fredag 7. mars 2014

hørt om marsavtalen?

Ikke? Hørt om marsavtalen?

Det er kanskje ikke så rart. Det er nemlig noe jeg har funnet på. En avtale med "me and myself". Jeg skal forklare:

Det er så fullt i dette huset. Altså vårt hus. Vi har så mange ting. Jeg skjønner ikke engang hvor de kommer fra. Vi rydder og kaster stadig. Sender sekker med klær av gårde og kasser med ting til bruktbutikker. Enda så er det for mye i kroker og skap. Etter denne siste oppussingen som vi nå holder på med, er målet at alt skal ha sin faste plass i huset. Og for å nå det målet må enda mer ut og enda mindre inn! Og det er her den lure marsavtalen min åpenbarer seg. Jeg har bestemt meg for å begynne og trene litt. På å ikke kjøpe ting vi strengt tatt ikke trenger. Bare en måned sier du? Folk gjør jo sånt over et helt år. Næh - det vil jeg ikke nå. Jeg må sette meg realistiske mål. En måned - det klarer jeg helt fint og får jeg lyst å fortsette gjør jeg det. Det artige med det hele er at jeg lærer meg å tenke to ganger før jeg kjøper noe. Her om dagen for eksempel. Jeg gikk til byen. Ikke for å gjøre noe spesielt, men for å få en god og lang trilletur (barnevogn). Tanken slo meg fort: "Kanskje jeg skal kjøpe med meg en pakke te?" Noe så lite og ubesværlig. Koster ikke all verdens heller, men jeg har jo "tusen pakker te" her hjemme. Hva med å få drukket opp det meste av dem først? Og når fristelser om tilbud på sengetøy dukker opp, er marsavtalen hjelp til selvhjelp. Jeg trenger jo ikke akkurat et sett til..... Som dere ser... Så det handler kanskje ikke først og fremst om penger dette, men det er så fort å kjøpe ting man ikke trenger. Ofte har jeg kommet hjem med nye klær. Jeg legger dem fra meg i posen og etter noen timer husker jeg ikke engang hva jeg har kjøpt! Det er for galt. Enda jeg føler meg ikke som den største impulskjøperen, men kanskje er jeg ikke den minste heller... 

Derfor har jeg inngått en marsavtale med meg selv. Ingeting nytt inn denne måneden utenom mat (og om Lille skulle trenge noe.) Så ser du meg i butikken med et eller annet i hendene på vei til kassen så skal du få lov å spørre meg hva jeg driver med! Hihii. 

27 kommentarer:

 1. Hej, detta har jag också gjort. Vi håller på och renoverar ett gammalt hus samtidigt som vi bor där, precis som ni gör :) När vi flyttade in bestämde vi att vi inte köper något "gammalt nytt" till huset före vi har renoverat färdigt och har kunnat packa upp alla saker vi fortfarande har i flyttlådor. Jag har ju glömt vad jag har i lådorna! När jag kan packa upp allt är det tänkt att jag sorterar bort det som känns fel och inte passar in i huset. Då först kan jag fylla på med saker som behövs. h. Ann-Louise

  SvarSlett
 2. Sånn driver jeg på også :-) Syns det var lurt å ha avtale med seg selv om bare en mnd jeg - husk, den kan fort blir til både to og tre ;-) Alldeles nydelig med alt sengetøyet i skapet! Vet du er hekta på sengetøy altså, men rekker du å bruke alt?

