fredag 17. september 2010

DETTE GJORDE JEG MED SKAPET - før og etter bilder -

Jeg skulle vise dere et skap. Det er nytt. For oss. Men langt i fra nytt i historien... 


Det så slettes ikke så bra ut da jeg fant det i en bruktbutikk (der inntekten gikk til en god sak), men det var ådret* og hjertet mitt pumpet litt raskere. Det er ikke ofte jeg har sett slike skap bevart. De er som oftest lutet på 90-tallet eller malt hvite på 2000-tallet (sorry jenter...!) Men dette var originalt. Og norskt!

*Ådring: Det var vanlig spesielt på 1800-tallet da treverk som mahogny for eksempel, var dyre treslag. Man valgte da å kjøpe et billigere materiale (eks. furu) og heller imitere det eksklusive treverket ved å male på møbelet.

Jeg satte i gang "renselsesprosessen". Det var uhyre skittent og jeg vasket godt med grønnsåpe og salmiakk (forsiktig!). Ådringen hadde blitt blass og jeg dynket rett og slett en klut med olivenolje for å friske opp malingen. Jeg regnet med at det ikke ville gjøre skade, siden skapet er malt med oljemaling i utgangspunktet. (Og nå håper jeg ikke at noen eksperter leser dette og river seg i håret. Er dette til skade, må dere gjerne si fra!) Men jeg tror ikke det. Litt olivenolje kan nok ikke gjøre skade. Jeg tror rett og slett det var lurt. Malingen/ådringen fikk tilbake sin glans og dybde!

NB!*Redigert til innlegg: JEG FÅR KOMMENTARER NÅ DER NOEN VIL ANBEFALE Å BRUKE EN MØBELOLJE ISTEDET ,FORDI OLIVENOLJE KAN HARSKNE. SÅ DET ER NOK ET LURT RÅD Å FØLGE FOR DERE ANDRE! JEG SKAL FØLGE MED PÅ MITT OM JEG MÅ VASKE AV OG GJØRE DET OM IGJEN MED RIKTIG OLJE! ;o) Tusen takk til deres gode råd!

 Innsiden ble lysegrønn ;O). Fordi det var vanlig å male skap inni eller bruke hyllepapir og fordi jeg følte at det var mer renslig når skapet kanskje har stått i en mørk kjeller og støvet ned. Selv om jeg vasket det godt, var det deilig med noen strøk maling. Og kontrasten til det brune og gamle... nydelig! Syns jeg da ;O)


Så ble skapet altså skapet ønsket velkommen her i vår stue. Her i vårt hjem. Jeg skal faktisk være ærlig å si at jeg er veldig glad for at vi kom over nettopp dette skapet. Det ådrede skapet. For det skapte en god og lun og norsk atmosfære her inne i sveitserhuset vårt! (Og takk til dem som IKKE har malt eller lutet dette! ;O) 

Jeg vet ikke hva dere syns? Jeg liker godt hvite møbler jeg, men jeg setter som sagt veldig pris på at ikke all historie blir visket ut i hvitmalingen heller... Jeg er så glad i at noe er blitt bevart som det en gang var tenkt å være. Dette er nesten blitt en hjertesak for meg dette.... hihi... Å få det originale gamle og norske inn i interiøret igjen. Det er jo så vakkert til det lyse vi ellers liker! Er dere enige med meg tro...? Hm...

English:  I have fixed the cabinet now! I bought it on a secondhand store and it was pretty shabby. I greased it in with olive oil and the lovely painting got much more clearer again! We call this painting technique *ådring. In the 1800 century there was to expencive for many people to for example by mahogany, so they painted an imitation istead! I`m so happy that I found this cabinet so original. I have often seen them painted white. And I like white funitures, but I really like when I find a bit of the norwegian history saved in a lovely funiture like this! So I`m sorry, I don`t wanna step on any bodys feet. But I`m glad that this wasn`t painted white.48 kommentarer:

 1. Dette var morsomt å se, Liv !

  Passet perfekt mellom vinduene i stuen din. Det ble virkelig ett "smykke" etter at du ga det en liten "make-over" - olivenolje kan neppe skade, jeg bor mye i Italia, og der brukes det til alt mulig fra i mat, på mat, til hårkur, smøre tørre føtter, så litt treverk har neppe vondt av det heller.

  Jeg syns det er lekkert med kombinasjonen gamle bymøbler i brunt gjerne mahogny, også blande inn enkelte hvite møbler, eks. en hvit godstol, hvit enkel bokhylle, hvit teppe osv.

  Spennende å se hva neste prosjektet er ;)

  Go girl !

