jeg har i alle fall delte følelser med å pakke ned julen.

Så jeg har funnet en måte å kompansere på:
Jeg lar rødfargen og naturpynten henge igjen. Jeg "fader" julen ut.

I sofaen ligger fortsatt "juleputene" og på peisen ligger girlanderen i furu enda en stund.

Stuegranen skal få beholde sin vinterpynt i form av hvite filtede hjerter. Papirposen rundt potten tar jeg heller ikke bort enda. Linduken med den vevde røde stripen passer godt til tapeten i stuen og får derfor bli med på moroa en stund til den også.

Etter nok en gang å ha sett filmen der vi følger "barna i Bakkebygrenda" gjennom et helt år, har jeg fått masse interiør-inspirasjon. Blant annet å ha to duker oppå hverandre. Den underste fra 50-tallet er så klart rød.

Perlestjerna får også henge den er så fin kontrast til det brune skapet. Jeg har bare tatt av det som mest minnet om jul. Nå er det bare litt naturlig vinterpynt igjen. Og de levende lysene så klart. De skal få skinne og skape hygge en laaaang stund fremover.

Ja slik takler jeg å hive ut julen. Foreløpig i alle fall. Nå har jeg jo i alle fall et år til å finne ut av hva slags tradisjon vi skal ha her i huset i fremtiden. 

17 kommentarer:

 1. Jeg hører til "den gamle sorten" som ikke pynter noe særlig til jul før den siste uka før jul, juletreet pyntes lille julaften og kastes ikke ut igjen før 20.dag jul. :-)
  Godt nytt år forresten!! :-)

  SvarSlett
 2. Så fine bilder og fine tanker Liv <3
  Jeg har begynt å tenke mer på dette etter vi fikk barn,
  for da ville jeg ta med meg de beste barndomsminnene,
  men samtidig skape våre egne tradisjoner.
  Og jeg pynter til jul mye tidligere enn mamma gjorde!
  Jeg syns selve julaften og de dagene før bare er stress,
  mens jeg prøver å være ute i god tid og nyte den fine adventstida.
  Med pakkekalender til barna, og gløggkos og baking på kveldene.
  Det er så mye koselig som skjer hele desember igjennom
  og når vi har feiret nyttår så er jeg litt lei... og vil lissom starte januar uten jul..
  Liker å starte på nytt...
  men d ble veldig mørkt og tomt her....så litt vinterpynt får fortsatt stå som kongler,
  litt granbar og masse levende lys <3

  Ønsker deg en fin ny uke:)

  SvarSlett
 3. Så lekkert du har det!! Nyydelige bilder!
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 4. Som jeg skulle sagt det selv. Har bare ikke funnet riktig uttrykk. "Fade" julen ut! Her "fades" jule både inn og ut. Jeg pynter til jul så lenge det er jul, om du skjønner. Pusset to messingstaker i romjulen fordi jeg plutselig ønsket å ta dem fram fra et skap for eksempel. Idag forsvinner de små juletrærne, adentstaken og noen løpere. Ganske snart nissene og kjøkkengardinene. Her er det mye rødt. Juletreet er det siste, nei, stabelen med julebøker og juleblader er det siste, eller...

  SvarSlett
 5. Jag tror att vi faktiskt påverkar varandra. När en bloggare skriver om att de slängt ut julen, så tar vi andra lätt efter. Och så längtar man så innerligt efter vår så att när det blir ett nytt år så känns våren närmare. Speciellt när det är en sådan snöfri och mörk vinter som i år.
  Ha en fin kväll!
  Kram!

  SvarSlett
 6. Synes det ble fint jeg . Kan ikke ta alt på en gang, er perfekt å fade julen ut :)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Godt nytt år i heimen!

  Her hjå meg er det Advent med lilla detaljar i Adventstida.
  fyrst på Veslejulaftan vert treet pynta og alt vert litt meir JUL.
  I morgon er det 13.dag Jul og då vert det meste pakka ned.