  God helg - klem Siv

  SvarSlett
 3. Jeg har shoppestopp i seks måneder...men planlegger noen fine gaver til meg selv i april når jeg har bursdag...men bare så enig i at det blir for mye ting- overalt...vi har en hel kjellerstue som er fylt med alt mulig rart. Nå planlegger vi at eldstemann skal feire bursdagen sin der nå i mars- og da må det nesten et mirakel til kjenner jeg...ellers så var det en lettelse å se at min samling av sengetøy er langt mindre enn din;) Men har sengetøy så det rekker for flere år her også;)

  SvarSlett
 4. An excellent idea!!! Maybe I'll try it :-)

  SvarSlett
 5. Jag har köpstopp på kläder inom hela Sverige i år,för jag har så mycket kläder, men när jag åker till Danmark kanske jag vill köpa nåt kul ;) Jag har testat köpstopp då och då, jag har så mycket saker så jag kan sälja, men de flesta sakerna tycker jag om, och det är ju kul med lite nytt ....
  Det är konstigt ändå , för alla småsaker jag köpt kunde jag ha gjort en resa, jag stod och tittade idag, den kostade 10 kr, den 20, osv, och när man räknar ihop allt blir det ju jättemycket på några år.

  SvarSlett
 6. Jeg ser at bokskapet vårt som nå er dekketøyskap egentlig bør bli et lintøyskap. Og at det bør hvitmales. men hvor skal jeg da sette dekketøyet.....

  SvarSlett
 7. Noen hver av oss kunne trenge noen slike avtaler...;) Men nå holder vi på med å pusse opp kjøkken, og veldig på landet som vi bor er jeg glad for "det lille lageret" av kjekt-å-ha-ting vi har, det er jammen et pes å måtte inn til byer og tettsteder for å kjøpe avtrekksvifte eller nye lamper eller malepensler og jeg vet ikke hva!!! Når vi har kommet så langt at kjøkkenet skal bli trivelig igjen, da regner jeg med at bruktlagrene mine kommer til sin rett også hehe...;) Så ja takk begge deler sier nå jeg:))) Klem

  SvarSlett
 8. Sooooooo beatiful <3 I just love your Blog !!!

  Wishes frpm Finland,Kirsi

  SvarSlett
 9. Vi er nok flere som kunne trengt en slik avtale (for her er det fylt opp i hver eneste krok ) - en slik avtale ville jeg glatt klart å utføre i januar og februar...men mars....hmmm....den er litt verre. Det er da alle nyheter kommer i butikkene jo.
  Da skal man ha bestemt seg - når det ene etter det andre dukker opp :-)
  Da er du jammen flink Liv - hvis du klarer det :-)
  Jeg har allerede gjort mange gode kjøp i mars som jeg gleder meg til å vise frem snart :-)
  Det er et av lyspunktene nå mens man venter på våren som snart er her :-)

  SvarSlett
 10. Hi Liv,
  Wow! You have a beautiful assortment of linens. We have collected too many things over the years, but have given away many things when we downsized. We still have too much, but I rotate things through the house to change the decor. For us, it is dishes, as we inherited quite a few things. We use all of them regularly - love to set a pretty table with different dishes for each meal when we have guests. It is good to sort through things and give away something before buying more.
  Have a wonderful weekend,
  Linda xx

  SvarSlett
 11. Bra!! Jag har inget direkt köpstopp utan har bestämt mig för att minska köpen generellt och det har gått jättebra. Bästa tipset är att man hänger/lägger tillbaka det man vill köpa och tänker lite, då brukar jag komma fram till att jag inte behöver det. Sen blir glädjen större när man äntligen unnar sig något.

  SvarSlett
 12. Nei men Liv da... Et sett sengetøy til det trenger man ALLTID! Sånn er det med den saken :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha ja! Jeg vet.... Det er jo så vanskelig å styre seg når det kommer til sengetøy. Og det er enda finere sammen med hverandre også vet du. Fine stoffer, mønstre og farger som matcher.... Håpløst vanskelig å la være...

   Slett
 13. Jeg er bare sååå sjalu på det lintøyskapet ditt. Jeg har dessverre ikke plass til tilsvarende skap her hjemme, så jeg drømmer og drømmer. Vurderer noen mindre skap, men - hvor dypt bør et sånt skap være for at det skal være optimalt for sengetøy mener du? Ser nå på ett med hylledybde 35 cm men er redd for at det blir for smal hyller rett og slett?