  Hilsen Helen

  SvarSlett
 2. Åh for eit NYDELEG skap♥
  Eg hadde nok malt det kvitt må eg innrømme..☺
  Men hos deg vart det verkeleg heilt perfekt akkurat slik som det er!!
  Er også glad for dei møblane som blir bevart-men vil heller male eit skap enn at det skal stå i ein kjellar der ingen ser det fordi det er "feil" farge.
  Mine foreldre har kommodar, nattbord, skjenkar og hjørneskap ståande i kjellaren som bestefar har hatt/laga...dei har ikkje plass til det, men eg vil so gjerne ha nåke av det men sia eg vil male det er ikkje mamma so ivrig etter å gi meg nåke. So det står no der-vekkgøymt og nydeleg!
  Men kanskje ein gang....☺

  God helg til deg og Thomas☺

  Klem M♥

  SvarSlett
 3. Å så nydelig et skap!Jeg har selv et nesten likt skap(eller pidestall-skap)som man kalte dem.Maler ofte gamle møbler,men dette forblir brunt hos meg også!Elsker skapet mitt!
  God helg,og takk for at du har slik en inspirerende blogg!God helg!

  SvarSlett
 4. Hej goa vän!

  Åh vilket underbart skåp du har hittat och vad fantastiskt det blev när du tog hand om det!!!

  Så härliga bilder, jättemysigt!

  Kram
  Mia

  SvarSlett
 5. Hei Liv!!Skapet er nydelig som det er helt sant alt kan ikke være hvitt,men godt det ikke kom i mine hender får da hadde det blitt hvitt:)Ha en fin helg!!Klem Linda:)

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg er enig med deg, dette var veldig fint slik det var med bare en grundig vask og litt olje. Ikke alt trenger å males nei....

  Flott skap!

  Hilsen Gry K

  SvarSlett
 7. Flott skap. Enig i at det må bevares slik.
  Det er et problem med olivenolje og andre matoljer. De harskner. Så om det begynner å lukte fra skapet så får du vaske av oljen og starte på nytt med en møbelolje.

  SvarSlett
 8. så flott skap! Helt enig med deg at det er viktig å bevare møbler som dette skapet i sin originale utførelse; hvorfor skal alt på død og liv være hvitt...? Synes det er fint med hvitt, jeg også, og 70- 0g 80-tallets furumøbler kan gjerne males hvite, det gjør dem bare finere, men gamle, flott møbler, som forteller en historie og vitner om levd liv... ja, ofte finest bevart slik de opprinnelig var.

  Flott blogg, nydelige bilder, hit kommer jeg igjen for å gjøre meg bedre kjent.

  Ha en fin fredagskveld,
  Mvh
  Janna

  SvarSlett
 9. Nydelig skap Liv Jorunn! Fantastisk å bevare det som det er! Lurt å ta olivenolje på, det skal jeg prøve med en komode jeg har stående i grasjen. Takk for at du delte det!
  God helg til deg!
  Maren

  SvarSlett
 10. Skapet blei nydeleg, og så kjekt når ein kan bevare det opprinnelege. Ikkje alltid møblar er i den tilstanda, mange eg sjølv har pussa opp har hatt så mange skader sida dei har vore oppbevarte stader som har vore for fuktige slik at malinga har flassa av i store flak. Olivenolje er fint, men ein bør bruke ein olje som ikkje harsknar, det lærte eg på kunst og handverk, men kjem no ikkje på kva det heiter det me brukte da. Det første som ramlar inn i tankane er parfin, men altså ikkje slik ein brenn i lampar. Trur eg må høyre med andre fra klassa om dei huskar, for slikt er greit å vite:-)

  SvarSlett
 11. Ja, jeg er hjertens enig med deg!! Et skikkelig praktmøbel ble det. Den grønnfargen var virkelig nydelig. Om noen år er det nok mange som vil angre på alt de har malt hvitt! Kos deg med skapet! Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 12. Hej! Das hastdu gut gemacht! Der Schran ist so schön wie der jetzt ist. Ich denke, in weiß wäre der Schrank nicht so viel Ausdruck bringen können.
  Guter Tipp mit dem Olibenöl! :)
  Liebe Grüße!
  Dagi

  SvarSlett
 13. Kjempeflott skap! Og det ser ut til å passe perfekt inn hos deg :)
  God helg! Klem fra Monica :)

  SvarSlett
 14. Helt enig med deg! Er selv veldig glad i hvitt, men ville nok ikke malt over et så flott møbel! Syns og det er fint med litt kontraster mot alt det hvite man omgir seg med. :)
  -synnøve-

  SvarSlett
 15. Nydelig, rett og slett nydelig !!!
  Passet perfekt hjemme hos deg :)

  Klem,Kari

  SvarSlett
 16. Ååå Liv! Dette skulle jeg sett før...jeg som sleit med å finne ut hva jeg skulle gjøre med mitt ubervakre skatoll!! SÅ BLE DET HVITT...selv om jeg skulle ønske å fått frem den originale brunfarge og det vakre mønstret i det...*hulk*...jaja...gjort er gjort og spist er spist.
  Skapet ditt er nyyydelig!