  Kos deg masse med den vesle, tida går SÅ fort!!

  klem

  SvarSlett
 8. Hei! Er så enig med deg! Jeg og synes det er så trist å høre om de som ikke får ' kastet ' ut julen fort nok.. Faktisk noen som gjør det før! nyttår.. Jeg synes det er like vemodig hver gang, og føler at jeg nettopp har pyntet til jul. Riktig godt nyttår til deg! Hilsen Fru juleglad:)

  SvarSlett
 9. Jula får bli en stund til hos meg.

  SvarSlett
 10. Inspirert, jeg og! Takk for tips om Bakkebygrenda!

  SvarSlett
 11. Julepynter ikke huset før en til to dager før jul med vilje. Synes det er litt masete og mye som skal ordnes rett før jul. Etter jul når "alt maset" er over kan jeg kose meg med pynten i fred og ro. Har ikke rukket og bli lei julepynten heller. Men 13. dag jul da rydder jeg jula ut.
  Hilsen Inger Karloline

  SvarSlett
 12. Hi hi - jeg også elsker de filmene og ser masse på interiøret og klærne til barna :)
  Tror vi/handelsstanden starter alt for tidlig så vi blir mette nesten før jula har startet.

  Ønsker deg en fin uke og et riktig Godt Nyttår

  Klem Monica

  SvarSlett
 13. Hei, julepynt eller ikke - hærlig stemning i stua di, de stolene innbyr til laaange kaffe- og pratestunder :-)

  Hilsen Jorunn, Nord Trøndelag

  SvarSlett
 14. Det ser ut som om de fleste som har kommentert over her at de drøyer med å pynte til jul. Her på gården skiller jeg helt tydelig mellom juleforberedelser og julen. Jeg starter juleforberedelsene midt i november med baking og matlaging. Det er ikke så mye slakting og lysstøping lengre, men jeg har ikke problem med å fylle kveldene/helgene. Adventstiden er lilla her, og selv om jeg ikke går på noen julebord før jul har vi masse gjester innom gården før jul. Noen for å bake, andre for å lage sylte og noen er bare gjester til et hyggelig måltid helt fri for julemat. Huset her er så stort at jeg trenger minst 2 hele dager på pyntingen og starter nok ca den 20.12.. Da har jeg fått vasket vekk melstøv og fettlag på kjøkkenet. Juletreet pyntes om kvelden lillejulaften. Selv om vi selvsagt smaker litt på baksten, så spares kaker og mat til julen.

  Jeg tror/er helt sikker på at mange påvirkes av julepyntingen i butikker og mye av hverandre nå som alt kommuniseres så fort. Men jeg kommer til å fortsette slik jeg alltid har gjort det.

  SvarSlett
 15. Jeg elsker julen, og ville ønske den varede meget længere. Jeg syntes det er så trist når alt den fine pynt skal pakkes væk. Så jeg plejer også at pakke lidt væk ad gangen, så det ikke føles helt så tomt på en gang :)

  Kram Stine

  SvarSlett
 16. We have just taken the Christmas decorations out of the house, but now have some winter decorations - pictures, candles with snowflakes, and more. That way I feel like I can hold on to the holidays a little longer. I love the photos you posted. Very calm and peaceful way to start the new year.

  Linda xx

  SvarSlett
 17. Jeg ryddet bort jula første helgen etter nyttår. Jul og julepynt er for meg masse kos og lange late dager. Når hverdagen da kommer, har jeg ikke tid til å nyte den fine julepynten. Synes det er lettere å starte januar med blanke ark :) Er huset fortsatt julepyntet frister mye heller en film under teppet i sofaen, enn det å faktisk komme seg på trening. Da pynter jeg heller tidligere, begynner til første søndag i advent. Da er det så mye kos fremover, og jeg nyter for eksempel å pakke inn julegavene i ett julepyntet hjem :) Allikevel kommer ikke selve juletreet inn før lille julaften. Dog ikke så sent på kvelden som det gjorde hjemme hos mamma og pappa. Tradisjoner er flott, men synes det er greit å tilpasse dem slik at de blir mine egne :)
  Ha en fin dag! :)
  Hilsen Nina

  SvarSlett