fredag 14. februar 2014

planer med kjøkkenbordet

Jeg har noen planer med bordet på kjøkkenet vårt.
 Det gule jeg har arvet av Bestemor. 

Det har nemlig alltid vært et bakebord. Bestemor bakte verdens beste kling (lefser) på det. Det stod oppe i eldhuset. Like under vinduet slik at hun kunne se ut på kuene når de gresset der nede på jordet. Så fikk hun også godt arbeidslys og jeg tipper at det skapte hygge i huset og rundt arbeidet. Det er i alle fall slik jeg liker å tro det. At hun koste seg der ved det gule bakstebordet. 

Og nå har jeg altså noen planer...

Jeg vil nemlig også bruke det som bakstebord. Jeg har ikke med det første tenkt å sette i gang med kling. (Selv om jeg etterhvert har lyst å ta over den tradisjonen som nå har gått til Mamma. En dag bør jeg også lære å lage "verdens beste kling".) Men til saken: Bordet. Jeg vil bruke det til generell baking. Bordplaten blir en tilleggsplass til de andre kjøkkenbenkene. Så rommer det litt mer her inne. Men høyden blir da naturlig litt lav, så planen er å finne noen hjul å sette på. Så kan jeg dra bordet ut i kjøkkenet når jeg eller vi skal bake og trille det inn igjen og sette stolene inntil når vi vil bruke det som vanlig spisebord. Hjulene må være akkurat så store at vi fortsatt kan sitte godt ved bordet. Det er i utgangspunktet litt lavt, så jeg tror det vil gå fint!

I den anleding har jeg spandert å sette inn tre "kroker" til litt oppheng. Man må jo ha utstyret i nærheten når man skal bake. Så her henger kjøkkenhåndklær som kan legges over en bakebolle til heving og litt annet småtteri på de gamle og vridde spikerne. Bordplaten har vi faktisk lenge vurdert å bytte... Litt trist, for den er av "godt levet" tre. Men det er så store sprekker i mellom plankene at smulene faller ned i skuffene under... Bestemor hadde alltid en voksduk på bordet. Jeg kunne jo også vurdere det.

Jeg skal vise dere når jeg har funnet de rette hjulene!

17 kommentarer:

 1. Lekkert bord! Kan du ikke legge en tilpasset glassplate opp på da? Da sees jo den lekre , velbrukte bordplaten.
  Vår fetter gjorde det med en gammel og slitt skipskiste...ble et lekkert stuebord!!
  Lykke til!

  SvarSlett
 2. Voksduk er tingen - hadde det hjemme og jeg har også hatt diverse utgaver opp gjennom årene. De beskytter jo bordplatene. Bruker det på noen bord ute om sommeren...
  Finnes i mange fine utgaver nå, men og nostalgiske... med blomster ;-))
  Her skinner solen og det er grønne plener.
  Ha en fin dag, Liv
  klem TOVE

  SvarSlett
 3. Hei. Trist å skulle bytte en så fin bordplate. Kunne du ikke overtale den hendige mannen til å felle inn smale tre-stykker og høvle ned så det flukter med bordplata? Slik man gjør med gamle dører som har sprukne fyllinger? Ikke så god forklaring, men håper du forstår :) Det er jo ikke så lett å finne nytt treverk med samme kvalitet heller.

  SvarSlett
 4. Det är just därför som jag älskar gamla möbler så himla mycket! Det finns en historia bakom, den du berättar om din bestemor är fantastisk charmig!

  Ha en fin fredag!

  Kram Johanna

  SvarSlett
 5. Så spennende! Gleder meg til fortsettelsen :)

  Hilsen Christiane

  SvarSlett
 6. Eneste aberet jeg ser, er at hjul vil gjøre bordet ustabilt, slik at det vil trille når du f eks elter og rører litt hardt... Eller har du tenkt låsbare hjul?
  Mvh Riddersporen.

  SvarSlett
 7. Det er smart å ha en ekstrabenk å bruke ved behov - kanskje også bredere enn den vanlige benken på 60 cm. Jeg tror nok at du får en utfordring med høyden. Et vanlig spisebord er ca 74-75 cm høyt, mens en arbeidsbenk bør være 90. Akkurat hjulene er jeg ikke bekymret for. Hjul med lås står helt fast.

  SvarSlett
 8. Tenk deg om, og prøv bordet før du setter på hjul. Personlig synes jeg det er mye bedre med litt lavt bakebord, både til elting og kjevling. Står jeg ved kjøkkenbenken blir det litt høyere og skuldrene heises, noe som blir slitsomt i lengden. Eller ser jeg det er mange fine alternativ til å bytte ut den fine bordplaten i de andre kommentarene. Lykke til!

  SvarSlett
 9. Så skjønt det var, Liv! Ha en riktig god helg!

  SvarSlett
 10. Love the old table. Perfect for your life style.
  Linda

  SvarSlett
 11. Hei Liv!
  Herlig bord, og herlig historie! Jeg kan se for meg bestemoren din ved bakebordet, og jeg synes absolutt du skal forsøke å ta det i bruk til det! Jeg tror jeg ville valgt voksduk, og la bordet være slik det alltid har vært! Voksduk var jo veldig vanlig før, og jeg kan se det for meg i min mormors kjøkken, og endog kjenne lukten av det!

  Ønske dere en flott vinterhelg!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 12. Jeg har et lignende bord selv, som står på kjøkkenet. Men det er blitt et avlastningsbord.
  Jeg synes du burde prøve å få tak i en marmorplate på. Det er det aller beste å bake på faktisk.
  Lykke til.
  Og ha en riktig god helg i ruskeværet.

  SvarSlett
 13. Oh what a cute little table! I really like the simple nail hooks too, should think of somewhere to hang several things in our house too.

  SvarSlett
 14. Vi lånte en periode bordet etter min mormor. I det bordet var det en kvist som var blitt plukket ut av mammas mer rampete fetter 50 år før vi lånte det. En av gutta våre var rundt ett år og spiste leverposteiskive kuttet i små biter. Fortsatt er det hyggelig å tenke på og fortelle om hvordan de små guttefingrene elsket å putte en leverposteibit oppi det hullet og riktig dytte den på plass.
  Min konklusjion er: Behold bordet som det er og legg heller på en voksduk når du skal bake.

  SvarSlett
 15. For et nydelig bord :-) jeg ville lagt voksduk på, kjøpte nettopp en fra Greengate til mitt gamle kjøkkenbord, de har mange fine nostalgiske mønster og farger :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bestilte du den på nett da? Eller mener du duker som finnes i butikker som selger merket? Jeg syns det er så vanskelig å finne skikkelig fine voksduker... Men Greengate har jo mye fint de.

   Slett
  2. Glemte helt å svare her ;-) bestilte fra Møllegården i Danmark :-) bra priser og stort utvalg :-)

   Slett