  SvarSlett
 17. Hei! So kjekt å sjå at du fekk skapet tilbake til si opprinnelege prakt! Eg har sjølv fleire slike skap, og kunne aldri finne på å male dei. Det passe skikkeleg bra inn hos deg også, absolutt eit smykke. God helg!

  SvarSlett
 18. Nydelig skap, og SÅ kjekt å se at det er flere enn meg som vil beholde den orginale fargen på gamle møbler!! :-)
  Jeg har flere gamle "bondemøbler" med ådring, og ingen i verden får meg til å "ødelegge" dem med maling!
  Jeg har det ikke godt inni meg når jeg ser gamle,vakre eikemøbler som blir malt heller...

  Ikke så lenge siden jeg oppdaget bloggen din, men elsker å se alt det vakre du får til, og at du bevarer mye av det gamle!

  Riktig god helg!

  SvarSlett
 19. Flott skap Liv..er enig me deg..bevar skapet som det er....
  ha en kos kveld
  eddaKlemmer

  SvarSlett
 20. Kjempefint! :) Så bra du fikk det til å bli så pent igjen. :)))

  Vårt ble kjøpt for å males, og det var bra det var elendig i fineren. ;)

  God helg!!!

  SvarSlett
 21. Kjempefint! Gleder meg til å se skapet med åpen dør og pent dekorert inni (noe det helt sikkert er allerede) Grønnfargen er alltid en slager:)

  Klem Kaja:)

  SvarSlett
 22. Nydelig skap!!! Hadde aldri malt det hvis det var meg ;). Elsker når treverket skinner igjennom eller blir fremhevet slik som her.
  :D

  Klem Madelén

  SvarSlett
 23. Helt enig med deg, Liv!

  Synes også disse skapene er fine slik de er laget for å være, en "imitasjon" av edlere treverk - dvs ådret. Har et enklere skap, beregnet på lintøy (går jeg ut ifra siden det er hyller i det), men skulle gjerne hatt et slikt pidestal-skap også. Det og en skikkelig slagbenk står høyt på ønskelisten her i huset.

  God helg! Mette

  SvarSlett
 24. For et nydelig skap! Du la virkelig "kronen på verket" ved å behandle det med olje og male innsiden! Har en kommode som er malt i denne teknikken, men den var i dårlig stand og ble derfor pusset og malt hvit. Maler hvitt der jeg ikke ser annen utvei, ellers synes jeg det er finest med den opprinnelige "looken" ;o)

  SvarSlett
 25. Det er blitt perfekt akkurat som du har gjort det!!
  Blitt kjempefint, asså :-)
  Og så er det et norsk møbel, litt gøy det også!

  Klem Kristine

  SvarSlett
 26. Hei Liv! Jeg må bare skrive til deg at jeg syns det er HERLIG det du skriver om å beholde det orginale - alt for mye blir male hvitt her i bloggverden:) Skapet er nydelig! God helg! Heidi

  SvarSlett
 27. Likte skapet ditt kjempegodt! Sa akkurat til mannen min forrige dagen, at om noen år kommer folk til å lure på hva vi interiørdamer tenkte på da vi malte gamle skatter hvite......selv om veldig mange møbler blir flotte når de får et malingsstrøk.

  Plommesyltetøyet ditt så lekkert ut! Her modnes ikke plommene i år, tror jeg...

  Hilsen fra Moccamamma

  SvarSlett
 28. I love furniture painted white, but I think if I had found something as original as this I would have been like you and let it retain its original finish. it looks stunning in your home, a real centre piece.

  SvarSlett
 29. Det ble utrolig vakkert.
  Ha en fin helg i finværet.
  Klem

  SvarSlett
 30. Jeg er veldig enig med deg, Liv. Selv om jeg også er glad i hvitt og atter hvitt, så er jeg ennå mer glad i det norske og bondske. Du setter liksom bilder til tankene mine føler jeg noen ganger, for du har en stil som også er veldig "meg". Det er nettopp det norske og bondske jeg vil strebe etter når vi om en tid overtar barndomshjemmet mitt langt ute på bøgda :-)
  God helg!
  Klem fra en fast leser som er altfor dårlig til å kommentere alt det flotte ;-)

  SvarSlett
 31. Heissann!
  Må først få si at du er en super blogger;)

  Skapet ditt ble kjempefint, enig med deg, alt kan ikke bli hvitt... jeg har et nesten makent til ditt, som for tiden står hos en som som driver med oppusing av gamle møbler, da det var markespist og måtte bytte noen deler...
  Gleder meg til å få det i hus;)

  God helg!!

