søndag 4. oktober 2015

naturkrans trinn for trinn

Hvordan lager man egentlig en fyldig og fin krans av naturmaterialer? 
Hva trenger man av utstyr? 
Er det noen triks for å få den nogenlunde jevn og fin?

Her får du tipsene - trinn for trinn:

1: Du trenger avis, hyssing (eller blomstertråd i stål) og saks. Hvorfor har hun ikke stylet dette bildet litt mer, tenker kanskje du? Kunne hun ikke vist en litt lekker saks i det minste? Nope! Det er nettopp slik det skal være. Man skal kunne være impulsiv, og ta med seg det man har av tilgjengelig utstyr. 

2: Avisen trenger ikke være så tykk. Lokalaviser er helt topp! ;O) Eller løser du det med å ta ut sporstdelen eller lignende. Brett avisen på tvers. Da blir ringen du skal bygge kransen på størst mulig. 

3: Snurr hyssingen rundt og rundt avisringen. Fest godt der endene møtes. "Lås" gjerne ved å brette en liten avisflik tilbake og snurr enda mer hyssing rundt. Knyt. 

4: Plukk deg en liten "bukett" med lyng. Fest den med hyssing. Her vil ståltråd være bedre å jobbe med. Den holder seg der du fester den. Hyssingen må du holde i, slik at den ikke løsner igjen. Men det går! Og det er ofte hyssing vi har liggende i en skuff hjemme eller på hytta. 

5: Legg enda en "bukett" med lyng over den du allerede har festet slik at stilkene i den første blir borte. Pass på at alt går i samme retning. Slik blir den jevn og fin, og vil ikke sprike i alle retninger. Som du ser av bildet, legger jeg lyngen sideveis på avisringen. 

6: Hvor mye lyng trenger jeg til en stor og frodig krans? Det er vanskelig å beregne. Jeg har plukket med meg noen kurver med naturmaterialer noen ganger, men ender som regel opp med å mangle litt, og må traske bort i lia igjen. Det beste, og det mest sunne alternativet, er jo å finne seg en plass i skogen eller på tunet der lyngen står tett like ved. Så sitter du bare og plukker det du trenger, og puster inn den friske luften samtidig. Kan hende får du røde roser i kinna med på kjøpet!

7: Pass på å spre den vesle lyngbuketten slik at du dekker hele avisringen. Her er det fort å synde. Jeg blir litt ivrig noen ganger, og ser ikke at det er glissent mellom lyngen før jeg snører til den siste buketten. Da er det kjedelig å ta alt opp igjen. Så sjekke underveis at avisen blir borte bukett for bukett. 

8: Når du så har kommet helt rundt, er det på tide å feste den siste lyngbuketten, og gjøre stilkene i den usynlig. Løft opp den første buketten du festet til avisringen, og snør til. Legg så lyngen tilbake, og vips har du laget deg en skikkelig koselig krans! På baksiden av kransen er det nå mange tråder. Knyt fast en liten løkke, så har du et godt oppheng også.

9: Så er det bare å trippe glad og fornøyd til stedet du vil at din fine krans skal trone. Er du heldig henger det en spiker der fra før. Ellers må du jo til med hammer... Men det går det også. Slikt bruker man jo også å ha tilgjengelig. 

Prinsippet med å lage en jevn og frodig krans kan så klart brukes på mange typer naturmaterialer. Ikke er det vanskelig, det er helt gratis, og jammen får du klarnet tankene mens du sitter der og jobber også!

Lykke til!

6 kommentarer:

 1. Knallfin! Og takk for bilderekke, det gjorde det enkelt! Jeg jukser av og til med en innerkrans jeg har kjøpt på hagesenter, og stikker inn sesongvariasjoner der.

  SvarSlett
 2. Takk for tips!
  Dette skal prøves :)

  Tidligere i dag laget jeg hjerter av lyng og ståltråd.
  Koselig syssel når høsten har gjort sitt inntog.

  SvarSlett
 3. Great idea to use newspaper, never seen this before, I just have to try it!

  SvarSlett
 4. Beautiful wreath. You are very talented!

  Linda

  SvarSlett
 5. Nydelig! Elsker bruk av naturmatriale! Dette skal prøves snarest!!!

  SvarSlett