  Jeg har kjøpestopp på strikkegarn om dagen, jeg da. Skal rett og slett strikke meg gjennom eksisterende lager før jeg kjøper mer. Deilig og vanskelig på en gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal prøve å få sjekket dette og laget et innlegg om det.
   Jeg må le vet du. Jeg lager et innlegg om "kjøpestopp" og så får skapet og alt sengetøyet mer oppmerksomhet nesten. Haha. Jeg må le. Jeg skjønner det godt. Jeg elsker sengetøy som jeg elsket glansbilder og servitetter da jeg var liten. Jeg måå jo samle på det. Men nå har jeg altså nok. I alle fall for en stund.... hihih

   Slett
 14. Hi again, Liv,
  I have a decorating question. I have a sheepskin that is draped over the back of a chair in our living room. Do you leave sheepskins out all year long, or would you put it away as spring and summer approach?
  Linda xx

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Linda!

   First of all I love sheepskin. It`s so nice to decorate with outside. On a bench or a chair. But the skin is not for only decoration of course. I also use raindeerskin a lot. We sit on it while we are in the woods for example. Or grilling outside the house or on the farm.

   I use the skin all year around, but I take it inside at night. I had a big raindeerskin wich was laying outside in a winter. Beacause of the melting and then snow and then again melting... the skin was destroyed.... So I would take it inside the house every evening if I were you ;O)

   Slett
  2. Thanks, Liv, for your ideas on this. I have wanted a reindeer hide since I saw them in Norway last year, but my husband has "a fit" at that idea. I may just get one anyway! ;-)
   Linda

   Slett
 15. En genial tanke, den tror jeg sannelig jeg skal adopterer.
  Det er nok mange av oss som trenger å trenge å tenke oss om en gang til før vi tar med oss enda mere nytt hjem!
  Flott tiltak, og lykke til!!
  Titti-klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns det har vært veldig godt for meg i alle fall.
   Impulsiv som jeg er , trenger å tenke meg om to ganger.

   Slett
  2. Som sagt så gjort - ideen din er adoptert, og jeg har linket til innlegget ditt.
   http://tantetitti.blogspot.no/2014/03/min-fastetid.html

   Slett
 16. Himmel så mye (!) og lekkert sengetøy du har, hahaha, har aldri sett maken!
  Har aldri kommet på at det er noe man kan få dilla på.
  Smart med shoppestopp, har praktisert det en stund, eller, kjøper brukt da, syns det er stas og helst ikke made in china varer ;)

  SvarSlett
 17. For et nydelig skap med så mye koselig innhold. Lykke til med avtalen din. Det kunne jeg også trengt! Men det går ikke denne måneden... Kanskje neste? Hihi:)
  Koselig bilde.
  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 18. Sanne ord.. Jeg har for lenge siden sluttet å planlegge middag for så å gå ut å handle. Nå ser jeg hva jeg kan bruke av det jeg har og planlegger ut i fra det. Som du sier skapene og fryseboksen er jo full...jeg irriterer meg over klær av dårlig kvalitet som blir stygge etter et par vask...men synes det er vanskelig å finne ut hva som virkelig er kvalitet,, har ikke alltid noe med prisen å gjøre... Synes tiltaket ditt er en god trendsetter....

  SvarSlett
 19. Sengetøy, mye flott i skapet ditt. Jeg fant ut for noen år siden at jeg kun trengte et skift til hver av sengene...jeg har nemlig ikke et helt skap til rådighet...jeg har aldri gått "tom"...vi omgir oss nok av mye mer enn vi faktisk trenger...

  SvarSlett
 20. Så smart! Har tenkt tanken mange ganger... Må få høre hvordan det går da! :) Så gøy å være innom bloggen dine og lese - og se de nydelige bildene fra paradiset deres. Det kommer til å bli helt konge!! Det lintøyskapet ditt - på bildet her..er det lov å spørre hvor det er kjøpt,og hva det heter?? Skulle absolutt hatt et sånt :) Lykke til med marsavtalen :) Klem fra meg :)

  SvarSlett