  Klem A-H

  SvarSlett
 32. nydelig!
  kjenner jeg er oppriktig glad for at ingen eller du har malt det;)

  SvarSlett
 33. Så flott det ble, Liv!! Godt du beholdt "orginalfargen":) Vakkert!!

  Ha en fin helg!

  Klem klem
  ANETTE:)

  SvarSlett
 34. Nydelig, Liv!! Elsker kontrasten du har fått frem mellom den ådrede brune, og den lysegrønne fargen inni! Skapet passet perfekt der det var plassert!! Ha en fantastisk helg!! Klem

  SvarSlett
 35. Hei

  Takk for at du skriver om skapet ditt, jeg har nemlig ett tilsvarende. Stått i min farmors hus i alle de år.Jeg hadde også tenkt å male hvitt,men har avventet det da jeg hadde lyst å beholde brunfargen.Så gjett om jeg ble glad når jeg ser hva du har gjort med ditt.Kan du legge inn fargenummer på grønn-nyansen du brukte inni.
  På forhånd takk fra Marie, Kristiansund.

  SvarSlett
 36. Så utrolig godt å se at det er flere enn meg som tar vare på og IKKE maler alle møbler hvit (",) Jeg maler kun møbler hvit som er så skadet at det ikke kan ordnes på annet vis. Hos meg er derfor alt annet hvitt.
  Klem fra Karin

  SvarSlett
 37. Herlig at du har beholdt Åldringen på skapet. Det er en herlig teknikk med ren maling under så lakklasering over. Linolje er bedre enn olivenoje, som kan bli harsk. Linoljen er en olje som er spesielt egnet på møbler/ treverk. Lukter ikke og trekker godt inn.
  God helg videre til deg.

  Klem
  Randi

  SvarSlett
 38. Så fint det ble! Du er så flink!
  God helg!

  SvarSlett
 39. Skapet ditt er nydelig. Jeg har fått anbefalt å bruke møbelolje til sliek prosjekt. Den skal gnis godt inn og etterpå poleres, da får du en blank og sterk overfalte.

  SvarSlett
 40. Skapet ditt er nydelig. Jeg har fått anbefalt å bruke møbelolje til sliek prosjekt. Den skal gnis godt inn og etterpå poleres, da får du en blank og sterk overfalte.

  SvarSlett
 41. Å så flott det skapet ble:) Helt nyydelig! Flink du/dere har vært!

  Kos deg i helga!

  SvarSlett
 42. Så kjempefint skåpet blei:)Er heilt enig,flott med nokon kontrastar til alt det ljose og sarte!
  Nydleg skåp:)

  SvarSlett
 43. Hei!
  Så fint skapet ble i stua!
  Jeg har også et slik skap, beholdt med orginal åldring. Hærlig!

  SvarSlett
 44. Fantastisk flott skap! Så bra at du valgte å beholde det slik som det var, jeg er også glad i hvitmalte møbler, men slike gamle skatter mener jeg bør få forbli orginale;)

  SvarSlett
 45. Nydelig skap! Samme ådrete skap står på min families landsted:) Et hus du forresten hadde elsket, hehe!

  Klem
  Benedicte

  SvarSlett
 46. Skapet er absolutt nydelig! Jeg bor i et gammelt hus og her er mange møbelskatter som har fulgt gården gjennom generasjoner....ingenting gammelt males av meg, det er ikke et alternativ! Som flere har kommentert liker jeg også kontrasten mellom mørkt treverk og maling i duse toner. Jeg synes også at hvitmalte møbler er nydelig i passende omgivelser! Hilsen Kjersti, som ser på denne bloggen for første gang- liker den!

  SvarSlett
 47. Hej
  Jeg kom forbi din blog. Og hvor er der dog nogle smukke og hyggelige billeder. Skabet er bare skønt. Mal det endeligt ikke hvidt!

  Hav en dejlig dag

  SvarSlett
 48. Du gjorde helt rett! :)

  Bor i syden hvor olivenolje - eller vilken som helst matolje, egentlig - er på returmarsj som møbelpoleringsmiddel. Blandet med litt sitronsaft - vokser også på trær! - blir oljen et fantastisk regjøringsmiddel også. Jeg bruker en del sitronsaft (fra de gule flaskene) til tre deler olje og bruker det på *alt* - malt, umalt, lakkert, vinylbelagt (som de gamle stereobenkene fra åttitallet...) - spiller ingen rolle, denne blandingen både rengjør og frisker opp! Man kommer utrolig langt med en spisesje sitron til tre spisesje olje.

  - Mira

  SvarSlett